Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Život

Likovnim instalacijama Gajničani pokazali što bi voljeli vidjeti u svom kvartu

Svi su mogli sebi pustiti mašti na volju i zamisliti kakav bi sadržaj jednog dana htjeli vidjeti u Parku 101. brigade u Gajnicama, glavnom kvartovskom okupljalištu.
21. rujna 2020. u 09:01 1 komentara 490 prikaza
Zagreb: Drugi dan druženja u parku u Gajnicama
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/5

Neke su ideje bile realne - poput roštilja i ležaljki za plažu, a druge su bile više maštovite: vodena platforma, atletska staza, povrnjak za najmanje, staklenik za egzotično bilje... No, svi su mogli sebi pustiti mašti na volju i zamisliti kakav bi sadržaj jednog dana htjeli vidjeti u Parku 101. brigade u Gajnicama, glavnom kvartovskom okupljalištu. 

Život u Gajnicama Kvart je idealan za djecu, kvadrati nisu skupi, još samo da je više parkirališta...

A te ideje, pretvorene u "život" u obliku kartonskih izreza, jučer su bile izložene po cijelom parku, a sve to dio je dvodnevnog kvartovskog druženja kojem je cilj bio pokazati kako je park dio života, kao i što se sve ondje može i nadodati. Događaj kojem su pristutvovala gotovo sva djeca i njihvi roditelji iz Gajnica organizirao je Otvoreni likovni pogon, a dio je programa Laboratorij Gajnice, kojeg vodi Maša Štrbac.Ona nam je ispričala kako je točno tekao ovaj zanimljiv dvodnevni kvartovski događaj

 

Zagreb: Drugi dan druženja u parku u Gajnicama
1 / 26
DKS 56226059 19.09.2020., Zagreb - Dvodnevna likovna radionica za djecu i mlade odrzava se u Parku 101. brigade u Gajnicama. Photo: Emica Elvedji/PIXSELL

- Umjetnica i krajobrazna arhitektica Valentina Marđetko ilustrirala je želje Gajničana kakav bi sadržaj htjeli u parku i te crteže prvog dana donijela da građani mogu to zajednički obojati. Mislili smo da ćemo imati materijala za cijeli dan ali do 15 sati svi su kartoni već bili obojani. Pa smo brže bolje donosili još kartona, djeca u onda od kuće donosili i svoje neke materijale. Bilo je super - veselo nam prepričava M. Štrbac kako je to sve izgledalo. Događaj je, kaže, namijenjen bio stanovnicima svih uzrasta, no na kraju su sudjelovala uglavnom djeca. 

- I na kraju se to pretvorilo u jednu veliku umjetničku radionicu - kaže Štrbac. Istovremeno s likovnom, održavala se i plesna radionica koju je vodila Una Štalcar-Furač. I ona je, nadodaje Štrbac, trebala obuhvatiti ljude svih dobi no opet su sudjelovala uglavnom samo djeca. 

PLESNA RADIONICA | Autor : Maša Štrbac Foto: Maša Štrbac

- Ali bilo je zabavno - objašnjava Štrbac. Drugi dan obojani kartonski izrezi bili su postavljeni po cijelom parku, a cilj je bio otvoriti diskusiju među stanovnicima kvarta o tome što je parku, ali i naselju općenito, najviše potrebno od sadržaja. 

- I ustanovili smo da im je najviše fali prostor za rekreaciju, poput atletske staze i igrališta - kaže M. Štrbac. 

No, u svakom slučaju, cijele Gajnice ovog su se vikenda dobro zabavile, dok su djeca posebno bila najkreativnija, kako plesom, tako i kroz umjetnost. 

Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
  • replytoall:

    Gajnice su još nedavno bile urbani kutak na rubu grada, čovjek se u kvartu osjećao ugodno. Danas izgledaju kao navijački geto, cijeli kvart je prepun jeftinih navijačkih grafita koji među ostalim u isti kontekst stavljaju katoličku crkvu i svoj simbol ... prikaži još! - vješala. Naravno da je ok vidjeti i koji navijački grafit, ali ovakva poštast jeftinih crteža na nivou učenika 7b i parola koje su daleko od pozitive - rijetko se viđa. Tko ne vjeruje nek se slobodno sam uvjeri.