Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Zagreb ZG Vijesti

U Domu zdravlja Siget u liftu pronađena mrtva pacijentica

Ravnateljica dr. Antonija Balenović zatražila je izvještaj i utvrdila da je reakcija djelatnika bila stručna i promptna
03. kolovoza 2017. u 08:09 11 komentara 27653 prikaza
Dom zdravlja Siget
Foto: Goran Jakuš/PIXSELL

Srijeda ujutro započela je tragično u Domu zdravlja Siget gdje je netom po početku rada te ustanove u liftu pozlilo sedamdesetosmogodišnjoj pacijentici koja je ondje i preminula. Tijekom te intervencije liječnici su pozvani i u podrum tog doma zdravlja jer je pozlilo i drugoj pacijentici. Smrti pacijentice u liftu svjedočili su drugi pacijenti koji su se u tom domu zdravlja zatekli nešto iza sedam sati ujutro, a kontaktirao nas je jedan od čitatelja opisavši da je portir doma zdravlja zvao Hitnu pomoć dok je nesretna žena ležala na podu ispred lifta. Kad je došla Hitna pomoć, reanimirali su je, no bez uspjeha i žena je umrla ispred lifta, a čitatelj je zgroženo upitao kako je moguće da nitko od liječnika u domu zdravlja nije mogao pomoći ženi, nego se čekala Hitna pomoć.

vrućine Jesmo li već doživjeli ovakve vrućine? Meteorolozi: 
S ovim slijedom paklenih dana nije se igrati

Stigla i Hitna

Hitnu je pozvao portir, inače student koji nam je telefonski i potvrdio da radi kao zamjena za godišnji odmor i da ne zna što nam smije reći. Ravnateljica Doma zdravlja Zagreb – centar, doc. dr. sc. Antonija Balenović, ispitala je što se dogodilo u ovom pripadajućem domu zdravlju, o čemu je dobila pisano izvješće. Prema podacima iz tog izvješća, u 7.20 sati je po medicinsku sestru i liječnicu u jednu ordinaciju došla spremačica jer je u liftu žena na podu bez svijesti. Liječnica i sestra otrčale su do lifta i zatekle ženu u bočnom položaju u koji ju je stavio netko od okupljenih promatrača i utvrdile da žena ne diše i nema puls. Liječnica ju je okrenula na leđa, izvadila donje zubalo i započela masažu srca, a jedna žena među okupljenima je rekla da dolazi Hitna pomoć. Potom je došla druga medicinska sestra koja je zamijenila doktoricu na masaži srca dok je ova otišla po defibrilator na portu.

Tada je došao tim Hitne pomoći i preuzeo reanimaciju tijekom koje je sestri i liječnici pristupio muškarac rekavši da je još jednoj ženi pozlilo u podrumu doma zdravlja, kod fizikalne terapije. Otišle su u podrum i preuzele pacijenticu koja je nakon obrade puštena kući, a u međuvremenu su liječnica i sestra doznale da je pacijentica kojoj su prije pomagale u liftu preminula. Kontaktirala ih je poslije i policija budući da su prve započele reanimaciju nesretne žene.

vatrogasci Zagreb Muškarac pao s četvrtog kata zgrade!

Protokol Ministarstva

Inače, u ovom domu zdravlja unazad godinu dana, među ostalim, uvedena je obvezna edukacija iz reanimacije za sve djelatnike. Ravnateljica Balenović žali zbog nesretnog ishoda po ovu pacijenticu, no osoblje doma zdravlja, kaže ova liječnica, postupilo je stručno i promptno. Još će jedanput napomenuti da u ovakvim vremenskim prilikama odnosno za ovako visokih temperatura stariji i kronični bolesnici moraju biti na posebnom oprezu.

Zavodi za javno zdravstvo i Ministarstvo zdravstva upućuju na preporuke za zaštitu od vrućine gdje, među ostalim, stoji da treba izbjegavati boravak vani za visokih temperatura, treba konzumirati manje i češće lagane obroke, unositi dovoljno tekućine također u razmacima i ne previše odjedanput pri čemu se savjetuje ponajprije unos obične vode, nositi laganu odjeću, provjetriti prostoriju te rashladiti ju ponajprije noćnim zrakom jer ne valja pretjerivati s korištenjem klima-uređaja. Iste preporuke za javnost upućuju i kako postupiti za toplinskog udara odnosno ako primijetite vruću, suhu kožu, nerazgovijetan govor, grčeve ili gubitak svijesti, treba pozvati hitnu pomoć, a dotad izmjeriti temperaturu i, ako je povišena, skidati je hladnim oblozima. Ako je osoba bez svijesti, tada je treba staviti u bočni ležeći položaj.

sveučilišna bolnica Blato Romana Kovačević Barišić Sveučilišnu bolnicu smo plaćali deset godina, a 25 zaboravljali Djevojčica pronađena u Sesvetama Zbog utjecaja na svjedoke Roditeljima ostavljene bebe određen pritvor: Majka je i prije ostavljala djecu bez nadzora tuča TUČA I KIŠA Kratkotrajno nevrijeme pogodilo područje Zagreba, pijavica odnijela krov
Coronavirus - Traffic control Neustrelitz
NISU NIŠTA PRIMJETILI
Policija na autocesti zaustavila oca i sina: U nevjerici su gledali u stražnje sjedalo
RIT Croatia
PROMO
Svakodnevno mjerimo razinu sigurnosti na našim kampusima
 • Avatar quousque tandem
  quousque tandem:

  Ljudi, ako vidite čovjeka koji NE DIŠE, nemojte ga okretati na bok i beskorisno zapomagati dok čekate doktore! Nazovite hitnu ili pošaljite nekoga po pomoć, ali onda ODMAH okrenite pacijenta na leđa, zabacite mu glavu i počnite s masažom srca. ... prikaži još! Dakle ruke na sredinu prsnog koša i pritišćite - dubina utiska mora biti bar 5 cm (dakle dosta, nije to nježna masaža!), a brzina bar 100 u minuti (dobra fora je pjevušiti pjesmu "Staying alive" i masirati u tom ritmu). Ako znate umjetno disanje onda između svakih 30 masaža dajte 2 upuha zraka - ali ako niste baš 100% sigurni da to znate pravilno napraviti onda bolje niti nemojte, samo masirajte srce bez prestanka bez ikakvog upuhivanja zraka, to je daleko bitnije! I najvažnije, nemojte stati niti na trenutak (postane jako teško nakon par minuta, ali sjetite se da spašavate život), sve dok liječnik sam ne stavi ruke na prsni koš! Uvijek me zaprepasti kako svi u RH imaju položen vozački i prvu pomoć, a nitko ne zna CPR. Ako samo ovu rečenicu zapamtite - sredina prsnog koša, utisnuti za bar 5 cm, brzina 100 u minuti - postoji velika šansa da ćete nekome spasiti život! A kako se imobilizira ključna kost i slične gluposti koje su vas učili slobodno zaboravite, što će vam to, niste traumatolozi...

 • Avatar istovari
  istovari:

  U krivi gledali....u drugima su živi...

 • golub:

  Reakcija djelatnika bila stručna i promptna i pacjent umro a da nije bilo tih djelatnika možda bi preživio.