Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 15
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pogon Jedinstvo

Cirkuska 'zabranjena' tortura i smrt uz akrobacije i manipulaciju objektima

cirkus
Foto: Cirkorama
1/3
16.05.2016.
u 16:26

Predstava i glazba su inspirirani trenutkom smrti, a na albumu se uz autorska djela nalaze i adaptacije klasičnih skladbi za sprovode.

Radionicama zračnih akrobacija i cirkuske pedagogije počeo je dvotjedni Proljetni cirkus u Pogonu, koji će trajati do 29. svibnja. Artistički kolektiv Cirkorama će ovo proljeće začiniti izvedbama dva pomalo morbidna cirkuska naslova - Danse Macabre - pokušaj vertikalnog povratka te premijerom najnovije predstave Torture.

Svoju popularnu predstavu zračnih akrobacija i podnih improvizacija Danse Macabre - pokušaj vertikalnog povratka Cirkorama će izvoditi 22. i 23. svibnja s početkom u 19.30 sati u Pogonu Jedinstvo. Nakon odličnih reakcija publike kolektiv je odlučio objaviti i album Danse Macabre - zvuci vertikalnog povratka s glazbom iz predstave autora Brune Motika.

Predstava i glazba su inspirirani trenutkom smrti, a na albumu se uz autorska djela nalaze i adaptacije klasičnih skladbi za sprovode. Adagio u g-molu (T.Albinoni/Remo Giazotto), Piano sonatu No.2 u b-molu, Op.35 - Posmrtni marš (F. Chopin) i  Lenjinov posmrtni marš (D.D.Šostaković) Bruno Motik je prilagodio suvremenoj cirkuskoj izvedbi. Uz navedene adaptirane skladbe na ploči se nalaze i tri Motikova autorska glazbena broja: Dva lica, Odbrojavanje... i Stvor. Izvedbe predstave su ujedno i promocija albuma koji će se tom prilikom moći kupiti na vinilu po promotivnoj cijeni.

Dvotjedno cirkusko druženje u Pogonu Jedinstvo će završiti premijerom Cirkoramine najnovije predstave Torture. Troje umjetnika će predstavom dekonstruirati pojam tortura te njenu praktičnu primjenu kroz akrobatiku, manipulaciju objektima, VJ-ing i glazbu. Predstava je na rasporedu 28. i 29. svibnja u 19.30 sati.

„Tortura je zakonom zabranjena u većini država, no ipak sveprisutna. Prigrlili smo je kao svakodnevni ritual, a mi ljudi iz cirkusa je činimo sebi. Visimo na udovima, bacamo se s visine, mučimo se ostajati u određenom položaju i onda to još ponavljamo do iznemoglosti. To su naše male torture, koje činimo sebi i partneru, a koje se iz dana u dan ponavljaju s tendencijom povećavanja sati provedenih u prostoriji za mučenje “ , tako objašnjavaju Jadranka Žinić Mijatović i Nikola Mijatović ideju na kojoj počiva njihova najnovija predstava.

Ulaznice za predstave se mogu kupiti u pretprodaji u knjižari Što Čitaš? (Gundulićeva 11) po cijeni od 40 kuna, a na dan predstave na ulazu za 50 kuna. Povodom promocije ploče s glazbom iz predstave Danse Macabre - pokušaj vertikalnog povratka u pretprodaji je moguće kupiti i paket ulaznica + LP za 80 kuna.

>> Naučite tehniku rada s užetom i cloud swingom ili se samo zabavite na Proljetnom cirkusu

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije