Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KUPNJA

Čim počne nicati 'kvart u kvartu', stanovi planu

Nove zgrade u naselju Trešnjevka, u blizini Baštijanove ulice
Foto: Borna Filic/PIXSELL
1/8
18.02.2019.
u 10:00

Najbolje idu lokacije koje su “opremljene” vrtićem, školom, javnim prijevozom

Cijeli niz pojedinačnih zgrada niče trenutačno po Zagrebu, a zbog velike potražnje za kvadratima, građevinske se firme odlučuju i na podizanje pravih malih naselja unutar gabarita postojećih. I dok Milan Bandić ovih dana promovira projekt “grad u gradu”, građevinci su “ludi” za shemom “kvart u kvartu”. Tako vizure brojnih zagrebačkih naselja nadograđuju novim ruhom, a čim se zakopa prva lopata, stanovi se rasprodaju u rekordnom roku.

Kvaliteta plus krediti

Velik interes za novogradnju dopredsjednik Udruženja poslovanja nekretninama pri Hrvatskoj gospodarskoj komori Boro Vujović vidi u činjenici da se od 2008. do 2016. gotovo ništa nije gradilo, a potrebe stanovnika nisu nestale. Sada je kvaliteta gradnje puno bolja nego prije deset godina, napominje, a kamate na kredite su niske, pa su tvrtke prepoznale priliku i bacile se na posao.

– Dio se stanova proda ili rezervira već u fazi iskopa terena, a do kraja gradnje ostane ih tek 20-ak posto – ističe Vujović.

Četvorni metar novogradnje u manje atraktivnim naseljima stoji oko 1500 eura, dodaje, a cijena se penje i do 4000. Najviše se gradi na Trešnjevci, a ondje u bloku omeđenom Selskom, Baštijanovom, Vitezićevom te Stubičkom i tvrtka GIP Pionir podiže zgrade u kojima se stanovi prodaju za oko 1990 eura po kvadratu. Na cijeni je i novi kvart koji ista tvrtka gradi nedaleko od City centera One West u Španskom, gdje kvadrat stoji oko 1500 eura.

Kao potencijal za moderan zagrebački kvart investitori su, kaže Vujović, prepoznali i Rudeš, gdje se dugo ništa nije gradilo. Upravo je ondje, u Ratarskoj ulici, tvrtka COOP31 iz Nizozemske odlučila podignuti dvije zgrade, svaku sa 11 stanova od prosječno 80-ak kvadrata namijenjenih mladim obiteljima. Između objekata predviđen je i park, a to su ujedno prve zgrade u budućem novom kvartu obuhvaćenom urbanističkim planom uređenja Rudeša, do kojeg bi u budućnosti trebao voziti i tramvaj.

– Lokacijska je dozvola dobivena, građevinsku upravo čekamo, a od 22 stana još ih je 14 slobodno. Prosječna je cijena kvadrata 1850 eura, a useljenje se planira od travnja do listopada sljedeće godine – kažu projektanti Ivan Zloušić i Mislav Bašić iz tvrtke 4UHA, koja je zadužena za zgrade u Rudešu. Svoj “proizvod”, dodaju, nisu morali posebno reklamirati, već je stanove prodala sama lokacija. Zgrade se, naime, nalaze u blizini škole, vrtića, doma zdravlja, javnog prijevoza, šoping centara, Jarunskog jezera, a opet su u mirnoj, pitomoj ulici.

Nov izgled dobit će i dio Jelenovca, gdje će odmah uz park šumu niknuti četiri nove zgrade. U svakoj će biti četiri stana.

– Objekti su pri kraju i imamo dosta rezervacija. Baš neki dan stan je došao pogledati i jedan američki Hrvat – govori Gashi Zeki, direktor tvrtke Tara Luna, koja investira u izgradnju. Useljenje se očekuje tijekom srpnja i kolovoza, stanovi su veličine od 99 do 137 četvornih metara, a kvadrat košta od 2900 do 3600 eura.

Uz park šumu Grmoščica u Kustošiji, pak, niknut će kućice u nizu, svaka površine od 122 do 135 kvadrata, a cijena im je 2200 eura po četvornome metru.

– Ishođenje građevinske dozvole tek je u tijeku, u travnju bismo trebali početi s gradnjom, a upita već ima. Naravno, u cilju nam je potpisati predugovore s kupcima kako bismo s olakšanjem gradili i završili stambene jedinice već u listopadu – kažu u tvrtki IMAG, koja je investitor u Kustošiji.

Privlače i akcijama

Nova mininaselja grade se i u Aveniji Dubrava 120, u ulici Gorenci u Mikulićima, u Orahovcu u zoni kvarta Sv. Duh, ali i u Zapruđu, odmah pored robne kuće Plodine. Oni pak kupce trenutačno privlače posebnim akcijskim cijenama koje su dostupne samo u prvoj fazi gradnje. Tako se kvadrat sada može kupiti za 1650 eura, što je 150 eura niže od redovne cijene.

Lani je u Zagrebu, spomenimo, zabilježen rast cijena nekretnina za devet posto pa je prosječni četvorni metar skočio na 1900 eura. Cijene stanova, prema istraživanju portala Njuškalo, kreću se od nešto više od 1000 eura po kvadratu u Brezovici pa do prosječnih 2460 eura u četvrti Gornji grad – Medveščak.

>>Radovi na izgradnji novog stambenog naselja Podbrežje

 

Ključne riječi

Komentara 5

Avatar Dadinho
Dadinho
10:12 19.02.2019.

To mešetari kupuju vjerujem i onda skuplje preprodaju strancima i lopinama jer je jasno da si običan čovjek ne može priuštit stan ko da kupuje cipele.

2X
2Xgeneral
12:03 18.02.2019.

veliki objektivni i nepristrani znalci balija i vujović koji žive od nekretnina?? neka podastru plaćene poreze za pojedine nekretnine. sve rasprodano a građevna ( i investitor ) firma nakon tri godine prodala stan na selskoj nakon završetka gradnje

MG
milerazbojnik@gmail.com
09:36 20.02.2019.

kakve provale i inženjering da ti mozak stane izgleda da su hrvatski građani svi postali lovaši moš si mislit jedna te ista grupacija mešetara vabi raju i kad naleti ode mast u propast za pet godina dobije cipelu stan naa bubanj i opet se čeka naivčina te luksuze si možeju samo probrana elita uhljeba na državnim jaslama dopustit sportaši i lovaši no i oni su oprezni jer koji če mu moj nešto ako nema sigurnost da če mu krava muzara uletit narod za najam pa da mu narod otplačuje dižite vi cjene u nebo al narod nema para jedino kakvi jeste strancima jer imaju lovu ili donesite novi zakon da i muđahedini mogu kupovat i nema na s onda više

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije