Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 56
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Šarm oldtimera

Škripe i podrhtavaju, ali su i dalje u odličnoj formi

Oldtimer (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL
1/11
18.07.2011.
u 18:32

Nerijetko prelaze cijenu i od 100.000 eura, a na susretu se pojavilo više od stotinu različitih "staraca"

Šarmantni oldtimeri, njih više od stotinu, okupili su se u nedjelju u središtu Samobora na 14. međunarodnom reliju oldtimera, 2. memorijalu Josip Burica.

– Ima ih ovdje koji vrijede i više od 100.000 eura – otkriva predsjednik samoborskoga kluba Stjepan Belak.

Točno u 11.30 sati, na zvuk pucnjave iz samoborskih kubura, oldtimeri su krenuli put Zaprešića i natrag.

– Može on to izdržati! Godišnje idemo na 35 susreta, puno je to kilometara... – sa sigurnošću je utvrdio vlasnik najstarijeg limenog ljubimca na ovom susretu, Slovenac Drago Kuković.

Njegov 87-godišnji Dodge, veliki sportski kabriolet iz 1924. godine, kupljen je prije sedam godina.

Sa svih strana svijeta

– Supruga Renata i ja željeli smo star ali sportski auto, a onda smo ovaj pronašli u Sydneyju. Bio je odlično očuvan – kaže Kuković sjedeći za upravljačem na – desnoj strani automobila.

– Uopće ne primijetite razliku – utvrdio je vozač.

Poput Dodgea, koji prema kategorizaciji FIVA-e (međunarodne organizacije oldtimera) spada u vintage-automobile, i mlađi crveni “ljepotan” Alfa Romeo također je plijenio pozornost. Kao i obično, priznaje vlasnik Josip Smoković.

– Uvezen je lani iz Kalifornije, a prvi je izlet imao na Cres – kaže Smoković i dodaje da ga ne posuđuje baš tako olako...

Naslijeđe od oca

– Znate kako kažu, automobile i žene ne daje se drugome u ruke – našalio se Smoković kazavši kako ga voze i kćeri i zetovi:

– Odu s njim i na more...

No, ovakav se auto ne vozi prebrzo.

– Moraš voziti s osjećajem – zaključuje.

Slično je utvrdio Marjan Matočić, vlasnik malenog i šarmantnog starog talijanskog obiteljskog vozila – Fiata Topolino-Belvederea.

– Kad voziš stari auto, onda osjećaš da sudjeluješ u vožnji, on škripi, podrhtava... – opisuje Matočić, pokazujući nam i udubine na podu ispred stražnjih sjedala.

Čemu to služi?

– Da djeca imaju kamo staviti noge – nasmijao nas je.

Svoj je lijepi Opel iz 1961., u originalnoj zagasito plavoj boji, ponosno izložio i sin Josipa Burice – pokretača kulture oldtimera u Samoboru – Tomislav Burica.

– Naslijedio sam ga od oca – pažljiv je Tomislav.

 

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije