Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROJEKT REZOLUCIJA ZEMLJA

Naša se novinarka uključila u izazov: mjesec dana samo vegehrana

storyeditor/2022-01-14/PXL_110122_91429449.jpg
Foto: Sanjin Strukić/Pixsell
1/2
18.01.2022.
u 10:01

Iskustva, savjete, recepte za jela bez mesa, mlijeka, jaja, objavljujemo na platformama Večernjaka i Rezolucije Zemlja

Novogodišnje su odluke za neke precijenjene, no većina se ipak odluči od 1. siječnja nešto u životu poboljšati. Jedni se možda odreknu poroka, drugi se odluče za dijetu ili promjenu neke prehrambene navike. A na tragu toga je i autorica ovih redaka – priključila se hrvatskoj inačici 30-dnevnog globalnog izazova Veganuary u režiji udruge Prijatelji životinja. Mjesec dana vegerežima bit će dokumentirano i u sklopu Rezolucije Zemlja, najveće ekološke akcije u Hrvatskoj, koju je pokrenuo Večernji list, te na svim našim platformama i društvenim mrežama.

Spašava se i okoliš

Kako bi novim veganima olakšali prelazak na prehranu bez mesa, mesnih i mliječnih proizvoda, mlijeka, jaja i meda, Prijatelji životinja kreirali su platformu Veganopolis.net preko koje im se svatko može pridružiti. Za razliku od globalnog izazova, ne završava s posljednjim danom siječnja, već se u njemu možete okušati cijele godine. Svi sudionici tako 30 dana na e-mail primaju razne recepte za ukusna jela poput palačinki bez jaja, ledenog vjetra od slanutka, carbonare od soje, bolonjeza od sojinih ljuskica..., ali i informacije o veganstvu, restoranima u kojima mogu naći prikladne jelovnike te zanimljivosti. Svatko tko želi dobije i svog tzv. vegan buddyja, dugogodišnjeg i iskusnog vegana koji mu pomaže. Nama je dodijeljena Emanuela Poturica, koja je na prehrani bez mesa, jaja i mlijeka od 2015., a prije samoga izazova provela nas je tržnicom Dolac, gdje smo istražili ponudu i nabavili sve što nam je potrebno za dobar početak.

– Početnici u veganstvu mogu uživati u obilju povrća, voća, žitarica, mahunarki i orašastih plodova, a svoj put započeti veganskim varijantama poznatih jela koja vole. Police trgovina pune su biljnih burgera, salama, ćevapa, kobasica, majoneza, sireva, mlijeka, sladoleda, pašteta, kolača te drugih slastica i proizvoda. Uz veganske restorane po cijeloj Hrvatskoj, mnogi drugi ugostiteljski objekti uveli su bezmesnu ponudu, kafići nude kavu s biljnim mlijekom, a slastičarnice veganske torte i kolače. Zaista je lako uz takvu ponudu postati vegan, a prikladna jela možemo jednostavno i brzo pripremiti i kod kuće od raznih biljnih namirnica – kaže Luka Oman, predsjednik Prijatelja životinja.

Koliko je popularno veganstvo u siječnju svjedoči i činjenica da je prije nekoliko dana svjetska kampanja dobila dvomilijuntu prijavu, što je gotovo četiri puta više zainteresiranih za Veganuary nego lani. Nikolina Plenar je kroz izazov prošla 2011. godine, a do tada je svakodnevno jela meso.

– Dugo sam htjela nešto promijeniti u prehrani i Veganuary je bio poticaj koji mi je trebao. Najviše mi je na početku nedostajao sir. A najteži dio mi je bio socijalni aspekt, odnosno prihvaćanje obitelji, prijatelja i kolega na poslu. No s vremenom je sve sjelo na svoje mjesto. Danas je utoliko lakše postati vegan jer su proizvodi puno dostupniji, ima ih u svakoj trgovini – kaže Nikolina, dodajući kako od tada eksperimentira s namirnicama, a čak je uspjela veganizirati i šnenokle. Danas volontira u Prijateljima životinja, a održala je i razne radionice kuhanja veganskih jela.

storyeditor/2022-01-14/PXL_110122_91429449.jpg
1/3

Poziva sve da se uključe jer, ističe, osim što prehrana bez mesa pozitivno utječe na zdravlje, spašava okoliš i životinje. Istraživači iz Oxforda, primjerice, izradili su studiju prema kojoj 350.000 sudionika vegeizazova utječe na manju emisiju stakleničkih plinova ekvivalentno tome da su uklonili 160.000 automobila s cesta. Uštedi se i 2,5 milijuna litara vode, što je dovoljno za punjenje olimpijskoga bazena, te 41.200 tona ekvivalenta ugljikova dioksida iz atmosfere, što je jednako 450.000 letova od Londona do Berlina.

– Dokazano je i da veganska prehrana sprječava nastanak mnogih bolesti, poput dijabetesa, visokog krvnog tlaka, kardiovaskularnih problema, jer obiluje vlaknima, a bogata je nutrijentima i stvara osjećaj sitosti. Usto ubrzava metabolizam, povećava energiju te poboljšava tonus kože. Osim beneficija za vlastito zdravlje, veganstvom spašavamo okoliš sprečavanjem globalnog zatopljenja i klimatskih promjena. Pozitivno utječemo na bioraznolikost vrsta, šume, mora i oceane te spašavamo nebrojeno mnogo života životinja, a veganskom prehranom može se zaustaviti i glad u svijetu. Ne postoji bolji dar koji možete poželjeti sebi i svijetu. Vegani će vam reći da je jedina stvar zbog koje žale nakon prelaska na veganstvo to što nisu prije postali vegani – poručuje Oman.

Kao dodatnu motivaciju za priključenje izazovu, u udruzi kažu kako će nasumce odabrati nekoliko sudionika koje će počastiti besplatnim ručkom u najbližem veganskom ili vegetarijanskom restoranu.

Oskarovci i Mate Rimac

Što se tiče budžeta, svake je godine, ističu, sve veća “navala” na veganstvo, pa i proizvodima padaju cijene te su mnogo dostupniji. Biljna mlijeka, primjerice, u trgovinama stoje desetak kuna, a na akciji se mogu naći i za sedam. Veganstvo su prigrlile i brojne poznate osobe koje su tijekom godina bile i ambasadori globalne akcije. Slavni glumac Joaquin Phoenix, primjerice, vegan je od treće godine, a zbog njega su se na lanjskoj zabavi na dodjeli Oscara posluživala isključivo veganska jela. Tu su i Mayim Bialik iz serije “Teorija velikog praska” te glumica Evanna Lynch koja je osnovala liniju veganske i cruelty-free kozmetike Kinder Beauty Box. Među domaćim su veganima pak meteorolog Dario Brzoja, glazbenik Damir Urban, poduzetnik Mate Rimac, koreograf Igor Barberić. 

Grahburger: mala limenka graha, šalica zobenih pahuljica, ½ šalice sojinih ljuspica, žlica ljutog ajvara, žličica soli, ½ žličice papra, 2 nasjeckana češnja češnjaka. Sastojke dobro izgnječiti rukama. Pustiti da odstoji pola sata i oblikovati burgere. Peći na lagano nauljenoj tavici za grill. Dobije se šest većih ili 10 manjih burgera.

Bolonjez: velika mrkva, 150 g celerova korijena, glavica luka, 2 češnja češnjaka, šalica crvene leće, 6 žlica maslinova ulja, žličica origana, sol, papar, ružmarin, 150 ml crvenog vina, velika konzerva pelata, žličica šećera. Mrkvu, celer, luk i češnjak nasjeckati. Zagrijati maslinovo ulje, dodati luk, pirjati dok ne omekša pa dodati češnjak. Potom dodati povrće i leću te kratko zapeći, uz stalno miješanje. Zaliti vinom, dodati rajčicu i začine pa na laganoj vatri kuhati 10-15 min. Poslužiti s tjesteninom.

Biskvit: 2 šake prženih mljevenih lješnjaka, 230 g šećera, 2 dl ulja, 2 žličice ekstrakta vanilije (ili vrećice vanilin šećera), 3 dl sojina mlijeka, 340 g brašna (najbolje pola oštro, pola glatko), vrećica praška za pecivo. U zdjeli pomiješati šećer, ulje i mlijeko ručnom mutilicom. Dodati brašno i prašak za pecivo te sve izmiješati. Dodati lješnjake pa smjesu podijeliti na dva približno jednaka dijela. Namastiti protvan margarinom i pobrašniti ga. Usuti prvi dio smjese pa mokrim prstima zagladiti sredinu kako se pri pečenju ne bi previše napuhalo. Peći svaki biskvit 20 – 30 min na 180°C.

Krema: 6 žlica brašna, 700 ml sojina mlijeka od vanilije, žličica ekstrakta vanilije, žličica ekstrakta lješnjaka, 200 g šećera, 200 g margarina za kolače. Mlijeko prepoloviti u omjeru 500:200 ml. U 200 ml umutiti brašno, a ostatak kuhati sa šećerom uz miješanje. Kad provrije, postupno uz miješanje dodavati mlijeko s brašnom. Miješati na laganoj vatri dok se ne zgusne. Ostaviti smjesu da se potpuno ohladi, a onda naribati ili sitno nasjeckati margarin i dodati ekstrakte. Dobro izmiksati da ne ostanu grudice.

Komentara 21

Avatar Hazl113
Hazl113
10:36 18.01.2022.

E kada bi samo znale ovo što drže u rukama što je to. Nema veze sa paradajzom, osim što izgleda kao paradajz.

FR
franc251
14:20 18.01.2022.

Bilo bi jako dobro kad bi novinarka po isteku tih mjesec dana rekla kolko je novca izdvojila za takvu prehranu i suplemente.

TA
Tajg
10:42 18.01.2022.

Posječene šume, posađena soja,navodnjavanje,otrovi,pesticidi,genetska tehnika,emisije ugljičnoga dioksida,metana,zagađenje voda, životinje bez prava izbora u tamnici,napumpane antibijoticima,bez svjetla,humanosti,povrede,bolesti,meso na tanjuru,jeftino,čovjek zasiđen kao domino kamen u okviru sustava koji mora funkcionirati još brže,efikasnije i veći profit. Vegeterijanac sam iz moralnih i etičkih razloga već 10 godina ,ne hvali mi ništa,zdrav sam i nepijem lijekove. Volio sam jesti meso,takav odgoj i navika. Radostan sam, da danas donosim sam zasebe odluke,ne ovisim ni o tkome!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije