Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Osmislili eko-inovativan proizvod

Zdravi keks požeških studenata predstavljat će Hrvatsku u Europi

Studenti inovatori
studenti
21.07.2023.
u 09:59

Studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja pobijedili su na nacionalnom natjecanju studentskih timova preddiplomskih i diplomskih studija hrvatskih sveučilišta.

Natjecanje je to u kojemu su multidisciplinarnost i znanja stečena na svim stručnim studijima fakulteta rezultirala velikim uspjehom požeškog Nutricro tima. Oni su pokazali najbolje znanje i domišljatost u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda "Ecotrophelia Hrvatska 2023".

Dokazali se i kao vinari

Tim je svojim inovativnim proizvodom, Crookie kakao čajnim pecivom s liofiliziranim voćem, ostvario pobjedu i mogućnost sudjelovanja na europskom natjecanju. Mladi inovatori Zvonimir Paponja, Ivan Vučić, Nika Jukić, Robertino Puhanić i Lorena Princip prijavili su se na natjecanje iz područja prehrambene tehnologije. Riječ je o studentima enogastronomije koji su svoj proizvod osmislili i sadržajno, dakle sa sastojcima od kojih bi se taj keks sastojao, ali isto tako i marketinški, pokrenuvši kampanju kojom su predstavili taj zdravi hrvatski keks kao prototip na tržištu.

VEZANI ČLANCI 

Da su u tome bili veoma uspješni, jasno je već iz toga što su pobijedili među svim studentima smjerova iz područja prehrambene tehnologije u Hrvatskoj i dobili priliku da predstave svoje proizvode na europskoj razini. – Radi se o izvrsnim studentima koji studiraju u STEM sektoru. Enogastronomija je itekako potrebna hrvatskom turizmu, a slastičarstvo je jedan od elemenata koje imaju na studiju. Sada su sve to svoje stečeno znanje uspjeli pretvoriti u vrijedan praktičan rad i osmisliti svoj vlastiti studentski proizvod – kaže doc. dr. sc. Berislav Andrlić, prodekan za razvoj i poslovanje Fakulteta turizma i ruralnog razvoja u Požegi.

Ovo nije prvi veliki uspjeh inovativnih slavonskih studenata. Dio članova tima čiji je ukusan prehrambeni proizvod proglašen najboljim na nacionalnom natjecanju u kreiranju eko-inovativnih proizvoda prije nekoliko je mjeseci sudjelovao na još jednoj europskoj smotri. Bilo je to nesvakidašnje natjecanje u prepoznavanju vina u Francuskoj, točnije u Parizu, gdje su u jakoj konkurenciji ostvarili odlične rezultate. Zvonimir Paponja bio je drugi, a Nika Jukić deveta u Europi.

Time su pokazali da su uistinu dobra ekipa i da im, osim gastronomije, "leži" i enologija. Nastup na dvama velikim europskim natjecanjima u istoj kalendarskoj godini uspjeh je s kojim se malo koji fakultet može pohvaliti. – Isti studenti sudjelovali su u jednom i drugom timu, što govori da su vrlo napredni – ističe Andrlić.

Kako su uopće došli na ideju o Crookieju?

Na kolegiju gastronomije studenti su zajedno s voditeljima kolegija razrađivali ideje o tome koji bi se proizvodom mogli prijaviti za natjecanje. Tražili su nešto što trenutačno ne postoji na hrvatskom tržištu, a što s druge strane mogu plasirati kroz turizam. Tako se pojavio prijedlog zdravog keksa. – Kod nas prevladava teza da su takvi proizvodi nezdravi i da možda utječu na pojavu pretilosti i drugih bolesti. Naši su se studenti tome odlučili suprotstaviti i napraviti zdravi hrvatski keks. Ideja je bila isključivo njihova i pokazala se pobjedničkom – poručio je Andrlić.

Spojili STEM i enogastronomiju

Studij enogastronomije u Požegi pokrenut je 2021. godine. Riječ je o prvom studiju iz područja biotehničkih znanosti usmjerenom na kvalitetu i zdravstvenu ispravnost hrane i pića, prvenstveno u sektoru ugostiteljstva i turizma. Na fakultetu ističu kako se današnji razvoj gastronomije ne smije prepustiti slučaju i kako se sve više nameće potreba obrazovanja stručnjaka i u tom području. U Hrvatskoj postoje tri državna studija gastronomije, ali ovo je jedini studij enogastronomije, što znači da je u njega u znatnoj mjeri uključeno i vino. No ključna razlika je u tome što je riječ o jedinom STEM studiju.

Završetkom ovog studija studenti stječu zvanje stručnog prvostupnika i inženjera prehrambene tehnologije, smjer enogastronomije, što je inovacija u odnosu na druge slične fakultete. Europsko natjecanje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda, na kojemu će studenti požeškog Fakulteta turizma i ruralnog razvoja predstavljati Hrvatsku, trebalo bi se u jesen ove godine održati u Kölnu ili Düsseldorfu.

VIDEO Turistička patrola Omišalj

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije