Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GRAD KUTINA

Zlatko Babić: Tri su glavna poticaja koja naš grad čine drukčijim i privlačnijim

Grad Kutina
10.11.2020.
u 08:57

Zlatko Babić, gradonačelnik grada Kutine govori o planovima za razvoj grada, kako Grad pomaže poduzetnicima te kako privlači investitore. Komentirao je i što je u poslovnom smislu obilježilo godinu i otkrio koja nova ulaganja za razvoj gospodarstva kraja i grada planiraju.

Kakve planove za razvoj ima Kutina u narednom periodu?

U narednom razdoblju nastojat ćemo revitalizirati naša prigradska naselja, poboljšati uvjete mladima te privući, odnosno potaknuti mlade na doseljavanje. Dugoročno u našem gradu postoji potreba za Dječjim vrtićem na jednoj lokaciji, staračkim domom, jednosmjenskom nastavom u svim osnovnim školama na području Grada te potpunu digitalizaciju javne uprave. Transparentnost trošenja gradskog proračuna vidljiva je putem web stranice https://moja.kutina.hr/ , a nadam se da ćemo se do kraja godine spojiti na NIAS sustav te će se sva komunikacija građana i Grada moći odvijati online čime ćemo doprinijeti lakšem poslovanju svih naših sugrađana.

Međutim, pokretanje gospodarstva i stvaranje poslovne poduzetničke klime su dvije niti vodilje na kojima počiva cjelokupni razvoj grada te na tome svakodnevno ustrajem u svojem poslovanju. Poticanje poduzetništva, olakšavanje prvih poduzetničkih koraka, obrazovano i stručno stanovništvo, oslobađanje raznih davanja, osiguranje komunalne infrastrukture te niz drugih benefita samo su neke od prednosti ulaganja u našem gradu.

Što je u poslovnom smislu, osim korone obilježilo ovu godinu? Jeste li imali manifestacije, događanja, uspješne priče iz grada?

Kao Grad ove smo se godine iskazali u prilagodljivosti i reagiranju u novim okolnostima, naše smo poslovanje još više prebaciti online, ali smo i dalje svakodnevno bili na usluzi svojim sugrađanima u skladu s mjerama prevencije korona virusa. Grad Kutina ni jedan dan nije prestao s radom, predmeti se rješavaju u roku kao i do sada, pišu se novi projekti te se pripremamo za nadolazeće razdoblje.

Osim toga, u našem gradu započeli su fizički radovi na projektu Aglomeracije kojim će se unaprijediti kvaliteta života naših sugrađana, bit će izgrađeno 50 km vodovodne mreže te 40 km kanalizacijske mreže. Projekt Aglomeracije Kutina iznosi oko 500 milijuna kuna te je to najveće ulaganje u komunalnu infrastrukturu u povijesti Kutine.

U našem prigradskom naselju Banova Jaruga započela je rekonstrukcija društvenog doma vrijedna deset milijuna kuna kojom će naselje dobiti adekvatan prostor za udruge, KUD te dječji vrtić. Uz to, naši sugrađani su se okrenuli sve više Moslavačkoj gori i Lonjskom polju kao utočištima i mjestima za rekreaciju i odmor kojima se nastoji ponuditi dodatan sadržaj i proširiti turistička ponuda. Obje lokacije nude veliki potencijal i za izgradnju turističkih sadržaja. Ova godina je godina realizacije započetih projekata te godina brige za sugrađane, naše gospodarstvenike i naše najmlađe. Korona kriza nam je svakako izmijenila i društveni život, ali i poslovanja te se nadam kako ćemo mi kao Kutina zajedno iz nje izaći snažniji, bok uz bok, gospodarstvenici sa sugrađanima, najmlađi s najstarijima.

Na čemu se temelji gospodarstvo vašeg grada i na koje načine vi kao grad pomažete i podrška ste poduzetnicima vašeg kraja?

Osposobili smo četiri poslovne zone s nizom benefita za potencijalne investitore te u Poslovnoj zoni 3 i Poslovnoj zoni 4 postoji još slobodnog prostora za manje poslovne poduhvate dok smo na 74 h pripremili našu Industrijsko-logističku zonu. U našim poslovnim zonama je trenutno sedam investicija od kojih su neke u završnoj fazi, a neke su započete ove godine što nam daju nadu kako naši poduzetnici imaju povjerenje u Grad Kutinu i vide nas kao dobar odabir za svoje poslovanje.

Gospodarstvo Kutine temelji se na nizu većih gospodarskih subjekata poput Petrokemije, Selka, Almosa, Zieglera i Lonije te nizu malih i mikro obrtnika i poduzetnika koji se širokom paletom usluga polako probijaju i van granica države. Od poslovnih procesa blisko vezanih uz autoindustriju, IT-a do poljoprivrednika i malih obrtnika, svi zajedno posluju u gradu te im mi kao Grad nastojimo olakšati poslovanje.

Tijekom 2020. godine Grad Kutina je također pomogao ugostiteljima i ostalim poduzetnicima kroz niz mjera koje su iznosile oko tri milijuna kuna tako da je uz predložene mjere u svrhu ublažavanja posljedica uzrokovanih epidemijom, donio paket mjera za pomoć gospodarstvu na području grada. Točnije poduzetnike smo oslobodili plaćanja zakupnine poslovnih prostora u vlasništvu grada, oslobodili plaćanja poreza na korištenje javnih površina i plaćanja komunalne naknade obrtnika, mikro i malih poduzetnika, te ukinuli naplatu fiksnih troškova odvoza otpada i vodnih usluga i to za vrijeme zabrane rada. Uvedeno je i subvencioniranje kamata na kredite za tekuću likvidnost u visini 100 posto ugovorene kamate, temeljem zahtjeva mikro i malih poduzetnika i obrtnika, a sukladno kriterijima HAMAG ESIF zajmova .

Uz to, osnovan je i interventni fond pomoći u svrhu očuvanja poslovnih aktivnosti obrtnika, mikro i malih poduzetnika. Temeljem fonda su u kratkom vremenu isplaćena bespovratna sredstva poduzetnicima za likvidnost u visini od 2000 kuna po zaposlenoj osobi koji su imali zabranu rada, odnosno 1500 kn po zaposlenoj osobi koji su imali pad prometa više od 20% uzrokovano posljedicom epidemije. Sredstva su dodijeljena za 236 poduzetnika na području Grada Kutine koji raspolažu s gotovo 800 zaposlenih osoba.

Dodijeljena su i sredstva pomoći poljoprivrednim proizvođačima kojima je bio onemogućen rad i nisu mogli prodavati svoje proizvode na tržnici i uslužnim objektima te su izgubili određeni prihod kojima su isplaćena sredstva u iznosu od 5000 kn po poljoprivrednom gospodarstvu.

S dolaskom covid-19 pojedine investicije su se usporile, no nastavili smo s našim investicijama poput uređenja društvenih domova, uređenja pješačkih staza koje su sufinancirane od treće strane te nas posebno veseli što u njihovoj realizaciji sudjeluju i poduzetnici kutinskog kraja. Grad Kutina je osigurao i bespovratne potpore sufinanciranje novozapošljavanja/samozapošljavanja, nabavku opreme i za dodatno usavršavanje koje već par godina olakšavaju mladim poduzetnicima prve korake na poslovnom planu.

Kakvi su daljnji planovi za razvoj gospodarstva kraja? Planirate li neka nova ulaganja? Kako vaš grad privlači investitore i što im nudite?

Projektom Industrijsko-logističke zone Grad Kutina nastoji privući mlade i zaustaviti iseljavanje. Na površini od 74 h koja je 100 posto u vlasništvu Grada Kutine predviđena je izgradnja industrijskih postrojenja, logističkih terminala velikih površina, skladišno – manipulativnih objekata i industrijskih postrojenja. Industrijsko-logistička zona je obuhvaćena prostornim planom i GUP-om Grada Kutine s proizvodnom i poslovnom gospodarskom namjenom te su na njoj formirane parcele za razvoj ciljanog gospodarstva.

Što se tiče stanja komunalne, energetske i prometne infrastrukture na samoj zoni osigurani su svi tehnički preduvjeti za izgradnju postrojenja te uz to postoji mogućnost spajanja na željeznički industrijski kolosijek s radom 24 sata na dan na lokaciji duljine oko 500 m.

Kako bi oživjela Industrijsko-logistička zona intenzivno radimo na njenom opremanju infrastrukturom, kao i na predstavljanju naše Zone potencijalnim investitorima. U tijeku je realizacija projekta pametne zone koja će biti predstavljena široj javnosti u idućih par tjedana.

Ono što Kutinu čini drugačijom su i poticaji kojima Grad nastoji privući buduće investitore, niska početna cijena zemljišta, oslobađanje od plaćanja komunalnog doprinosa i komunalne naknade u razdoblju od pet godina, te subvencioniranje kamate u iznosu do tri posto. Na godišnjoj razini izdvojimo za pomoć gospodarstvu Grada kroz razne potpore oko pet milijuna kuna iz vlastitog proračuna i nastojimo biti na raspolaganju svojim poduzetnicima kao i onima koji žele krenuti u poduzetničke vode. Ovim putem htio bih pozvati sve zainteresirane da nam se jave, više informacija o Zoni može se pronaći na www.kind.hr a Grad Kutina stoji na raspolaganju za sva pitanja.

Sadržaj nastao u suradnji s Gradom Kutina

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije