Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 190
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Akademik Paar

'Znanost je mnoga toga otkrila, ali postoji ono izvan njezina dosega'

Vladimir Paar
Foto: Dušan Mirković/PIXSELL
1/3
15.03.2013.
u 13:27

Znanost je do sada mnogo toga otkrila, no znanost posjeduje brojne granice i nije u mogućnosti otkriti niti protumačiti pojavnosti koje su naša svakodnevica.

 Komplementarnost znanosti i vjere, bila je tema o kojoj je u Požegi govorio akademik Vladimir Paar. Požeški biskup u uvodu predavanja kazao je kako postoji određena \'\'iščašenost“ u suvremenom svijetu u odnosima znanosti i vjere gdje znanost ne uspijeva uspostaviti kontakt sa višom ili drugom razinom. Kao primjer biskup je naveo ljubav koju znanost ne može dohvatiti i izmjeriti iako je racionalna, ali i ne svediva na racionalnost.

Akademik Paar je na početku svog izlaganja istaknuo kao postoji nešto što se naziva nadnaravno, što je izvan dosega znanosti, no da ono može pomoći svakom čovjeku da spozna sebe. Znanost je do sada mnogo toga otkrila, no znanost posjeduje brojne granice i nije u mogućnosti otkriti niti protumačiti pojavnosti koje su naša svakodnevica.

- Dva najveća fizičara 20. stoljeća Albert Einstein i Niels Bohr nakon dugogodišnjeg istraživanja priznala su da ne razumiju kvantnu fiziku, a ako je oni ne razumiju onda je ni nitko drugi ne može razumjeti, iako je mi svakodnevno koristimo - istaknu je akademik Paar. Dodao je kako je znanost kroz povijest patila od određenih pretpostavki, praktičkih dogmi kojima je vjerovala, a najveća od njih je bila da je svemir statičan. - Belgijski isusovac Georges Lemaître prvi je matematički izračunao da to nije točno, zbog čega su ga tadašnji znanstvenici izbjegavali i omalovažavali sve dok sam Einstein nije priznao da je to zanimljiva teorija, a kasnije i sam svojim novim radom uvidio vlastitu prethodnu pogrešku i priznao Lemaîtreov pronalazak. Time je otvorena mogućnost da je svemir nastao Velikim praskom, tj. da ima početak što odgovara ideji da postoji Stvoritelj odnosno Bog. Znanost ima velikih problema prilikom tumačenja događaja samog nastanka svemira, života i pred njome leže još mnoga neotkrivena područja. U koje god područje zavirite i kad otkrijete jednu novu stvar, novi pronalazak, deset novih nepoznanica se rodi - istaknuo je akademik Paar i potom približio kompliciranost ljudskog gena i genoma.

U svakoj stanici krije se genom zapisan u stotinama milijuna znakova. S obzirom da čovjek ima stotine milijuna stanica… kako je moguće da to sve funkcionira? Možemo izmjeriti da u tome postoji neki red jer sve funkcionira. No tko je sve to \'\'posložio“ da besprijekorno funkcionira u različitim okolnostima upitao se akademik Paar. Isto pitanje se postavlja i po pitanju nastanka zvijezda i planeta i cijelog svemira. - Unatoč tome što je znanost vrlo moćna ona ima svoje granice i barijere preko kojih nije u stanju prijeći stoga je važan dijalog znanosti i vjere jer je očito da su kroz cijelu povijest vjera i znanost komplementarni - zaključio je Paar.

>>Vladimir Paar: 
Ne bojte se, ovo nije početak ledenog doba

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije