Naslovnica Zagreb ZG Život

Privatnicima i uz više cijene parkirališta stalno puna

Poduzetnici na svoja skuplja parkirališta korisnike privlače kamerama, čuvarima, ljubaznošću i širokim mjestima za parkin
17. travnja 2018. u 08:47 2 komentara 1089 prikaza
Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Kada poduzetna zagrebačka glava pogleda kroz prozor i vidi višak prostora u svom privatnom dvorištu, odmah pomisli da bi se na tom prostoru moglo zaraditi. Zašto ne bih ovdje napravio parkiralište?, mozak će ušima.

Ilustracija komunalije, taksi, javni prijevoz... Usporedili smo zagrebačke cijene s ostatkom Hrvatske. Evo što je skuplje, a što jeftinije u metropoli!

Dvorište postalo parkiralište

Jedan je od načina kako bi se moglo iznajmiti dvorište za parkiralište startup WePark. Njegov osnivač Karlo Starčević već je ugovorio iznajmljivanje privatnih parcela njegovoj tvrtki na koja ona zatim smješta parkirališna mjesta i iznajmljuje ih krajnjem korisniku.

– Imamo takvo jedno, zapravo obično dvorište na Prisavlju na kojem iznajmljujemo 16 parkirnih mjesta. Cijena je ondje nešto viša nego gradska, ali manja nego kod drugih privatnih iznajmljivača – pojašnjava Starčević i dodaje da je njegov uvjet za svaku prenamjenu parcele u parkiralište postavljanje rampe. Cijenu parkiranja tvrtka formira po minuti.

Osim gradskog Zagrebparkinga, u Zagrebu isto tako posluje i više privatnih parkirališta koja su stanovnicima uglavnom znani prema lokaciji kraj koje se nalaze. A da je upravo lokacija najvažniji segment poslovanja, ponavljaju svi koji vode parkirališta i dodaju da Zagrebparking, prema njihovoj procjeni, drži više od 95 posto tržišta.

Prometni stručnjak Goran Husinec pojašnjava da su lokacija i usluga upravo to što privatna parkirališta izdvaja od gradskih, unatoč nešto višoj cijeni.

– Operater, videonadzor koji štiti aute od oštećenja i krađe, dobra čuvarska služba i ljubaznost, argumenti su u prilog privatnika. Ako tvrtke normalno plaćaju porez i izvršavaju obveze, podržavam formiranje cijena na tržištu. Što se tiče Zagreba, čini mi se da nekakva regulacija i postoji, dok je na moru vrlo često nekontroliran kaos – pojašnjava Husinec.

Zapošljavaju šest ljudi

Tako tvrtka Dom-plan privlači stalne kupce na svoje privatno parkiralište u Petrinjskoj, a iz tog poduzeća objašnjavaju da gradski Zagrebparking drži preniske cijene u centru, što stvara stalne gužve.

– Kako u centru Zagreba cijena može biti šest, a u Samoboru deset kuna? No, još nam je veći problem to što se nemamo kamo širiti jer imamo iskorišten kapacitet od 50-ak parkiranih mjesta, a u središtu Zagreba jednostavno nema prostora za nova parkirališta – rekli su u Dom-planu. Imaju stalne klijente, kažu, koji dolaze po dobru uslugu i kojima nije problem dati 10 kuna po satu da je dobiju. A pohvale klijenata dokaz su im da ova tvrtka sa šest zaposlenika dobro radi.

Sa sličnim preporukama funkcionira i tvrtka Ugodni snovi koja vodi privatno parkiralište kraj Općinskog suda i restorana Trnjanka. One dane kada sud radi, kaže Marinko Lemo, vlasnik tvrtke, parkiralište je puno.

– Našim klijentima nudimo uslugu videonadzora, a ako na parkiralištu provedu čitav dan, troškovi im ispadnu manji nego na javnim parkinzima jer kod nas četiri sata stoje 20 kuna – rekao je Lemo.

PayDo – aplikacija za plaćanje parkinga PROMO PayDo – aplikacija za plaćanje parkinga bez dodatnih naknada dostupna diljem Hrvatske Napad panike Vrijeme bez pobune Javni i privatni poduzetnici zločina nikada ne priznaju krivnju niti imaju grižnju savjesti NAKON PROPALOG NATJEČAJA Plato od sedam tisuća kvadrata oko Gredelja postaje veliki parking

Cijene se kreću do 3 do 12 kuna po satu

Lokacija se ističe kao presudna u poslovanju privatnih parkirališta i prema njoj se formiraju cijene. Tako parkiralište na adresi Ilica 45 naplaćuje jedan sat 8 kuna, a ono kod Cibone u vlasništvu tvrtke Parking.hr isto vrijeme parkinga naplaćuje samo tri kune. Kod Općinskog suda parkirati se automobili mogu na dva sata za 15 kuna, odnosno za 20 na četiri. Podzemna garaža Centra Cvjetni, u vlasništvu austrijskog Best in Parkinga, po satu naplaćuje 12 kuna, a nešto je niža cijena u Petrinjskoj, deset kuna.

Štednja
DO 31.01.2019.
Učenici, prijavite se na nagradni natječaj i osvojite 15 tisuća kuna za svoju školu

A1 izdvaja za Vas

  • Igi125:

    Vec vidim kako gradonacelnik dela na tome da ona parkirališta gdje je to moguce preda u privatne ruke. Grad bi i dalje zarađivao od toga a privatnici bi stavljali cijene koje im odgovaraju.

  • Avatar suludisumar
    suludisumar:

    Hm, pljačkaši. Svi do jednoga. Od službenih, dakle, državnih i gradskih, do privatnih. Tko danas ima auto, osuđen je na plaćanje takvih nameta, kakve nisu plačali ni kmetovi u srednjem vijeku. I uvijek je prejeftin parking, a samo prije izbora ... prikaži još! Bandinjo spusti cijenu za kunu, a nakon izbora poveća cijenu za dvije kune. Idiotizam prometni.