Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Veliki supermarketi su ih izgurali, no male trgovine vraćaju se u kvartove

Kvartovski dućani opet se otvaraju i nude zdravo voće i povrće

ducan
Foto: Greencajg
1/9
09.01.2015.
u 12:30

Veliki supermarketi su ih izgurali, no male trgovine vraćaju se u kvartove zbog osobnog pristupa kupcu i proizvoda isključivo domaćih proizvođača

Mali kvartovski dućani, koje su ne tako davno "protjerali" veliki supermarketi, polako se vraćaju u susjedstvo.

Svjedoče tome mali obrtnici koji su usred krize odlučili otvoriti svoja vrata, nudeći proizvode uzgojene bez pesticida i herbicida.

Ekološka proizvodnja glavni im je adut, želeći vratiti kupce u djetinjstvo, kada se voće i povrće uzgajalo organski. No i osobni pristup kupcu, gotovo prijateljski odnos, razlog je, kažu obrtnici, zbog kojeg većina dolazi u male trgovine. Slažu se s time i ekonomski stručnjaci, dodajući kako se takva kupnja posebice odnosi na umirovljenike.

Salame od jelenjeg mesa

- Toj skupini kupnja je i traženje društva i razgovor. U inozemstvu su u supermarketima osmislili i posebne odjele u kojima trgovci kupcima donose robu, iako ona stoji na policama - rekao je Ljubo Jurčić, predsjednik Hrvatskog društva ekonomista, te dodao da je dolaskom velikih supermarketa dio malih dućana u prvoj fazi propao jer nisu prilagodili strukturu svojeg asortimana.

- Trebali su ponuditi ono što je malo vjerojatno da će kupci naći u velikim centrima, a to su konačno shvatili i mali trgovci - rekao je Jurčić. Tako tržnicu u malom te domaće delikatese provjerenog podrijetla s raznih OPG-ova Zagrepčani mogu pronaći u trgovini Grga Čvarak u Vrbanima, gdje nude i džem od crnih smokava s orasima i stevije do konoplje, bobića i arancina, salame od medvjeđeg i jelenjeg mesa...

Foto: Ilustracija/Marko Prpic/PIXSELL

Drži ih i par Hrvatin Bantić i Ivanka Čarapović, koji su u trgovini Nostalgija na Kajzerici okupili domaće proizvođače iz Istre, Slavonije, Dalmatinske zagore, otoka... Jednom tjedno dobavljaju i imotski kruh ispod saća, koji je jako popularan među kupcima. Podržati hrvatske proizvođače te njihove prirodne i ekološke proizvode ponuditi zagrebačkim domaćicama i njihovim kuhinjama odlučila je i Marija Šumak, koja je na Kvatriću otvorila Greencajg.

Dostavlja osobno

S idejom da stanovnicima ponudi sve što se može kupiti na tržnici, no cijeli dan, Nenad Škaljac otvorio je dućan Povrće i voće svemoguće, i to na dvije lokacije - u Sigetu i Vrbiku. Virtualnu verziju kvartovske trgovine Zdravi pinklec sa sjedištem u Gajnicama otvorila je i profesorica povijesti Ana Balić, koja u Zagrebu i županiji osobno dostavlja proizvode, koje nudi na svojoj internetskoj stranici.

Komentara 6

Avatar ankabutorac
ankabutorac
12:42 10.01.2015.

Fala Bogu da se to dogadja....oni prazni ducancici koji se vec gotovo raspadaju... naprosto te boli u dusi jer su prije bili uvijek puni...bil je u njim vecinom obrt...a sad zdrava klopa...kaj hoces boljeg...zato sad pozivam sve Zagrepcane da daju tim ducancicima podrsku i tamo i kupuju...

DO
doktorica
14:05 13.01.2015.

super,samo neka ne rade pogrešno i drže visoke cijene,to je onda put ka zatvaranju!Ljudima je važna svaka lipa,pa zato idu u velike trg.centre gdje je jeftinije!

DU
Deleted user
04:58 13.01.2015.

Podržimo male privatnike. Velike korporacije i lanci su neprijatelji građanima poduzetnicima i pravoj privatnoj kapitalističkoj inicijativi gdje bi svaki pojedinac mora imati šanse ... Korporacije i veliki ubili su to ...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije