Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Miniranja i prašina

'Život uz kamenolom 
- to je pravi pakao, užas!'

'kamenolom_mlm_zag_290713'
''
30.07.2013.
u 12:00

Zlatko Pintarić: Ako se ovako nastavi, bit ćemo jednostavno prisiljeni odseliti se

Mještani Gornje Pristave i Svetog Križa u općini Tuhelj ovih vrućih ljetnih mjeseci zbog obližnjeg kamenoloma doživljavaju prave noćne more.

- Za nas nekoliko koliko nas ovdje živi uz kamenolom život je zbog čestih miniranja i prašine postao nepodnošljiv. To je pravi pakao, užas! Prije smo još sve nekako trpjeli jer se nije tako često vozilo, no sada dok se grade cesta jednostavno nam je više neizdrživo. Zbog stalnih miniranja u dva kamenoloma, onog Komunalnog poduzeća Zelenjak i privatnog poduzeća Rudomar, popucali su nam zidovi na kućama, otpadaju nam pločice i žbuka, ne znamo više kome bi se obratili. Osim toga i život u takvoj prašini je grozan. Vani su tolike vrućine, a mi ne smijemo otvoriti prozore. Osim toga ni od usjeva nemamo ništa.

Ništa ni od vrtova i njiva

U vrtu ne možemo ništa zasaditi, a i njive i oranice pune su kamenja, kamene prašine te otpadnog ulja i nafte. Ako se sve to tako nastavi, bit ćemo prisiljeni nekamo se odseliti - rekli su Snježana i Zlatko Pintarić te Jadranka Trnjar čije su kuće svega stotinjak metara zračne linije od kamenoloma. Dodali su kako su tu kuće bile napravljene i prije nego što se u Svetom Križu počeo eksploatirati kameni materijal. Direktorica Komunalnog poduzeća Zelenjak Jožica Dežmar koje, uz poduzeća Rudomar, eksploatira kameni materijal - rekla nam je kako je Poduzeće Zelenjak d.o.o. obavilo miniranje u kamenolomu prošlog tjedna.

Miniranje je izvodila firma TRG d.o.o. s kojom poduzeće, po provedenom postupku javne nabave ima sklopljen ugovor za navedene radove. Navedeno poduzeće ima dozvolu za obavljanje miniranja, ono je bilo uredno prijavljeno i sve je izvršeno u skladu sa zakonskim odredbama. Obaviješteni su bili svi mještani koji stanuju uz kamenolom, te su obavljena i mjerenja te je utvrđeno da je sve bilo u granicama dozvoljenog.

Sve po propisima

Ta miniranja nisu mogla uzrokovati oštećenje na kućama. I miniranja i prethodnih godina bila su u skladu s propisima te također nisu mogla uzrokovati oštećenja na kućama. Što se pak tiče prašine, svjesni smo toga, ali iz našeg kamenoloma se izvoze samo manje količine kamenog materijala što se u svakom trenutku može vidjeti iz dokumentacije - rekla je direktorica Zelenjaka Jožica Dežmar.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije