Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 104
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Smanjit će se gužve na Čulinečkoj

Na problematična križanja postavljaju nove semafore

Mirno i maglovito jesensko jutro u centru Zagreba
Igor Soban/PIXSELL
21.12.2021.
u 10:18

Ulaganje od 900.000 kuna trebalo bi riješiti prometni kolaps kojemu je pridonio rotor u Resničkome gaju

Početkom studenoga u promet je pušten novi kružni tok na križanju I. i II. Resničkog gaja u Donjoj Dubravi, no stanovnici su već nekoliko dana poslije počeli prigovarati da je takva prometna regulacija samo stvorila dodatne probleme.

Točnije, na toj lokaciji situacija je nešto bolja, kažu, no gužve su se premjestile na obližnja križanja Čulinečke ceste u smjeru Avenije Dubrava, posebice kod Ulice badema u Čulincu te Ulice platana u Retkovcu, koja su i najfrekventnija. Promet je ondje praktički paraliziran u vrijeme kad se ljudi vraćaju s posla, a stvar dodatno pogoršava i to što semafori između dvaju križanja nisu dobro usklađeni. Dobra je stoga vijest da se planiraju radovi na optimizaciji semafora baš kod tih križanja pa je raspisan natječaj za izvođenje radova vrijedan 900 tisuća kuna.

Na mjesto postojećih postavit će se modernije varijante koje će biti automatski sinkronizirane sa svim drugim semaforima u blizini s točnošću od najviše jedne sekunde. Bit će opremljeni i detekcijskim senzorom koji će “prepoznati” koliko je vozila zaustavljeno na križanju, a u slučaju greške u radu, generirat će se alarm koji će se automatski poslati u centralnu aplikacija za nadzor i upravljanje prometom. Imat će, stoji u natječajnoj dokumentaciji, i tipke za zeleno svjetlo koje mogu koristiti pješaci i biciklisti, a na samim križanjima montirat će se i taktilne ploče za slijepe. 

 

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije