VIKEND U RUDAMA

Kreću 39. Dani rudarske greblice: Dvodnevnu manifestaciju otvara događaj 'Biciklom na greblicu'

Zagreb: U vinskoj kleti Kurtalj najavljeni ovogodišnji Dani Rudarske greblice
Foto: Tomislav Miletic/PIXSELL
1/2
03.07.2025.
u 18:00

Rudarska greblica, koja datira iz 19. stoljeća i nekada je bila jedino jelo rudara u rudnicima bakra i željeza, 2007. je godine proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske.

Nekada jedino jelo rudara, a danas europski zaštićeni specijalitet, rudarska greblica i ove godine okuplja ljubitelje tradicije u Rudama kraj Samobora gdje Kulturno-umjetničko društvo "Oštrc" organizira 39. Dane rudarske greblice, dvodnevnu manifestaciju koja počinje u subotu u 14 sati.

Program otvara događaj "Biciklom na greblicu" ispred Samoborskog muzeja, nakon čega slijedi Dječja greblica kod Rudnika svete Barbare gdje će najmlađi moći sudjelovati u kreativnim radionicama, uključujući pečenje svoje prve rudarske greblice te izradu i ukrašavanje keramičkih tanjura i rudarskih lopara. Za djecu je pripremljena i predstava "Grga Čvarak" koju izvodi Scena Gorica.

Večernji dio programa rezerviran je za nastupe glazbenih sastava "Bosak & The Second Hand Band", "Adrenalica" i "Fired Guns". Nedjeljni program održava se na igralištu u centru Ruda gdje se od 17.30 održava 2. Međunarodni folklorni festival "Rudarska luč". Na festivalu će nastupiti folklorni ansambli iz Poljske, Kosova, Slovenije i Hrvatske, a nakon toga slijedi proglašenje najbolje greblice od sira i zelenja. Svi zainteresirani mogu donijeti svoje greblice na rukometno igralište između 17.30 i 18.30 sati, a završni dio manifestacije čini nastup Tamburaškog sastava "Od sumraka do zore".

Manifestacija je dobila dodatni zamah 2012. godine otvaranjem Rudnika svete Barbare u Rudama, a posjetiteljima pruža i mogućnost obilaska rudnika. Rudarska greblica, koja datira iz 19. stoljeća i nekada je bila jedino jelo rudara u rudnicima bakra i željeza, 2007. je godine proglašena nematerijalnim kulturnim dobrom Republike Hrvatske. Godine 2021. postala je prvi zaštićeni gastronomski proizvod Zagrebačke županije s pravom zaštite u Europskoj uniji.

Komentara 1

HO
homofobic
21:27 03.07.2025.

Jos kada bi negdje bilo napisano sta je to "greblica" ili recept kako ju napraviti ... puna saka brade!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije