Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAGREB CLASSIC

Dođite na Tomislavac, na festival pod zvijezdama bezvremenske klasike

PR FOTO
15.06.2022.
u 15:57

Zagreb Classic open air i ove godine je s nama, a vrhunski izvođači garantiraju dobar provod svima, ljubiteljima klasične glazbe i onima koji će to tek postati

Suncem okupani dani jamče nam ugodne ljetne večeri, baš kao stvorenu za uživanje na otvorenom i romantiku. Dodamo li tome još i note vrhunske klasike, i to na jednom od najljepših zagrebačkih trgova – a Trg kralja Tomislava to jest - doživljaj za pamćenje je zajamčen. I valja naglasiti da će tako biti sedam dana, odnosno večeri... Naime, 23. lipnja počinje ovogodišnji festival Zagreb Classic, a otvara ga jedne od najpriznatijih violinistica svoje generacije, Anastasiye Petryshak. Pred zagrebačkom publikom mlada violinistička zvijezda nastupa uz Orkestar Opere Hrvatskog narodnog kazališta, pod ravnanjem Paola Spadara Munitta. U sedamdeset minuta, koliko će trajati nastup talentirane glazbenice koja od svoje petnaeste godine muzicira i s Andreom Bocellijem, na repertoaru violinistice uz djela W. A. Mozarta i L. van Beethovena će se naći i dvije skladbe poznatog ukrajinskog skladatelja Myroslava Skoryka.

"Ukrajinska solistica na violini, Anastasiya Petryshak, otvara ovogodišnji Zagreb Classic, uz pratnju orkestra Opere HNK u Zagrebu. Tijekom sedam dana posjetitelji će moći uživati u pažljivo biranim sadržajima domaćih i međunarodnih izvođača te divnom ambijentu i ugođaju Trga kralja Tomislava. Zagreb Classic traje sve do srijede, 29. lipnja, kada će nastupiti komorni orkestar Cameristi della Scala, kojeg čine glazbenici orkestra Teatro alla Scala iz Milana. Svi programi tijekom svih sedam dana su besplatni, stoga pozivam sve da dođu na Zagreb Classic i uživaju i vrhunskoj klasičnoj glazbi pod vedrim nebom" izjavila je povodom održavanja festivala Martina Bienenfeld, direktorica Turističke zajednice grada Zagreba koja s gradom Zagrebom i partnerima organizira ovu vrhunsku poslasticu za sve ljubitelje bezvremenske klasike.

Nastupiti će i Tonči Huljića sa svojim djelom "Misa Mediterana"
Foto: Denis Kapetanovic/PIXSELL

Pod ravnanjem dirigenta Dinka Appelta druga je glazbena večer posvećena iznimnom glazbenom opusu začetniku zagrebačke škole mjuzikla, skladatelju, dirigentu, aranžeru, autoru glazbe za brojne filmove i serije... Da, nije teško pogoditi da se radi o velikom Alfiju Kabilju, a koncertom "Moji mjuzikli #2" koji će na festivalu biti predstavljen zagrebačkoj publici maestro Kabiljo je krajem ožujka obilježio velike jubileje – 60. obljetnicu umjetničkog rada, 85 godina života te 50. obljetnicu svevremenskog mjuzikla "Jalta, Jalta" čije poruke možda nikada nisu aktualnije nego danas. Orkestar i zbor Gradskog kazališta Komedija, s kojim je umjetničko djelovanje Alfija Kabilja neraskidivo vezano, te solisti Sandra Bagarić, Jasna Bilušić, Vlatka Burić Dujmović, Danijela Pintarić, Renata Sabljak, Vanda Winter, Ervin Baučić, Dražen Bratulić, Filip Hozjak, Đani Stipaničev, Adalbert Turner Juci te orkestar i zbor Kazališta Komedija, kao i baletni par Ana Hanić i Dejan Jakovljević, koji potpisuje koreografiju, priuštit će posjetiteljima 80 minuta čiste uživancije koju redateljski potpisuje Nina Kleflin.

Kapitalno djelo skladatelja Tončija Huljića i Hane Huljić Grašo "Misa Mediterana" - jedinstvena kombinaciji duhovne i pop-glazbe, kreirana je po svim postulatima liturgijske mise – na repertoaru je u subotu. Izvedba prve pop-mise na svijetu na Zagreb Classic open airu zacijelo će privući brojnu publiku. Formaciju izvođača čini orkestar, zbor, bend te solisti – Lorena Bućan, Hana Huljić Grašo, Irma Dragičević i Karlo Vudrić. Za orkestraciju je zaslužan Nenad Šiškov, a za režiju i scenski pokret Jelena Bosančić. Akademski kipar Nikola Vudrag osmislio je vizualni identitet ovog djela te je tako u ulozi scenografa i autora idejnog rješenja plakata.

U sklopu francuskog predsjedanja Europskom unijom publici će se predstaviti francuska kantautorica, a njezinu koncertu u nedjelju prethodit će dodjela nagrada za nacionalno višejezično natjecanje glazbenih spotova u organizaciji Francuskog instituta u Hrvatskoj i njegovih europskih kulturnih partnera u Hrvatskoj. Joyce Jonathan nastupit će s programom s novoga albuma "Les P’tites Jolies Chose" kao i s nekima od svojih najvećih hitova.

Joyce Jonathan nastupit će s programom s novoga albuma "Les P’tites Jolies Chose"
Foto: DOMINIQUE JACOVIDES / BESTIMAGE /PIXSELL

Dobitnik Oscara za soundtrack "Kuma II", Nino Rota, te dobitnik Nagrade za životno djelo Ennio Morricone koji je skladao glazbu za više od 400 filmskih uspješnica protagonisti su petog dana festivala i koncerta "Najljepša filmska glazba" koji će uz vodstvo talijanskog dirigenta Marcella Rote te solisticu Cristinu Mosca izvesti Zagrebačka filharmonija.

Nezaboravnu večer pod zvijezdama jamči i koncert Adalberta Turnera Jucija koji će predzadnje večer festivala u pratnji Jazz orkestra Hrvatske vojske i pod ravnanjem dirigenta Davora Dropuljića izvesti popularne pjesme Franka Sinatre.

Festival vrhunske klasične glazbe pod zvijezdama u srijedu će zatvoriti ansambl Cameristi della Scala koji dolazi iz slavne milanske Scale. Na njihovu su repertoaru djela Antonia Vivaldija i Astora Piazzolle, a u nastupu će im se kao poseban gost pridružiti violinist Francesco Manara.

Svi koncerti počinju u 21 sat, a prekrasan ambijent, savršena intonacija, šarmantan zvuk, briljantna tehnika i izrazita muzikalnost recept su za jedinstveno iskustvo koncerta pod vedrim nebom koje ćete dugo pamtiti. Sve ostale dodatne informacije o festivalu i programu možete pronaći na stranici www.infozagreb.hr/zagreb-classic

Sadržaj nastao u suradnji s Turističkom zajednicom grada Zagreba.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije