Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 187
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INTERVJU Zlatko Marić, vlasnik zaštitarske tvrtke Sokol-Marić, čiji su zaposlenici ubijeni u nedavnoj pljački Fine

Zlatko Marić: Normalno je da se vlasnici bogate na račun radnika

11.09.2005.
u 17:51

Zar da ja kao poslodavac pokazujem lažnu skromnost i sa 45 godina nemam nešto što me veseli? Pitam ljude bogate li se vlasnici Microsofta, Sonyja, PBZ-a, ZABE ili Mercatora na račun radnika? Pa moraju se bogatiti na račun radne snage, to je kapitalizam, tako je reagirao Zlatko Marić dok smo razgovarali o plaćama "sokola".
Njegovi zaposlenici, a ima ih 2120, raspoređeni su u 500 objekata koje čuvaju, a u još 3500 objekata postavljeni su alarmi na čiju dojavu odmah interveniraju.

VL: Koliko su plaćeni zaposlenici u vašoj tvrtki?
MARIĆ: Za poslove koje obavljaju različito su plaćeni. Na primjer, zaštitar sa 120 sati redovnog mjesečnog, 48 sati noćnog dežurstva i 24 prekovremena sata dobije 2.894 kune. Pratitelj novca dobije mjesečno oko 3.500 kuna  objašnjava Marić pokazujući platne liste. Prosječna plaća u tvrtki je 3.800 kuna, i to je malo, ali je tako, zbog prevelike konkurencije.  

VL: Mogu li zaštitari u skoroj budućnosti očekivati povećanje plaća?
MARIĆ: Pa nama se u bankama smiju. Ne uspijevaju potrošiti svoj godišnji proračun namijenjen zaštitarskim uslugama jer je u Hrvatskoj oko 200 takvih tvrtki i jedni drugima rušimo cijene.

 VL: Nakon ubojstva dvojice zaštitara, hoćete li poduzeti dodatne mjere zaštite svojih ljudi?
MARIĆ: Broj kaznenih djela u Hrvatskoj sasvim sigurno će rasti. Pojavio se uvozni kriminal, a mjenjačnice i kladionice sada zanimaju još samo sitne kriminalce. Već sam naručio pancirke vrijedne milijun kuna. Jer zaštita od takvog kriminala traži velike investicije, a mi već sada imamo neto dobit po satu od samo 1,4 do 1,8 posto. Konkretno, sat usluge naplaćujemo ukupno 32,5 kuna i nakon što platimo sve troškove dobit moje tvrtke je kunu i tri lipe. Na tu dobit još moram platiti porez. Pa tko je tu lud?  kaže Marić.

VL: Kako komentirate brojne pritužbe i predstavke na vaš rad?
MARIĆ: Imam 26 godina radnog staža. Prije zaštitarstva radio sam neko vrijeme na građevini, bio izbacivač u diskoklubovima, pa sam početkom osamdesetih u dosjeu "zaradio" nekoliko jer "takav je bio posao". Posljednjih deset godina živim s raznoraznim predstavkama i anonimkama. Nitko me neće pogledati u oči i to reći. Prije nekoliko godina protiv mene su napisane 54 predstavke, optuživan sam da sam sam policajce u hotelu "Dunav" u Vukovaru podmićivao da mi daju licencu, konkurenti su protiv mene podnosili kaznene prijave. No, sve je to odbačeno, a sada se provjerava jesu li spomenuti Damir Blažun i još 15 mojih zaposlenika kupili srednjoškolske svjedodžbe. Pa nemam ja vremena za odlaske u policiju na razgovore.

VL: Tko vam i zašto, kako tvrdite, podmeće i šalje mjerodavnim državnim tijelima  predstavke?
MARIĆ: To rade zaštitarske tvrtke Protect iz Rijeke, Sučić iz Bjelovara, Zagrebštit Vrbanc i Sigurnost iz Osijeka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije