Naslovnica Vijesti Hrvatska

Zbog ojkanja pisali UNESCO-u

'Institucije ne poduzimaju ništa da zaustave prijeteću i segregacijsku aktivnost prema izvođačima Festivala', kažu potpisnici pisma
24. kolovoza 2018. u 09:12 15 komentara 596 prikaza
Darko Dumbović
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Neovisno o nacionalnom ili vjerskom sastavu, ojkanje je sukladno i Rješenju o zaštiti, zajednička je tradicija ljudi koji prebivaju na određenim područjima i može se reći da taj tip glazbenog izričaja ne poznaje granice nacionalnog. Postoje varijacije pojedinačnih varijanti napjeva, postoje razlike u tekstovima, no ne u načinima izvođenja melodija, reakcija je Ministarstva kulture na najavljeni 3. Festival ojkača u Petrinji i pismo koje je organizator festivala Srpsko kulturno društvo „Prosvjeta“ te Srpsko narodno vijeće poslalo UNESCO-u u povodu traženja braniteljskih udruga da se taj festival u Petrinji zabrani.

ojkanje Denis Derk Braneći pravo na ojkanje odaje se počast braniteljima

U Ministarstvu ističu da je riječ o lokalnoj manifestaciji koja je dobila i podršku Grada Petrinje, ali i da je ojkanje upisano u Registar kulturnih dobara RH – Listu zaštićenih nematerijalnih kulturnih dobara te na UNESCO-ovu listu nematerijalne kulturne baštine kojoj je potrebna hitna zaštita.

SKD Prosvjeta i SNV upozorili su pismom UNESCO "u povodu aktivnosti usmjerenih na zabranu održavanja Festivala ojkača u Petrinji koje do danas nisu prekinute, a zbog čega pojedini sudionici otkazuju sudjelovanje na festivalu“.

baština 'Problem petrinjskih branitelja s festivalom ojkača očito je politički'

Kako ističu, pismo su poslali i zbog toga "što nadležne institucije ne poduzimaju ništa da se zaustavi diskriminatorska, segregacijska i prijeteća aktivnost prema izvođačima Festivala ojkača unatoč našem javnom pozivu na smirivanje tenzija, obnovu tolerancije i poštivanje zajedničkog kulturnog dobra Hrvata i Srba“.

Treći Festival ojkača trebao bi se u Petrinji održati ove subote, uz sudjelovanje kulturno-umjetničkih društava iz Hrvatske, Bosne i Hercegovine te Srbije, a braniteljske udruge ne odustaju od namjere da i na dan održavanja festivala iskažu svoje mišljenje da se taj festival ne bi trebao održati u Petrinji, nego negdje na području Banovine.

Darko Dumbović traže premještaj Branitelji se protive Festivalu ojkača: 'Petrinja nije mjesto za takav događaj'

“Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije bila tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu“, istakao je predsjednik Koordinacije udruga proisteklih iz Domovinskog rata Grada Petrinje Darko Dumbović.

Bajaga i Instruktori nastupili u pulskoj Areni

Darko Dumbović
1 / 24
Popularni pjevač Momčilo Bajagić Bajaga nastupio je u pulskoj Areni.

VIP izdvaja za Vas

  • nasha_slavonija:

    Trebalo bi hrvate naterati da govore nekim drugim jezikom a ne nasim srpskim.

  • vorda400:

    A iste te grupe koje "ojkaju" sudjeluju na svim smotrama folklora u cijeloj državi i sad evo naših branitelja "nedamo Petrinju" niš opet boce van ako imate muda to plenkiju napraviti taj vam bude odmah specijalce poslao a vaso im bude u prvom redu

  • louderick:

    ovi vasi branitelji bas se razumeju u sve oblasti kulture... ma jesu li oni ratovali puskom ili knjizevnim penkalom?? vama ne treba cenzorska komesarska uprava, vi imate branitelje, i sve to u 21. veku, u demokratskoj eu..... hhaha da nije ... prikaži još! tuzno bilo bi smesno ..