Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
traže premještaj

Branitelji se protive Festivalu ojkača: 'Petrinja nije mjesto za takav događaj'

Darko Dumbović
Foto: Nikola Cutuk/PIXSELL
15.08.2018.
u 13:02

Braniteljima smeta i što se datum održavanja festivala poklapa s otprije najavljenim otkrivanjem spomen ploče na sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Petrinju 25. kolovoza 1991. godine.

Najavljeni 3. festival ojkače u Petrinji, kojeg 25. kolovoza organizira SKD Prosvjeta iz Petrinje, i ove je godine izazvao protivljenje braniteljskih udruga s područja tog grada. Koordinacija udruga proisteklih iz Domovinskog rata traži da se festival izmjesti u Blinju ili Jabukovac.

"Ova vrsta specifičnog pjevanja proglašena je 2005. svjetskom nematerijalnom kulturnom baštinom za područje Dalmacije, Like i dijela Korduna, ali nikada nije tradicija Grada Petrinje i ne treba se festival održati u našem gradu. Kao prikladno mjesto predlažemo obnovljene društvene domove u Jabukovcu ili Blinji, a ne ovaj Hrvatski dom gdje se planira održati“ – rekao je predsjednik Koordinacije Darko Dumbović na tiskovnoj konferenciji u Hrvatskom domu.

Braniteljima smeta i što se datum održavanja festivala poklapa s otprije najavljenim otkrivanjem spomen ploče na sjećanje na dolazak prvog predsjednika Hrvatske dr. Franje Tuđmana u Petrinju 25. kolovoza 1991. godine.

"Naši članovi su spremni osiguravati da se Festival ojkača održi u Jabukovcu i Blinji bez incidenata ako se, kao što predstavnici Prosvjete kazuju za portale u inozemstvu, osjećaju ugroženima na ovom području, što nije točno. Jer RH je neovisna, slobodna, demokratska i sigurna država i nema se bilo tko čega bojati, ali Petrinja, koja je u ratu imala 598 žrtava, nije mjesto za tako nešto“ rekao je Darko Dumbović, istaknuvši kako će, ako festival ipak bude organiziran u Petrinji, iskoristiti sve zakonske mogućnosti da se tome usprotive.

Inače, 3. Festival ojkača u Petrinji se održava pod pokroviteljstvom Grada Petrinje, a uz financijsku pomoć Savjeta za nacionalne manjine. Prvi Festival ojkača u Petrinji su branitelji 2015. prekinuli na kratko, pjevanjem domoljubnih pjesama, nakon čega su napustili dvoranu pa je festival nastavljen.

Marko Perković Thompson: Koncert u Glini

Darko Dumbović
1/9

Komentara 153

Avatar scarfacce
scarfacce
13:28 15.08.2018.

nek si ojkaju u p.materinoj

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
13:28 15.08.2018.

Ispravno, dosta je toga a nije ni lijepo za slusati. .

Avatar Perkovic Paraga
Perkovic Paraga
13:37 15.08.2018.

"Festival naricanja, lelek i jaukanje...:))

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije