Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 53
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
DOBAR BIZNIS

Privatnicima i uz više cijene parkirališta stalno puna

Ilustracija
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
17.04.2018.
u 08:47

Poduzetnici na svoja skuplja parkirališta korisnike privlače kamerama, čuvarima, ljubaznošću i širokim mjestima za parkin

Kada poduzetna zagrebačka glava pogleda kroz prozor i vidi višak prostora u svom privatnom dvorištu, odmah pomisli da bi se na tom prostoru moglo zaraditi. Zašto ne bih ovdje napravio parkiralište?, mozak će ušima.

Dvorište postalo parkiralište

Jedan je od načina kako bi se moglo iznajmiti dvorište za parkiralište startup WePark. Njegov osnivač Karlo Starčević već je ugovorio iznajmljivanje privatnih parcela njegovoj tvrtki na koja ona zatim smješta parkirališna mjesta i iznajmljuje ih krajnjem korisniku.

– Imamo takvo jedno, zapravo obično dvorište na Prisavlju na kojem iznajmljujemo 16 parkirnih mjesta. Cijena je ondje nešto viša nego gradska, ali manja nego kod drugih privatnih iznajmljivača – pojašnjava Starčević i dodaje da je njegov uvjet za svaku prenamjenu parcele u parkiralište postavljanje rampe. Cijenu parkiranja tvrtka formira po minuti.

Osim gradskog Zagrebparkinga, u Zagrebu isto tako posluje i više privatnih parkirališta koja su stanovnicima uglavnom znani prema lokaciji kraj koje se nalaze. A da je upravo lokacija najvažniji segment poslovanja, ponavljaju svi koji vode parkirališta i dodaju da Zagrebparking, prema njihovoj procjeni, drži više od 95 posto tržišta.

Prometni stručnjak Goran Husinec pojašnjava da su lokacija i usluga upravo to što privatna parkirališta izdvaja od gradskih, unatoč nešto višoj cijeni.

– Operater, videonadzor koji štiti aute od oštećenja i krađe, dobra čuvarska služba i ljubaznost, argumenti su u prilog privatnika. Ako tvrtke normalno plaćaju porez i izvršavaju obveze, podržavam formiranje cijena na tržištu. Što se tiče Zagreba, čini mi se da nekakva regulacija i postoji, dok je na moru vrlo često nekontroliran kaos – pojašnjava Husinec.

Zapošljavaju šest ljudi

Tako tvrtka Dom-plan privlači stalne kupce na svoje privatno parkiralište u Petrinjskoj, a iz tog poduzeća objašnjavaju da gradski Zagrebparking drži preniske cijene u centru, što stvara stalne gužve.

– Kako u centru Zagreba cijena može biti šest, a u Samoboru deset kuna? No, još nam je veći problem to što se nemamo kamo širiti jer imamo iskorišten kapacitet od 50-ak parkiranih mjesta, a u središtu Zagreba jednostavno nema prostora za nova parkirališta – rekli su u Dom-planu. Imaju stalne klijente, kažu, koji dolaze po dobru uslugu i kojima nije problem dati 10 kuna po satu da je dobiju. A pohvale klijenata dokaz su im da ova tvrtka sa šest zaposlenika dobro radi.

Sa sličnim preporukama funkcionira i tvrtka Ugodni snovi koja vodi privatno parkiralište kraj Općinskog suda i restorana Trnjanka. One dane kada sud radi, kaže Marinko Lemo, vlasnik tvrtke, parkiralište je puno.

– Našim klijentima nudimo uslugu videonadzora, a ako na parkiralištu provedu čitav dan, troškovi im ispadnu manji nego na javnim parkinzima jer kod nas četiri sata stoje 20 kuna – rekao je Lemo.

Komentara 2

IG
Igi125
15:06 17.04.2018.

Vec vidim kako gradonacelnik dela na tome da ona parkirališta gdje je to moguce preda u privatne ruke. Grad bi i dalje zarađivao od toga a privatnici bi stavljali cijene koje im odgovaraju.

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
11:03 17.04.2018.

Hm, pljačkaši. Svi do jednoga. Od službenih, dakle, državnih i gradskih, do privatnih. Tko danas ima auto, osuđen je na plaćanje takvih nameta, kakve nisu plačali ni kmetovi u srednjem vijeku. I uvijek je prejeftin parking, a samo prije izbora Bandinjo spusti cijenu za kunu, a nakon izbora poveća cijenu za dvije kune. Idiotizam prometni.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije