Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
craft pokret

Pivski Woodstock! Pomamili se za čašom domaćega piva!

domaće pivo homebrew
Foto: Goran Jakuš/Pixsell
1/4
13.06.2014.
u 16:23

U Magic Beer Roomu održano III. hrvatsko homebrew prvenstvo. Čak četiri dana suci su isprobavali piva natjecatelja koji su osim iz Hrvatske došli iz Poljske, Slovačke, Bugarske, Mađarske, BiH...

Pivski Woodstock! Tako bi se moglo opisati sve što se događalo proteklog vikenda iza Magic Beer Rooma u Remetincu, koji je okupio, ni manje ni više, nego 192 pivara i oko 500 posjetitelja, kojih bi bilo i dvostruko više da broj, razumljivo, nije bio ograničen.

Tako je otprilike izgledalo III. hrvatsko homebrew prvenstvo održano u Zagrebu. Bio je to potpuni uspjeh hrvatskog craft pokreta, nabijen neviđenom količinom pozitivne energije za koju je bila potrebna samo livada te klupe i palete, da se ima gdje sjesti, te prostorija u kojoj će se strpljivo čekati u dugim redovima da bi se dočekalo čašu domaćeg piva.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Redovi na šankovima

– Suci su četiri dana isprobavali piva natjecatelja koji su, osim iz Hrvatske, došli i iz Poljske, Slovačke, Slovenije, Bugarske, Mađarske, BiH…
Ukupno je popunjeno oko 800 listića za ocjenjivanje, a cijeli je događaj istinski timski napor – kaže pivski impresario hrvatskog craft pokreta Matt Hollingsworth. Najduži su redovi bili kod šanka prvih dvaju hrvatskih domaćih craft brendova, Zmajske pivovare i Nove runde.

Andrej Čapka pokrenuo je Zmajsku pivovaru koju financira HBOR.
– Sve smo morali do u detalj razraditi da bismo dobili kredit i uspjeli smo. Sad ćemo vidjeti, ali vjerujemo u sebe – kaže Andrej. Homebrew prvenstvo posjetio je i njegov otac, poznati meteorolog Borivoj Čapka.

– Kako ne bih bio ponosan na Andreja!? Nema veze što se nije primio meteorologije ako ga ovo zanima i sretan je. Pa i ja sam stari podrumar – kroz smijeh je rekao Borivoj Čapka.

Foto: Goran Jakuš/Pixsell

Dečki iz Nove runde iz starog su pivarskog grada Daruvara. I oni žele svoj brend, a umjesto kredita, odlučili su se na crowdfunding. Potražite ih na indiegogo.
– Tražimo 20.000 dolara, dosta dobro ide i mislim da ćemo uskoro prikupiti dovoljno novca. Želimo se baviti contract brewingom – kaže Marko iz Nove runde.

Odabrali najbolje

U bogatstvu raznih pivskih okusa najteže je bilo žiriju, koji je morao odlučiti je li između jakih aleova bolji Kalashnikov ili Vražja mater. Ili đe-Sme je-Bo ili Ajncug kod engleskih i irskih aleova. Ili u kategoriji IPA Čemer u odnosu na Hulk Hogan Imperial.

Nakon takvih muka, žiri je odlučio da je najbolji lager Kožlak Jana Krysiaka iz Poljske, najbolje IPA pivo upravo Čemer Janka Cvitaša, najbolji porter Piper’s Damira Bana, čiji je Kalashnikov bio najbolji i u kategoriji jakih aleova, najbolji stout Roasty Nace Zidara iz Slovenije.

Najbolje mješovito pivo imao je Domagoj Ličanin, kreativni Mario Žerjav odnio je nagradu za najbolji engleski i irski ale s đe-Sme je-Bo, najbolje belgijsko pivo bilo je Sezon natjecatelja iz Slovačke Petera Chrupe, a najbolje je pšenično pivo Grigor Igora Glavaka. A najbolje pivo uopće jest The Rime of Ancient Beer iz kategorije američkih pale aleova Ivana Kužea.

Komentara 1

BL
Blomberg
11:25 14.06.2014.

A Niksicko crno ?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije