Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Svijet

Znanstvenici: Ovo je zabilježeno samo još jednom u povijesti

Prvi put pet aktivnih tropskih ciklona istovremeno zabilježeno je na Atlantskom oceanu 1971. godine
16. rujna 2020. u 14:08 1 komentara 2479 prikaza
Pet aktivnih tropskih ciklona
Foto: Screenshot Twitter

Sezona uragana je na vrhuncu, a na Atlanskom oceanu aktivno je čak pet tropskih ciklona istovremeno. Takvo nešto zabilježeno je tek drugi put u povijesti. Prvi put pet aktivnih tropskih ciklona istovremeno zabilježeno je na Atlantskom oceanu 1971. godine.

Hurricane Laura: A Dangerous Storm Nears the Gulf Coast prešao u 4. kategoriju Uragan Laura ojačao i pogodio SAD: Traju katastrofalne oluje i poplave, stanovništvo se evakuira

Trenutno su aktivni uragani Paulette i Sally te tropske oluje Teddy i Vicky i tropska depresija Bermuda. Vjetar, olujni valovi i vrlo obilne kiše koje ti tropski cikloni donose sa sobom vjerojatno će se nastaviti i u idućim danima, javlja 7News.

Očekuje se da će uragan Paulette i dalje jačati kako se kreće prema otvorenom Atlantiku pa bi brzina vjetra mogla dosegnuti i do 178 km/h, što bi bio drugi veliki uragan ove sezone. Atlantska sezona uragana obično u prosjeku ima tri glavna uragana.

Aftermath of Hurricane Laura which passed through Texas and Louisiana coast NAJSNAŽNIJI URAGAN U 150 GODINA Najmanje četvero poginulih u uraganu Laura koji je pogodio Louisianu

Uragan Sally kreće se sjeverozapadno kroz Meksički zaljev, dok je u nizinama uz obalu u tijeku obavezna evakuacija. Nacionalni centar za uragane (NHC) upozorio je da količina padalina koju ovaj uragan donosi može dovesti do po život opasnih poplava, uključujući i velike urbane i riječne poplave.

Očekuje se da će Teddy ojačati na uragan tijekom sljedećih nekoliko dana. Ako se to dogodi, Teddy će biti osmi ovogodišnji uragan u Atlantskoj sezoni uragana, iza Sally, a do kraja tjedna predviđa se da će postati glavni uragan (kategorija 3 ili viša) kako se približava Bermudima.

 

Vladimir Pecelj
POVRIJEĐEN I LJUTIT
Životna drama čovjeka kojem su se mnogi divili, oduzeli su mu krov nad glavom
Računalo
Novi način učenja
5 stvari koje trebate znati prije kupovine laptopa za novu školsku godinu
  • neboiznadzagreba2:

    Ako povijest počinje prvim mjerenjem, onda je moguće da su znanstvenici u pravu da je ovo "drugi put u povijesti" , no ne brine li nimalo znanstvenike što postaju katastrofičari i proroci apokalipse!?!