Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Branitelji se protive Festivalu ojkača: 'Petrinja nije mjesto za takav događaj'

Braniteljima smeta i što se datum održavanja festivala poklapa s otprije najavljenim otkrivanjem spomen ploče na sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Petrinju 25. kolovoza 1991. godine.
15. kolovoza 2018. u 13:02 155 komentara 12525 prikaza
Darko Dumbović
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL

Najavljeni 3. festival ojkače u Petrinji, kojeg 25. kolovoza organizira SKD Prosvjeta iz Petrinje, i ove je godine izazvao protivljenje braniteljskih udruga s područja tog grada. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata traži da se festival izmjesti u Blinju ili Jabukovac.

Marko Perković Thompson Mate Mijić Thompson je podsjetnik na povijesni poraz ljevice i zato ga žele zabraniti

"Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom gdje se planira održati“ – rekao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom domu.

Braniteljima smeta i što se datum održavanja festivala poklapa s otprije najavljenim otkrivanjem spomen ploče na sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Petrinju 25. kolovoza 1991. godine.

Bajaga Nastupit će Hladno pivo Bajaga neće svirati na Danima piva u Karlovcu - branitelji izvršili pritisak?

"Naši članovi su spremni osiguravati da se Festival ojkača održi u Jabukovcu i Blinji bez incidenata ako se, kao što predstavnici Prosvjete kazuju za portale u inozemstvu, osjećaju ugroženima na ovom području, što nije točno. Jer RH je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati, ali Petrinja, koja je u ratu imala 598 žrtava, nije mjesto za tako nešto“ rekao je Darko Dumbović, istaknuvši kako će, ako festival ipak bude organiziran u Petrinji, iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotive.

Inače, 3. Festival ojkača u Petrinji se održava pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine. Prvi Festival ojkača u Petrinji su branitelji 2015. prekinuli na kratko, pjevanjem domoljubnih pjesama, nakon čega su napustili dvoranu pa je festival nastavljen.

Marko Perković Thompson: Koncert u Glini

Darko Dumbović
1 / 9
Marko Perković Thompson - koncert u Glini
Kupovina
KVIZ
Otkrij svoj shopping personality
komentirala je
Nakon što je sve rasplakao s pjesmom njezina oca, javila se i Ella Dvornik