Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

Kućni otpad iz smeđih kanti odvozit će se na kompostane Zrinjevca

Kako bi Zagrepčane uputili u redovitost odvoza i riješili ih nedoumica o vrsti otpada koji se smije bacati u njih, svakome su podijelili i letak, no ipak, mnogi su imali potpitanja
19. veljače 2019. u 10:53 3 komentara 1126 prikaza
Spremnici za biootpad
Foto: Luka Stanzl/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Još rano ujutro krenuli su iz Servisno operativnog centra na Jakuševcu, skladišta i mjesta na kojem se servisiraju kontejneri i kante za smeće, i to sa šest vozila. Pravac – podsljemenska zona. Zaposlenici Holdingove podružnice Čistoća uputili su se tamo jer je Gradska četvrt Podsljeme jedna je od prvih, uz Brezovicu i Maksimir, gdje su stanovnicima počeli dijeliti nove smeđe kante od 80 litara, isključivo za biootpad.

Nove zgrade u naselju Trešnjevka, u blizini Baštijanove ulice KUPNJA Čim počne nicati 'kvart u kvartu', stanovi planu

Kako bi Zagrepčane uputili u redovitost odvoza i riješili ih nedoumica o vrsti otpada koji se smije bacati u njih, svakome su podijelili i letak, no ipak, mnogi su imali potpitanja.

Ne ubacujte jestivo ulje

– A ide li u nju i jestivo ulje? – propitivao je Duško Duđurović, stanovnik Šestinske ceste, dok je njegovu susjedu Anu Kosinec zanimalo kojim će danima morati kantu iznijeti ispred ograde i u koliko sati. Spremno im je, odjeven u Čistoćinu odoru i s popisom lokacija za dostavu spremnika, odgovarao Goran Mlinarić, zadužen za evidenciju i jedan od trojice iz ekipe samo jednog kombija koji je prevozio kante.

– Čistoćini kamioni dolazit će ponedjeljkom, jestivo ulje ne ide u smeđe spremnike – kratko je odgovarao dok je već pripremao sljedeću kantu koju je trenutak prije sastavio Ivo Črnjak, a tim je prevozio Vinko Pavlović.

Video: Djelatnici Čistoće dijele nove kante za biootpad

– Kad se u kombi stave rastavljene kante, stane ih stotinu, a da smo ih složili još na Jakuševcu, mogli bismo ih utovariti svega tridesetak – objašnjava Goran Mlinarić. Najteži dio posla je, kažu, istovremeno dijeliti kante i paziti na promet koji je u jutarnjim satima na Šestinskoj cesti bio prilično gust pa su se, s obzirom na to da su za podjele morali stajati na cesti te su zauzeli cijeli jedan trak, morali autima pokazivati mogu li ih zaobići i ima li drugih vozila iz suprotnog smjera.

– No kad si pažljiv, ništa nije teško – dodao je Ivo Črnjak. Jučer su, kaže Mirella Strenja iz Čistoće, u gradskoj četvrti Podsljeme podijelili više od 700 spremnika, a dijelit će se sukcesivno i u gradskim četvrtima Brezovica i Maksimir te u konačnici u cijelom Zagrebu. Kojim će tempom ići podjela u ostalim gradskim četvrtima i koje su iduće na redu, iz Čistoće još ne otkrivaju, no dodaju kako će nakon podjele spremnika svim obiteljskim kućama u gradu slijediti dijeljenje višestambenim objektima koji se koriste zajedničkim spremnicima.

PROJEKTI Novi Zagreb kao New York, Svetice poput Londona, Radnička a la Pariz...

– Na njihove kućne adrese stići će biorazgradive vrećice od 30 litara koje će odlagati u smeđi spremnik. Dobit će 26 besplatnih vrećica za polugodišnje razdoblje, odnosno četiri vrećice za jedan mjesec – kaže Mirella Strenja. Otpad će se, potvrđuju iz Čistoće, odlagati u kompostane u Markuševcu i Prudincu, kojima upravlja Zrinjevac, a u kojima se već kompostira biootpad s javnih površina i ostaci s tržnica.

Spremnici za biootpad | Autor : Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL Foto: Luka Stanzl/PIXSELL/Borna Filic/PIXSELL

Ukupan kapacitet obaju postrojenja, prema Planu gospodarenja otpadom, po važećoj dozvoli za rad, jest 27.000 tona godišnje, a Zrinjevac u sklopu redovitog održavanja sa zelenih površina Zagreba prikupi 12.000 tona zelenog otpada u godini. Odlaganje u kompostanama Zrinjevca privremeni je plan dok se ne sagradi velika kompostana, koja je trebala biti u Brezovici pa su, pod stalnim pritiskom javnosti i nakon mnogobrojnih tribina i prosvjeda građana, iz Grada Zagreba ipak odustali od te lokacije. Tako još uvijek traže mjesto za kompostanu, a kao potencijalna nova lokacija pojavila se Novska, čija je gradska uprava pokazala interes za suradnju iako je njihovo mišljenje, izgleda, sasvim suprotno od volje naroda. I dok se saga “kompostana” nastavlja, Čistoću, kako neslužbeno doznajemo, još muči i kako što prije podijeliti kante, pa se razmišlja i o rentanju 11 vozila te privremenom zapošljavanju četrdesetero ljudi, koliko ih trenutačno radi na podjeli.

Šalata Kreće rekonstrukcija Šalata pod krovom: 400 milijuna kn za novo lice kompleksa

Po centru Zagreba i u noći

U smeđe spremnike Zagrepčani će odvajati kuhinjski otpad, odnosno ostatke kora voća i povrća, ljuske jajeta, talog od kave, vrećice čaja, vrtni otpad poput uvelog cvijeća ili otkosa trave i živice te manje količine ostalog biootpada kao što je kora drveta, kosa i dlaka, piljevina, papirnate maramice, borove iglice... U kante se ne odlažu ostaci termički obrađene hrane, meso, riba, kosti, koža, mliječni proizvodi, ulja i masti, pepeo, obojeni i lakirani drveni otpad... Ovakav će se otpad iz svake gradske četvrti odvoziti jednom tjedno, i to od 14 do 22 sata. Izuzetak će biti uži centar Zagreba, gdje će se odvoz odvijati u noćnim satima, od 21.30 do 5.30 sati.

IZIDOR PELAJIĆ
Poznati hrvatski meteorolog otkrio kakvo nas vrijeme očekuje na dan izbora
LJETNE PREHLADE
I dalje je važno paziti na zdravlje, pogotovo na higijenu nosa
  • doktorica:

    bio otpad u plastičnim vrečicama će se odlagati?!A tko će odvajati plastične vrećice od bio otpada?!!!!!!

  • nada.boban7:

    Opet farsa! Samo obelinke i listje i to sirovo! Kaj nama zagrepcanima nis drugo i od obeda ne ostane! Mi zivimo na sirovini. Ma mi smo svi sirovina kad na ovo pristajemo. Bio otpad nije samo od sirovog bilja!Tu je ... prikaži još!e kuhana hrana, meso, kosti...ulja ...masti! Za zakljuciti je da se treba zaraditi na spremnicima za otpad pa ce nakon ovih smedih doci ljubicasti. I to isto tako ogromni ! Nase okucnice krasiti ce smece a ne cvijece.

  • Deleted user:

    Za rad je potrebno ljude platiti?! Nisam li sve rekao tom prvom rečenicom? Mi na žalost u Hrvatskoj imamo uvoz ogromnih količina otpada (Šoping centri)?! 90% robe moglo bi bizi pakirano ili u staklene flaše ili u papir! Da je ... prikaži još! tome tako, mogli bi kao od šale reciklirati smeće, no ovako . . ? Razumljivo mi je kada se mašinsko ulje pakira u jaku plastičnu ambalažu, otrovi, te takvi artikli koji moraju biti sigurno zbrinut (deterdženti), ali mlijeko, voda, sokovi i da ne nabrajam, sve može biti u staklu te mijenjati u dućanima kada kupujete te artikle!?!