Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 66
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Kandidat za gradonačelnika

Herman Vukušić: Želim pretvoriti Zagreb u centar gejmerske industrije

Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL
1/3
16.03.2021.
u 13:16

Na listi su proširenje mreže primarne zdravstvene zaštite, most koji bi spojio Jarun i Jaruščicu, besplatno parkiranje poslije 18 sati...

Odrastao je uz legendu hrvatskog sporta pa je tako, kaže, iz prve ruke naučio o njegovoj važnosti za zdravlje i duh. A politiku, veli, nije odabrao on, već ona njega, i to još u ranim devedesetima, kad se borio da branitelji oboljeli od posttraumatskog stresnog poremećaja uživaju ista prava kao i oni s fizičkim ratnim ozljedama. Herman Vukušić “junior” za sebe kaže da je dečko s Trešnjevke kojeg su dani u ratu odvukli u područje psihijatrije, a kandidat je za zagrebačkog gradonačelnika nove stranke Agrameri. Njegova kampanja, kaže, neće biti obilježena “marsovskim” obećanjima poput one o tvornici cjepiva i nacionalnom stadionu, već realnim idejama za promjene koje su gradu i više nego potrebne.

Zašto ste ušli u gradonačelničku utrku?

Lani sam se počeo družiti s krugom prijatelja i poznanika koji danas čine Agramere. Istovremeno sam skupljao bilješke za roman iz steampunk žanra koji se bavio alternativnom povijesti 19. stoljeća, a zvao sam ga “Agram 1899.” To se njima dopalo pa sam pristao biti i suosnivač cijelog tog pokreta. Prvi kandidat kojeg smo kontaktirali za gradonačelničke izbore bio je Otto Barić. No, kako se dogodila bolest i smrt njegova oca, on je odustao. Tada su me momci pitali bih li ja stao na njegovo mjesto i pristao sam.

A utrka je već debelo u tijeku. Zašto u nju uopće kretati?

Do izbora su još dva mjeseca, a u hrvatskoj politici nekad i pet dana znači vječnost. Uostalom, mislim da je naš program jedinstven jer svi drugi kandidati pri stvaranju programa razmišljaju kao da se pandemija nije dogodila. Ono po čemu smo mi posebni jest to što je naš program prilagođen pandemijskom, odnosno postpandemijskom vremenu. Mi ne znamo koliko će ovo sve još trajati i koliko ćemo još lockdowna morati istrpjeti. Drugi obećavaju sve i svašta, ne računajući što će se dogoditi do konca ove godine kad je riječ o virusu. Mi smo prvi otvorili temu COVID-a na izborima i osvrnuli se na njegove negativne psihičke i tjelesne posljedice među mladima. I razmišljali smo na svim razinama, od sporta i obrazovanja do gospodarstva, o potezima koje treba povući da grad bude spreman na krizu.

Konkretno?

Idemo od škola. Prvo treba u lokalnim zajednicama uključiti obitelji djece i napraviti zbir njihovih potreba, a nakon toga prilagoditi kurikul i način održavanja nastave gdje je to moguće. Sport, zatim, mora biti besplatan za djecu i druge ranjive skupine. Potrebno je ostvariti naš program sporta i rekreacije koji je ciljano usmjeren na skupine koje su ranjive zbog dugotrajne pandemije COVID-a. Gospodarstveno, Grad treba razmišljati o tome da proračunski živi od drugih tvrtki i zato im treba osigurati najpovoljnije kratkoročne zajmove, osnovati fond pomoći za obrte i mala poduzeća te omogućiti odgode plaćanja fiskalnih davanja i prireza. Investicije se trebaju preusmjeriti na lokalne firme kako bi se financije “vrtjele” što je više moguće u okviru zagrebačke strukture, da se lakše prebrodi sljedeći krizni period.

Koji su neki od vaših prioriteta budete li gradonačelnik?

Prvo, proširenje mreže primarne zdravstvene zaštite, koja bi se informatički oplemenila o trošku Grada. Nezavisna revizija postojeće financijske situacije – da, ali neću kukati o zaduženosti jer jednostavno ne postoji grad veličine Zagreba u bilo kojoj zemlji Europske unije koji nije zadužen. Slijedi i revitalizacija svih gradskih industrija, pogotovo malih i srednjih obrta koji su trenutačno na koljenima. Želim pretvoriti Zagreb u centar gejmerske industrije jer su dečki koji trenutačno razvijaju projekte u Zagrebu nevjerojatni i imaju ogroman potencijal, počevši od CroTeama na dalje. Jedan od prioriteta je i parkiranje. Zašto ne bi bilo besplatno poslije 18 sati? To je jedan od naših “štikleca”, obećanja s kojima ćemo izlaziti u idućim danima. Tu su i pitanja prometa, prometne signalizacije, rasterećenja gužvi... Ima puno tih sitnica koje mogu povećati kvalitetu života u gradu, poput gradskog interneta koji bih unaprijedio s brzinom od 15 megabajta u sekundi.

11.03.2021., Zagreb - Herman Vukusic, kandidat za gradonacelnika Zagreba. Photo: Sandra Simunovic/PIXSELL
Foto: Sandra Simunovic/PIXSELL/RTL

Kako će izgledati vaša i kampanja Agramera?

Odskakat ćemo od stereotipnih kampanja koje prate gradske izbore, a fokusirat ćemo se dobrim dijelom na mlade. Neki dan sam izjavio da sprovodi ne mogu biti bitniji od okupljanja mladih jer je njima evolucijski utkano da se moraju družiti. Zbog pandemije koronavirusa imamo vakuum odrastanja cijele jedne generacije, što treba popraviti, pa da im omogućimo da ne moraju bježati okolo po Europi i svijetu, nego da ostanu u Zagrebu i Hrvatskoj te da ovdje nađu posao.

Što je s problemima poput obnove, financijskih zaostataka?

Obnovu nakon potresa treba iskoristiti da se jezgra grada strukturalno temeljito obnovi. Ne može se dogoditi da hrvatska Vlada preuzme teret obnove, u godinu dana ne napravi ništa, ali si zato jedno ministarstvo postavlja silikonske lukove u podrum i ojačava temelje da se ne bi nešto dogodilo u slučaju novog potresa. A druge građane tko šljivi. To je nedopustivo. Što se tiče financija, nezavisna revizija mora se napraviti, no treba reći da je mnogo predmeta vezanih uz financije grada trenutačno u pravosudnom procesu. I što bi sad jedan gradonačelnik trebao raditi s predmetima koji su u tom statusu? O tome je bespredmetno govoriti. Sve što je trenutačno u pravosudnoj obradi, na to se gradonačelnik uopće ne smije i ne treba osvrtati. No sve nepravilnosti koje uočimo kao dužnosnici grada, za njih ćemo podnijeti kaznenu prijavu.

Ovih dana obećava se sve od bolnice Blato do ukidanja prireza. Što vi obećavate?

Ja ću, evo, napraviti astrodrom umjesto bolnice u Blatu. Šalu na stranu, Agrameri neće davati nikakva prazna obećanja. Evo, u Večernjem listu iz 1997. godine stoji članak u kojem HDZ nudi rješenje za Sveučilišnu bolnicu. To je bilo prije 24 godine, a ista stranka danas nudi tvornicu za cjepivo. Da ja smatram građane Zagreba bedacima pa da im prodajem takve stvari? Ne dolazi u obzir. Koja su realna i ostvariva obećanja? Hitno sagraditi most koji bi spojio Jarun i Jaruščicu i tako rasteretiti Blato. Još jedan most na Savi. Približiti grad rijeci.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije