Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRITISAK NA VOLONTERE

'Na terenu smo non-stop, zovu i za antenu...'

31.03.2020.
u 13:16

Velik pritisak na volontere u Podsljemenu, zatražili da im se hitno pošalje zaštitna oprema adresa

Maske, dezinfekcijska sredstva i jednokratne rukavice počeli su dijeliti čim je prva ekipa nakon potresa od 5,5 Richtera izišla na teren da popiše štete. Oprema je to koju su dobili donacijama od ljekarni i privatnih osoba koje šivaju maske, a nešto su uspjeli i sami nabaviti. No vijećnici Gradske četvrti Podsljeme i tamošnjih mjesnih odbora, čije područje leži na samom epicentru, vrlo su brzo ostali bez zaliha. Nedostatak zaštitne opreme koja bi trebala štititi statičare, pripadnike civilne zaštite, vatrogasce i ostale koji su danonoćno na terenu otežao je situaciju u kojoj su se našli, usporivši cijeli proces.

Strahuju i zbog korone

Dogodilo se stoga da su volonteri koji su u stalnoj komunikaciji sa stanovnicima ponekad radili bez zaštitne opreme pa se među stanovništvo uvukao i strah da bi zato na tom području moglo doći do eskalacije Covid–19.

– Pokušavajući si međusobno pomoći, u prvom mahu nakon potresa stvarale su se i veće grupe ljudi, što je još povećavalo opasnost od potencijalnog širenja zaraze. Ljudima se moralo pomoći, pogodile su nas dvije katastrofe i trebalo je djelovati odmah – kaže Krešimir Kompesak, predsjednik Gradske četvrti Podsljeme. Suočili su se s nekoliko stotina urušenih objekata i nije moguće, dodaje, da se sve obiđe i udovolji svim zahtjevima u roku 24 sata.

– One čije su kuće najviše pogođene smjestili smo u Studentski dom Cvjetno naselje, a ondje gdje je trebalo sanirati opasne dimnjake ili velika oštećenja na krovovima, i to smo odradili. No gotovo svaka kuća u Podsljemenu je oštećena, intenzivno ih obilazimo i dalje – govori Kompesak. Dodatno im posao otežavaju, može se čuti s terena, oni koji prijavljuju sitnice, poput padanja nekoliko crepova s krovišta ili namještanja antene, a žele da se kod njih dođe čim prije. Ima i ljudi koji su pretrpjeli manje štete, kažu, ali sami ne žele ništa dok ne dođu procjenjivači iz gradske 500 obišli su u mjesnom odboru Markuševec, koji je, uz Vidovec, najviše stradao u zagrebačkom potresu uprave. Kaotično je proteklih tjedan dana, a na prvoj crti i između dvije vatre su upravo vijećnici koji obilaze teren zajedno sa statičarima i ostalima.

Nakon apela maske stižu

– Svaka ekipa stručnjaka koja je došla u našu četvrt dobila je i “domaćeg” čovjeka, svojevrsnog vodiča, koji zna oštećenike – govori Tomislav Antolović, predsjednik Mjesnog odbora Markuševec, na čijem se području bilježe najveće štete. Osim Markuševca, i Vidovec je jedan od mjesnih odbora koji je najviše stradao.

– Kod nas smo obišli petstotinjak od 600 adresa. A opet se događa da čujemo: “Došel si kod suseda, a kod mene nisi.” Srećom, nakon apela gradske četvrti i mjesnih odbora, iz gradske uprave poslat će dodatne maske i sve što je potrebno za dvjestotinjak ljudi. Čekamo njihovu pošiljku – kaže Antolović, dodajući da stalno moraju upozoravati svoje sugrađane da se drže mjera koje je propisao Nacionalni stožer.

– Dotle radimo što možemo, obilazimo i stare i nemoćne, primamo i donacije hrane, nekima, kojima je dimnjak urušen, dovezli smo i grijalice. Treba imati samo malo više strpljenja – zaključuje Antolović.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije