Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ratne saveznice ne žele pomoći Sjedinjenim Državama

Zatvaranje Guantanama: Nitko ne želi 'teroriste' iz ozloglašenog zatvora

Autor
Zorana Bajt
02.01.2009.
u 18:14

Nakon Nizozemske i Španjolske, i Australija je odbila prihvatiti zatvorenike iz američke vojne baze Guantanamo na Kubi. Istodobno, Velika Britanija, koja je dosad primila 13 zatvorenika iz Guantanama, ne želi primati nove zatočenike. Odbijanje Australije i Velike Britanije, američkih saveznice u ratu protiv terorizma, može usporiti zatvaranje zloglasnog zatvora što je obećao novoizabrani predsjednik Barack Obama.

Strah od progona
Prema pisanju londonskog The Guardiana, britanski je Foreign Office priopćio da “ne pregovara o dolasku osumnjičenika za terorizam iz Guantanama”.

Oko 255 zatvorenika, koji su bili osumnjičeni za terorizam i pripadnost Al-Qa’idi, još se nalazi u Gutantanamu. Protiv većine nije podignuta nikakva optužnica. Pedesetak onih protiv koji je podignuta optužnica bit će najvjerojatnije prebačeno u SAD, gdje bi im se trebalo suditi pred posebnim sudovima. Oko 60 zatvorenika je oslobođeno, ali ne mogu napustiti bazu jer ih treće zemlje ne žele prihvatiti. U svoje zemlje ne žele otići jer strahuju da će im se ponovno suditi. Od 2002. kroz Guantanamo je prošlo oko 750 zatvorenika. Većina ih je uhićena u Afganistanu i Iraku.

Neljudski uvjeti
Uvjeti u kojim su bili zatvoreni su neljudski. Držani su u kavezima, mučeni su i zlostavljani, a velik je broj pokušao počiniti samoubojstvo. Tijekom kampanje i nakon što je pobijedio na izborima Obama je naglasio da Guantanamo treba zatvoriti jer predstavlja najveću američku sramotu i tragično poglavlje američke povijesti.

Prema pisanju američkih medija, State Department zatražio je od 100 zemalja da prihvate zatvorenike kako bi se zatvor mogao zatvoriti u iduće dvije godine. Velika Britanija, koja ne želi uzimati nove zatvorenike, pokušava diplomatskim pritiskom nagovoriti zemlje članice EU da se sve obvežu na preuzimanje zatočenika. Od članica EU zasad su samo Portugal, Njemačka i Francuska pokazale spremnost da prihvate zatvorenike. EU bi do kraja mjeseca, tvrdi britanski tisak, trebao odlučiti hoće li prihvatiti zajedničku odluku o prihvaćanju zatvorenika iz Guantanama.

Ključne riječi

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije