Naslovnica Vijesti Hrvatska

Meteorolozi: 
S ovim slijedom paklenih dana nije se igrati

Stručnjaci kažu da nikada do sada nije bilo ovako toplog, točnije vrućeg slijeda od sedam dana zaredom, ali i vrlo toplih noći zaredom
02. kolovoza 2017. u 21:48 23 komentara 28913 prikaza
vrućine
Pogledajte galeriju 1/7

Knin 40, Ogulin 38, Gospić 37 Celzijevih stupnjeva. Te su temperature izmjerene jučer u 15 sati. I drugdje u Hrvatskoj živa se u termometru vrtjela najčešće iznad 35 stupnjeva.

Gužve 'STOP SMRADU U BUSU' 10 jednostavnih trikova za besprijekornu higijenu tijekom ljeta

Ako se to tako može reći, “najhladnije” je bilo na vrhu Biokova (25), Zavižanu (26) i na Puntijarki (29 stupnjeva), a kada su i u planinskim visinama temperature blizu 30 stupnjeva, mnogi će reći da je “vrag odnio šalu”. Kako se u idućim danima najavljuju čak i još malo više, paklenije, temperature, sa svih strana pljušte tvrdnje i upozorenja da stiže najjači toplinski val u posljednjih 50 godina, da nam slijede dosad najviše temperature, da nas čeka pravi ljetni pakao.

 

Nema pretjerivanja

Iako i sami osjetimo da svuda oko nas nemilice prži, a stručnjaci kažu i da nikada do sada nije bilo ovako toplog, točnije vrućeg slijeda od sedam dana zaredom, ali i vrlo toplih noći zaredom, neki ipak smatraju da se u ocjenama i korištenju bombastičnih izraza možda malo pretjeruje. Je li baš tako?

vrućine
1 / 16
Temperature mora mjere se pomoću termometra, a na nekim pomoću plutača s osjetnikom za temperaturu mora. Tijekom ljeta temperatura mora mjeri se termometrom tri puta dnevno i to u 8, 15 i 22 h. Zanimalo nas je koje su najviše temperature mora ikad izmjerene. Željko Šore iz DHMZ-a pomogao nam je pronaći odgovor na to pitanje...

– Nema pretjerivanja. Upozorenja su posve opravdana. S ovim temperaturama koje sada imamo i koje nam slijede nije se igrati. Pogotovo ako ste vani, na otvorenom, a pritom još i radite. Uostalom, ne treba čak niti raditi. Dovoljno je hodati ili samo stajati pa da osjetite nepodnošljivu vrućinu – kažu nam u Državnom hidrometeorološkom zavodu, na čijoj se internetskoj stranici, u rubrici “Upozorenja”, vrlo jasno može vidjeti da je cijela Hrvatska prekrivena crvenom i narančastom bojom, što znači da je vrijeme izuzetno opasno, da su na velikom području moguće velike štete i nezgode, i to u većini slučajeva s opasnošću za život te da u idućim danima treba biti spreman i na izvanredne mjere.

vrućine
1 / 11
Hrvatska se trenutno 'prži' na visokim temperaturama koje bi mogle doseći 40 Celzijevih stupnjeva. Dok toplinski val traje, čini nam se kako svi pričaju samo o tome koliko im je vruće. Sljedeći put kad se požalite, sjetite se ovih mjesta...

– Šteta i ljudske žrtve su moguće. Budite oprezni i redovno se informirajte o očekivanim meteorološkim uvjetima. Budite svjesni rizika koji je neizbježan – piše još na stranici DHMZ-a.

A na istom se mjestu može doznati i to da će do kraja ovog tjedna gotovo svuda biti sunčano i vruće te vrlo vruće. U petak je tek u gorju mala mogućnost za lokalne nestabilnosti, dok će u dane vikenda pljuskovi s grmljavinom biti vjerojatniji u unutrašnjosti. Posebno se ističe da će nam u zemlji trajati toplinski val uz najviše dnevne temperature zraka uglavnom između 35 i 40 Celzijevih stupnjeva.

No, ako su neki možda i skloni zaboraviti kako je nekada bilo, postoje u nadležnim institucijama zapisani podaci iz kojih se može doznati da je paklenih vrućina znalo biti i prije. Dosezale su one i tada više od 40 stupnjeva.

Recimo, do sada apsolutno najviša temperatura zraka u Hrvatskoj, izmjerena prema standardima Svjetske meteorološke organizacije, zabilježena je 4. kolovoza 1981. u hladu meteorološke kućice, u Pločama, a iznosila je 42,8 Celzijevih stupnjeva.

vrućine
1 / 11
Znate li koja su u prosjeku najtoplija mjesta u Hrvatskoj? Prema vrijednostima srednjih mjesečnih maksimalnih temperatura zraka u razdoblju 1981. - 2010. u srpnju koji je u Hrvatskoj gotovo u pravilu najtopliji mjesec ovo je 10 najtoplijih mjesta! (Podatke pripremila, mr. sc. Melita Perčec Tadić, DHMZ).

I prije je bilo ekstremno vruće

Knin se pak i jučer i prekjučer cijedio na 40 stupnjeva, a ista dva dana zaredom, s istom visinom dnevne temperature zraka, Knin su pogodila 7. i 8. srpnja 2013. Znači, ovo je sad već drugi put u povijesti mjerenja te postaje, još od 1949., da su u Kninu zaredali iznimno vrući dani.

Imotski je, primjerice, jučer grijalo 39,8 stupnjeva, što je najviša izmjerena dnevna temperatutra zraka na toj postaji DHMZ-a, ali unatoč tome, toplinski rekord ipak nije oboren. Zapravo, rekord se samo izjednačio jer je u Imotskom do u zadnju decimalu posve ista vrućina izmjerena i 24. kolovoza 2007. Usto, zanimljivo je pogled svrnuti i na podatke u planinskim predjelima. Jučer je na Zavižanu izmjereno 26 Celzijevih stupnjeva, a do sada najviša temperatura zraka taj je velebitski vrh zagrijala 22. srpnja 2013. kada su tamo bila 28,3 stupnja.

vrućine
1 / 16
Temperature mora mjere se pomoću termometra, a na nekim pomoću plutača s osjetnikom za temperaturu mora. Tijekom ljeta temperatura mora mjeri se termometrom tri puta dnevno i to u 8, 15 i 22 h. Zanimalo nas je koje su najviše temperature mora ikad izmjerene. Željko Šore iz DHMZ-a pomogao nam je pronaći odgovor na to pitanje...
Morski gušti Dok joj je zaručnik na turneji, ovako naša poznata pjevačica uživa Brela Nema više U Brelima stali na kraj 'rezervaciji' plaže ručnicima U POVIJESTI Ovdje su izmjerene najviše temperature mora na Jadranu

Zbog vrućine nisu primali stranke

Budući da zagrebačko Općinsko državno odvjetništvo (ODO) prekjučer nije radilo, odnosno “zbog otežanih uvjeta rada uslijed velikih vrućina” nije primalo stranke niti odvjetnike prema redovnom rasporedu, uputili smo na tu adresu upite hoće li, zbog vrućina koje se nastavljaju, ODO raditi idućih dana, u kakvim uvjetima rade, nedostaju li im klima uređaji. Odgovorili su: “Općinsko državno odvjetništvo prima stranke, građane i odvjetnike tijekom radnog vremena. Nema odbijanja stranaka. Informacija u obavijesti o promjeni vremena prijema formulirana je da ukaže na izravan kontakt radi ostvarivanja prava prijema, dok je sam prijem stranaka moguć tijekom cijelog radnog vremena. Ispričavamo se na obavijesti koja je dovela do pogrešna tumačenja.”

Financije
Ja sam PMP
Znate li što je PMP i zašto se u svijetu smatra zlatnim standardom?
 • Deleted user:

  Da, toplih dana se znalo zabilježiti 2013., 2014. ponekad čak i 2007.----ali promatrano od početaka mjerenja u Hrvatskoj, dakle prije cca 160 godina, ovakvih toplinskih valova nije bilo i oni se sve češće pojavljuju zadnjih godina, jači su, dulje traju.....Ne ... prikaži još!Ne valja pokušavati prikrivati stvari, nego treba istinito obavješćivati. Kako će tko to shvatiti, ovisi o svim ostalim informacijama i spoznajama koje ima.

 • Avatar Apsalar
  Apsalar:

  Slažem se s prvim komentatorom, a osobito glede "ilustracija". Ako je i od guzica i sisa, previše je. Ali nema "ilustracija" tipa "pijem vodu na fontani"..."ližem sladoled"..."šetam sa šeširom" itd... Znam da je trend da se više ne objavljuju fotografije ... prikaži još! djece i to je ok... ali dajte neke morske normalne, a ne uvik guzosisne. Baš je nekako previše...

 • Deleted user:

  Sve se promijenilo pa i vrijeme na koje možemo malo utjecati, možemo utjecati na Vas koji pišete o svemu i svačemu i stalno dodatak ženske guzice ili sise u prvom planu. To je stvarno mizerno od obrazovanih novinara.