Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Marko Grubišić ponovno na čelu društva političkih zatvorenika

Grubišić je najavio dva značajna projekta - memorijalni centar žrtava totalitarnih režima i leksikon hrvatskih političkih zatvorenika
11. studenoga 2017. u 17:16 11 komentara 1191 prikaza
Marko Grubišić
Foto: Duško Jaramaz/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/8

Hrvatsko društvo političkih zatvorenika (HDPZ) u subotu je na izbornom saboru održanom u Šibeniku ponovno za predsjednika izabralo Marka Grubišića, na četverogodišnji mandat.

Skidanje HOS-ove ploče Operacija budućnosti Na kritici nasilja komunizma žele se ublažiti zločini fašizma

Redovni izborni sabor HDPZ-a održao se prvi put izvan Zagreba, a u Šibeniku je Grubišić najavio dva značajna projekta - memorijalni centar žrtava totalitarnih režimaleksikon hrvatskih političkih zatvorenika te očekuje da će biti realizirani kroz sljedeće četiri godine.

„Prvi naš značajan projekt je Memorijalni centar žrtava totalitarnih režima koji nam je, uz suglasnost Grada Zagreba i države, dodijeljen na upravljanje. Po Rezoluciji Vijeća Europe, obveza je da taj centar napokon bude i u Hrvatskoj budući gotovo sve postkomunističke zemlje imaju takav memorijalni centar koji je podržan od država u kojima je komunizam davno nestao. Nažalost, do današnjeg dana mi nismo bili u mogućnosti realizirati takav projekt", rekao je Grubišić.

Istaknuo je kako je smisao memorijalnog centra da mlađa generacija, pogotovo studenti povijesti, imaju gdje pronalaziti podatke kako bi mogli činjenično svjedočiti o jednom vremenu za kojega "kažemo - ne ponovilo se“.

Dobili prostor Naš muzej sjećanja na žrtve totalitarizma imat će 1900 m²

Dodao je da na projektu rade tri godine, da su imali više od  40 sastanaka u društvu te da su u konačnici, u suradnji s Gradom Zagrebom i državnim institucijama, ugovorili okvir projekta pod stručnim vodstvom akademskog slikara Miljenka Romića.

„Drugi veći projekt na kojem društvo radi je leksikon hrvatskih političkih zatvorenika, koji je također u izradi“, istaknuo je predsjednik HDPZ-a.

Grubišić je najavio da će Gradu Šibeniku uputiti zahtjev da se jedna ulica u Šibeniku nazove po najpoznatijem šibenskome političkom zatvoreniku Vjekoslavu Balinu.

Zamjenik gradonačelnika Šibenika Paško Rakić, koji je nazočio skupštini i zaželio im dobrodošlicu, obećao je da će brzo iznaći rješenje za njihov zahtjev.

Martina Dalić MARTINA DALIĆ 'Neki od simbola su nedvojbeno i nedvosmisleno simboli totalitarnih i fašističkih režima' albert camus Goran Gerovac Svijet bez alternative je totalitarizam. Tu Camus ne bi napisao ‘Pobunjenog čovjeka’, nego ‘Pokunjenog čovjeka’ Goli otok Dan sjećanja Položeni vijenci na Golom otoku i Sv. Grguru za žrtve jugokomunističkog režima
A1
BRZINA JE VRLINA
3 razloga zašto je 5G tehnologija bitna za budućnost gaminga
  • siskic:

    na prvo mjesto stavite režim kradoljuba.

  • fusgenger:

    Ovaj "presjednik" je častan naslijednik bivšeg predsjednika, UDBA-ša Jure Knezovića, koji se kao bivši politički zatvorenik iz Njemačke Jugoslaviju vratio 1986 godine. Šta je Knezović radio u Njemačkoj dovoljno govori datum njegovog povratka. Glavna referenca novog presjednika je što je ... prikaži još!e ustvari suđen za kazneno djelo pokušaja ubojstva, a to ga čini ucjenjivim a time i podobnim za manipulacije pravih političkih zatvorenika.Sve dok UDBA bude upravljala društvom političkih zatvorenika vi će te prema njima imati loše mišljenje.

  • renata123:

    Ne mogu vjerovati da netko može pisati takve komentare za ljude koji su kao učenici i studenti bili žrtve totalitarnog komunističkog režima. Proganjalo se svakog tko je drugačije mislio ili nedaj Bože uvrijedio druga tita. Ne mješajte političke zatvorenike s ... prikaži još! kriminalcima koji su u kasnijem periodu juge završavali na Golom otoku. Ali, što očekivati od nostalgičara za prošlom državom i ideologijom.