Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Privatizacija

Samoborski DIV nudi nastavak proizvodnje u brodogradilištima

brodogradiliste
Goran Kovačić
22.03.2010.
u 19:00

“Due diligence” brodogradilišta je u tijeku. Nakon što obrade i analiziraju prikupljene podatke, poticaje i ograničenja, donijet će konačnu odluku.

Samoborska tvornica vijaka DIV otkupila je privatizacijsku dokumentaciju za četiri hrvatska brodogradilišta: Brodosplit, Brodotrogir, 3. maj i Uljanik te time, kao dugogodišnji dobavljač hrvatske brodogradnje, otvorila pitanje mogućeg nastavka proizvodnje u brodogradilištima.

Stečaj bi bio katastrofa

– Smatramo kako je brodograđevna industrija iznimno važna za ukupan gospodarski potencijal Hrvatske s jakom izvoznom komponentom, a u branši koja nam je poznata, sve to s objektivnom perspektivom uspješna i važna sudjelovanja na svjetskom tržištu brodova po posebnoj izvedbi. Motiv koji nas vodi svakako je samo nastavak proizvodnje, okrupnjivanje ukupnih domaćih potencijala, aktivno sudjelovanje na tržištu te kontinuitet proizvodnje u zadanim okvirima. Smatramo da bi mogući stečaj brodogradilišta bio katastrofa za cijelo gospodarstvo, a posebice za sve nas proizvođače koji sudjelujemo u opremanju brodova vlastitim hrvatskim proizvodima i radom – rekao nam je Darko Pappo, član uprave DIV-a.

Uspješni u privatizaciji

DIV je do sada pobijedio na dva natječaja privatizacijskog postupka u metaloprerađivačkoj industriji i u oba su uspješno obnovili ili nastavili proizvodnju, obavili dokapitalizaciju i ispunili sve ugovorne obveze.

Pappo ističe kako je u tijeku dubinski pregled poslovanja brodogradilišta te kako smatraju da u tržišnoj utakmici postoje realni izgledi za dobar i nesmetan daljnji rad. Pošto obradimo i analiziramo sve prikupljene podatke, donijet ćemo odluku, zaključio je Pappo.

Komentara 6

US
Uman SS
08:33 23.03.2010.

E da - Tvornica vijaka! Moš´ mislit! Vijke uvoze iz Kine te ih preprodaju u RH! Pravi proizvođači, nema kaj! Strojeve u Kninu imaju postavljene za reklamu a skladišta puna kineskih kontejnera!

MI
mica1111
19:11 22.03.2010.

...e,pravi se javili...firma koja je uz pomoć ratnih zločinaca iz Bosne došla do vrijednih strojeva...moš misliti koliko su oni sposobni upravljati takvim divom od brodogradilišta...

KR
krka
20:23 22.03.2010.

Ne treba ih pitati dali dobro posluju, već kako posluju.Njihove privatizacije su tipičan primjer u Hrvata: ponudiš spas posrnule firme i keširaš par kuna za nju uz brdo obečanja.Tvornicu koja još nije tvoja staviš pod zalog(hipoteku) za kredu.Dio love ubaciš u firmu, a koliko tebi treba odmah usmjeriš na svoj račun, naravno na egzotičnim otocima. Kroz daljnju proizvodnju crnci koje imaš da delaju za sitne novce otplačuju kredit, služe si plače(večinoma 2500-3000kn) , tebi isplačuju dividendu kao vlasniku.Pitanje za gosp. Bajića:kada će istražiti i objaviti odakle tamo nekome tko je početkom \'90-tih bio gologuz stotine miliona € novčanica da može kupovati firme i slobodu od krim. progona(Milan Horvat), ili odakle lova nekome tamo anonimusu Ostoji koji tvrdi da mu za neuspješne muljaže država duguje 600 miljuna kuna. Na nepošten način je privatizirano večina Hr. poduzeća, to svi znamo, a novopečeni gazde laju na sav glas o poštenju i da ih nitko nesmije dirati pošto zapošljavaju na tisuće ljudi.Hrvatska se radi dolazećih generacija, ako već ne radi živuće, mora riješiti toga karcinoma, deprivatizacijom (nacionalizacijom) svake firme koja je prodana na taj način i postavljanjem *zdravih* i poštenih uprava na čelo istih. Ovo je jedino rješenje izlaza iz slijepe ulice za državu. Mito i korupcija samo podgrijavaju nepoštene direktore i službenike, što još više produbljuje krizu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije