Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uoči Skupštine

O ministrici Mrak Taritaš ovisi hoće li biti rasprave o Bandićevu planu s otpadom

Bandic i Mrak Taritaš
Foto: Slavko Midzor/PIXSELL
23.09.2014.
u 16:15

SDP-ovci i HNS-ovci danas su se osvrnuli na nadolazeću sjednicu Gradske skupštine i kritizirali gradonačelnika

SDP-ovci i HNS-ovci danas su se osvrnuli na nadolazeću sjednicu Gradske skupštine koja će se održati u četvrtak. Iz obje stranke gradonačelniku Milanu Bandiću upućene su brojne kritike, posebno na temu gospodarenja otpada i donošenja Prostornog plana o čemu bi zastupnici trebali raspravljati.

Tako šef gradskog SDP-a Davor Bernardić smatra da je Prijedlog plana gospodarenja otpadom samo kozmetički poboljšan u odnosu na prvi prijedlog.

– Ovakav plan koji ništa ne rješava ne možemo podržati, ali svjesni smo da nedonošenje pa makar i ovakvog površnog dokumenta dodatno usporava Zagreb zbog aplikacije na fondove Europske unije pa ne želimo biti faktor opstrukcije – kazao je Bernardić. To znači, pojasnio je, da će SDP kod glasovanja ostati suzdržan. Također je istaknuo da je novim planom posve zanemareno prikupljanje otpada na kućnom pragu i postavljanja novih kanti za odvajanje. Još jedan problem predstavlja činjenica da je za konačnu lokaciju odabran Resnik i to bez ikakve analize.

Plan gospodarenja otpada sporan je i HNS-ovcu Tomislavu Stojaku.

–  Nije uvažen niti jedan argument udruga koje se protive spalionici, a koje su svoje stavove iznijele na tematskoj sjednici o gospodarenju otpadom. Ispada da je ta sjednica bila parada što za nas nije prihvatljivo – istaknuo je Stojak. Dodao je da je nedavno bio i na predavanju na Jakuševcu gdje su te iste udruge predstavile alternativne načine zbrinjavanja otpadom spalionici i da se i sam uvjerio da postoje bolji načini.

Iako su gospodarenje otpadom i donošenje prostornog plana glavne teme nadolazeće sjednice, upitno je hoće li se o tomu uopće moći odlučivati. Naime, za proceduru donošenja Prostornog plana potrebno je dobiti suglasnost nadležnog Ministarstva graditeljstva koje to još nije učinilo. Predsjednica zagrebačkog HNS-a i ministrica gospodarstva Anka Mrak Taritaš kazala je da HNS neće sabotirati cijelu proceduru, no da su Prostorni plan na suglasnost dobili tek prošli tjedan.

– Prostorni plan stručne službe unutar ministarstva razmatraju i, ako on bude u skladu sa zakonom i odredbama, sutra će Grad dobiti suglasnost, a ako vidimo da ima određenih problema, suglasnost neće dobiti pa će i rasprava i donošenje biti odgođeni. Ovaj čas o tomu više ne mogu reći jer ga intenzivno razmatramo. Mi ne čekamo zakonski rok od 30 dana, nego odmah sve razmatramo jer Grad ne želimo dovesti u nepriliku  – kazala je Mrak Taritaš.

Komentara 1

Avatar Drazen Klaric
Drazen Klaric
09:41 24.09.2014.

Hm, gradonačelnik je na prošloj sjednici Gradske skupštine nazvao znanstvenike džuboks znanstvenicima i naljutio se što je na njihovoj prezentaciji bilo zaglavlje zagrebačkog sveučilišta, a logo Zagreba koristi kao svoju prčiju. Ovo što se tiče centra za gospodarenje otpadom i spalionice, stvarno je nevjerojatna stvar. Način na koji ovaj čovjek gura taj projekt je totalni apsolutizam. Ne uvažava nikakva druga rješenja, ne sluša struku, nema zemljište za to, nema financijske konstrukcije, mulja sa vodozaštitnim područjem, nema priključaj spalionice na toplovod grada,laže stanovnike Resnika, ne odobrava nabavku kanti za odvojeno skupljanje otpada, da bi spalioničarstvo ostalo jedini način zbrinjavanja otpada u Zagrebu. Znam da je malo oštro, ali svatko tko imalo prati situaciju sa ovim projektom vidio je i doživio sve to. Čak ni faraoni se nisu ponašali tako apsolutistički, a ovaj grad bi ipak trebao biti mitleuropski grad u kojem žive ljudi koji sami odlučuju o svojoj sudbini.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije