Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
propisuje brojna pravila

Ovaj hrvatski grad uvodi reda među ljubimce, ako ne šećete psa kazna je 150 eura

Zagreb: Prvi ovosezonski snijeg na Sljemenu
Foto: Jurica Galoic/PIXSELL
1/2
28.11.2023.
u 16:14

Jedna od točaka na nadolazećoj sjednici Gradskog vijeća Velike Gorice je Odluka o uvjetima i načinu držanja kućnih ljubimaca. Time Gorica postaje jedan od rijetkih gradova koji će detaljno propisati načine postupanja i držanja kućnih ljubimaca od uvjeta koje im vlasnici moraju osigurati, preko postupanja s opasnim pasminama, ali i izgubljenim te napuštenim životinjama na području grada.

Prema predloženom propisu vlasnici će biti dužni  osigurati kućnim ljubimcima držanje u skladu s njihovim potrebama. Primjerice psima osigurati prostor koji odgovara njihovoj veličini i zaštitu od vremenskih neprilika. Onemogućiti kretanje pasa bez nadzora. Osigurati kućnim ljubimcima redovitu i pravilnu ishranu te trajno omogućiti pristup svježoj pitkoj vodi.

– Posjednik također ne smije zanemarivati kućne ljubimce s obzirom na njihovo zdravlje, smještaj, ishranu i njegu, niti im ograničavati kretanje na način koji im uzrokuje bol, patnju, ozljede ili strah – propisuje odluka.

26.04.2022., Karlovac - Znakovi zabrane za pse u parkovima. Photo: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL
Foto: Vatikan/Reuters

Dodaju pritome i kako je zabranjeno bacanje petardi ili drugih pirotehničkih sredstava na životinje, ali i vezanje pasa u dvorištu, osim u iznimnim slučajevima. Navodi se i kako posjednik mora odgojiti psa na način da nije opasan za okolinu, ali i da ga ne smije udarati, odnosno, koristiti metode koje mogu izazvati bol, ozljede, patnje ili strah.

Ako se radi o opasnom psu, vlasnik ga mora držati ga držati u zatvorenom prostoru iz kojeg ne može pobjeći, a vrata u prostor u kojem se nalazi takav pas moraju biti zaključana. Takve pse se na javne površine smije voditi isključivo s brnjicom i na povodcu. Pse se smije voditi na javne površine samo ako su označeni mikročipom, što će kontrolirati Grad Velika Gorica, a kretanje bez povodca će biti moguće samo uz nadzor i to samo u parku za pse koji su označeni za takvo kretanje. Također, zabranjeno je puštanje kućnih ljubimaca da samostalno šeću javnim površinama bez prisutnosti vlasnika.

POVEZANI ČLANCI:

Dio odluke tiče se i mačaka, a propisuje se mogućnost postavljanja hranilišta za mačke u suradnji s udrugama za zaštitu životinja. Ova odluka propisuje i kažnjavanje vlasnika globama od 80 do 400 eura. Kazna od 80 eura izreći će se, među ostalim, ako vlasnik ne mari za psa u dvorištu. Novčane kazne u iznosu od 150 eura su primjerice, ako pas nije na povodcu ili ako ga vlasnik ne šeće redovito.

 

Ključne riječi

Komentara 23

Avatar dr. Evil
dr. Evil
18:01 28.11.2023.

Konačno, udari po džepu da prestane maltretiranje svih nas koji nemamo pse ali se krećemo javnim prostorima.

Avatar Barbie 💋
Barbie 💋
18:13 28.11.2023.

Podržavam sve mjere koje uvode red...tako bi trebalo u svim gradovima.

DU
Deleted user
18:23 28.11.2023.

Bravo,konačno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije