Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 42
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAOS NA TRŽIŠTU

Zbog certifikata prodaja stanova i kuća mimo oglasa

Anka mrak taritaš
Foto: Davor Puklavec/PIXSELL
1/3
02.01.2014.
u 18:55

Građani nemaju novca ni interesa za certificiranje stanova prije prodaje, od ponuđenih samo svaki deseti stan nađe kupca

Drama na tržištu nekretnina koju je izazvala mogućnost kazni za agencije i njihove zaposlenike, kao i za građane koji oglašavaju prodaju nekretnine koja nema certifikat o energetskoj učinkovitosti nastavlja se jer Ministarstvo graditeljstva i prostornog uređenja neće popustiti. Naime, ministrica Anka Mrak Taritaš objasnila je da su agencije imale više od pola godine za prilagodbu novim pravilima i da se ne moraju čuditi što im prijete kazne.

Gdje se mogu oglašavati

U međuvremenu su certifikatori zatrpani poslom, a oglasnici bilježe povlačenje nekretnina iz oglasa. Najveći oglašivač Njuškalo u prosjeku je tijekom godine imao oko 140.000 do 145.000 oglasa, a nakon stupanja na snagu članka 24. i 171. Zakona o gradnji koji kazne definiraju, u optjecaju je ostalo samo 60.000 oglašenih nekretnina.

– Pokušavamo stupiti u kontakt s Ministarstvom da se nekako dogovorimo. Povlačenje oglasa nije dobro jer znači manju prodaju i u konačnici manje certificiranih nekretnina – upozorava Dubravko Ranilović, predsjednik udruženja poslovanja nekretninama u HGK. Objašnjava da je većina vlasnika certificirala nekretninu tek pri prodaji jer nemaju novca ni interesa uložiti u certifikat ranije s obzirom da se proda tek 10 posto stanova koji se stave na prodaju. Ranilović zato traži razumijevanje, a upozorava i da nije definirano gdje se uopće mogu oglašavati nekretnine jer iz mišljenja Ministarstva nisu pročitali mogu li ili ne oglašavati na stranicama agencije.

– Vjerojatno ću maknuti necertificirane stanove sa svojih stranica – kaže Ranilović. I dok se vlasnici agencija boje kazne od 30.000 kuna, u resornom ministarstvu kažu da je drama nastala zbog prakse rješavanja obveza u zadnji čas.

Procjena troška

– Obveza certificiranja u hrvatsko zakonodavstvo uvedena je 2008. Europska direktiva o oglašavanju donesena je 2010. Upozoravamo od ožujka, odnosno travnja prošle godine na obveze koje nas čekaju. Sad su svi krenuli po certifikate. Koliko čujemo, certifikatori su zatrpani. Očekujem da će se situacija dovesti u normalu do kraja siječnja. Iako smo svi sve znali već mjesecima, nastala je panika kad je istekao rok. Na žalost, takva je naša praksa da sve radimo u zadnji čas – poručila je Mrak Taritaš, koja napominje da je certificiranje u skladu s direktivom EU. Iskustvo s certifikatima Filip Filipec, predsjednik uprave Tehnike, tvrtke poznate po kvalitetnim stanovima, ima već nekoliko godina. Ističe da se kupci raspituju za energetski razred stana te da tržište pokazuje da bolji energetski razred znači veću prodajnu cijenu stana.

– Na istoj lokaciji može se postići cijena bolja i do 100 eura po kvadratu. Ovaj propis nalaže da se legitimiraju svi stanovi u Hrvatskoj kako bi kupac mogao objektivno procijeniti trošak svoje investicije – zaključio je Filipec.     

Komentara 34

IB
iva.begovic
19:16 02.01.2014.

Svakako je dobro i korisno da je svakom vlasniku i svakom potencijalnom novom vlasniku poznat energetski koefiijent nekretnine. No, to je trebala biti općepoznata i dobrodošla opcija, a ne obveza podložna kazni. A u cijeloj priči najviše me smeta štoo se pozivaju na europsku direktivu, a da građanima propuste objasniti da se europske direktive ne moraju obvezno primjenjivati u zemljama članicama. Ono su ono što im ime kaže direktiva-smjernica i obično ne sadrže nikakve kaznene odredbe. U ovom konkretnom slučaju energetskog certificiranja pravimo se veći pop od pape i zaodjenuto u primamljivi ekološki certifikat zapravo se radi o nametanju nepotrebnog troška u interesu građevinskog lobija.

JO
JORGOVAN
19:12 02.01.2014.

Koja idiotarija. Kaj se država ima petljati u to i nametati nekakve certifikate za nekretnine. Ako se ja dogovorim s čovjekom da se meni to kaj one prodaje sviđa, i ja to želim kupiti takvo kakvo je, kakav vražiji energetski certifikat.

DU
Deleted user
22:05 02.01.2014.

Lijepa je koliko je pametna, a pametna je koliko je sposobna, dok je sposobna koliko je poštena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije