Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŠETNJA ZAGREBOM

Glazbeni paviljon na Zrinjevcu poklon je bogatog poslovnog čovjeka Gradu Zagrebu

Zagreb: Na Zrinjevcu održao koncert pijanista Mateja Meštrovića
Foto: Marko Lukunic/PIXSELL
1/3
16.11.2021.
u 08:35

Zrinjevac je, kako je svojevremeno napisao Zvonimir Milčec, više od trga, on je simbol zagrebačke gradskosti i kulture življenja, a Glazbeni paviljon je u samom središtu tog simbola.

S godinama je postao prepoznatljivo mjesto za promenadne koncerte, nerijetko se ondje zaljubljeni parovi povlače kako bi izmijenili nježnosti, a nesporno je i da je to jedno od omiljeno mjesto za predivnu jesensku, proljetnu ili zimsku fotografiju. Glazbeni paviljon na Zrinjevcu također je i savršen hlad za vrućih ljetnih dana, a u slučaju nevremena, pješaci se ondje često skrivaju kako bi ostali suhi. 

A prepoznatljivi simbol grada ovo je mjesto više od 130 godina, otkako ga je Zagrebu darovao trgovac Eduard Prister, bogati poslovni čovjek toga doba, inače poznat i kao graditelj i vlasnik hotela „K caru autrijanskom“ koji se nalazio u Ilici 4, na mjestu današnje Name. Na zapadnoj strani kamenog podnožja paviljona Grad Zagreb postavio je spomen ploču na kojoj piše godina ime darovatelja: Eduard Prister 1891. godine. Još od preimenovanja trga, inače, na Zrinjevcu je planirano postavljanje spomenika Nikoli Šubiću Zrinskom, što se međutim nikad nije dogodilo. Umjesto spomenika središnju će točku perivoja zauzeti glazbeni paviljon. Uređenje paviljona odvilo se u sklopu, inače, trećeg uređenja cijelog Zrinjevca, i to povodom jubilarne šumarsko- gospodarske izložbe kojom je slavonsko gospodarsko društvo obilježilo pedesetu obljetnicu svoga postojanja.

Zrinjevac je, kako je svojevremeno napisao Zvonimir Milčec, više od trga, on je simbol zagrebačke gradskosti i kulture življenja, a Glazbeni paviljon je u samom središtu tog simbola. Osim što se ondje često održavaju koncerti klasične glazbe, paviljon je često poprište plesnih radionica, umjetničkih performansa, pa i prosvjeda. Za vrijeme Adventa Glazbeni je paviljon raskošno ukrašen, zbog čega je za to vrijeme jedno od omiljenih šetališta u centru grada. 

Komentara 1

HO
homophob
15:29 16.11.2021.

Taj paviljon je saka pod oko antifasistickog Zagreba! To bi se, pod hitno, moralo poravnati i tu postaviti velebni spomenik copavom pedofilu jer Zagreb nema dostojni znak zahvalnosti za oslobodioca iz 1945! Ako ne ljubicici a onda makar kip velikom zasluznom antifasisti Aci Rankovicu - drugom najzasluznijem zagrebackom sinu!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije