Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OKOLO

Doznajte gdje se u mističnim zakutcima Zagreba krije Afrika, uživajte u Pjevajućoj šumi i istražite skrivenu uličnu umjetnost

Okolo
Foto: J. Duval/Arhiva TZGZ
1/3
20.08.2020.
u 16:00

U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt „Okolo“ ponovno će, od 20. do 30. kolovoza, oživjeti skrivene ulice, zaboravljene prolaze, krošnje zagrebačkih parkova i zakutke Gornjeg grada.

Nakon potresa koji je u ožujku razrušio Zagreb, umjetnički projekt „Okolo“ ove godine ima poseban značaj i misiju jer želi umjetnošću vratiti ljudima optimizam, ali i pozitivnim i lijepim pričama revitalizirati javne prostore. U suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba, umjetnički projekt 'Okolo' ponovno će, od 20. do 30. kolovoza, oživjeti skrivene ulice, zaboravljene prolaze, krošnje zagrebačkih parkova i zakutke Gornjeg grada. Ove će godine Zagrepčani i svi oni koji posjete našu metropolu moći vidjeti dašak Afrike za koju su zaslužni ulični umjetnici Boris Bare i Tihomir Krklec -Afrika, koji su originalno oslikali stepenice u Klancu Grgura Tepečića. Taj Klanac spaja Mesničku ulicu i Ulicu Antuna Gustava Matoša.

Foto: M. Mihaljević/Arhiva TZGZ

Brojni umjetnici uljepšali su ulice kao i skrivene kutke grada, koji čekaju sve zaljubljenike u street art, svjetlosne, zvukovne, fotografske, skulpturalne i interaktivne instalacije. Ovog će ljeta umjetničkim projektom „okolo“ dominirati Pjevajuća šuma, ambijentalna oaza suvremenih zvukova, koja je postavljena u gornjogradskom Parku Bele IV., u neposrednoj blizini teško oštećene zgrade Državnog hidrometeorološkog zavoda.  Za tu su svjetlosno-zvučnu instalaciju zaslužni kiparica Ida Blažičko i multimedijalni umjetnik Alex Brajković. Ovu samoodrživu instalaciju pokreće snaga vjetra, a svaka melodija je neponovljiva dok će posebnu svjetlosnu dimenziju dobiti u večernjim satima, stoga nikako nemojte propustiti priliku doživjeti ovu umjetničku čaroliju. Posebnu emotivnu vezu, Zagrepčani imaju prema vunenom srcu, koje je nastalo prošlog ljeta na Gornjem gradu, a nakon potresa postalo je simbolom oporavka Zagreba nakon potresa. Djelo je to umjetnice Ivone Martinčić, koja na Instagramu djeluje kao Voona.design. Srce je nastalo prošlog ljeta kao dio ulične intervencije Okolo. I tada su na zagrebačkim ulicama i zidovima osvanula mnoga umjetnička djela koja su oživjela zaboravljene dijelove grada.

Foto: M. Mihaljević/Arhiva TZGZ

Grafički dizajneri klasja&zita i Pavao Kuharić predstavljaju nove ulične forme, kiparica Ana Maria Maravić i Maša Barišić pokazat će  posjetiteljima „Plesače“ i „Turiste“, a zaljubljenica u floru Luna Džidić otkriva koje se sve biljke mogu pronaći na zidovima Zagreba. Fotograf Ernest Mazarekić pokazat će Zagreb nakon potresa i to u velikim formatima. „Okolo" je projekt posvećen umjetničkom istraživanju grada koji su 2018. godine pokrenule Nas dve (Ana Mikin, Tina Kovačićek) u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Sve detalje ovogodišnjeg programa možete pronaći Facebooku i Instagramu.

Sadržaj nastao u partnerstvu s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije