Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 4
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Poljska

Zastrašujući prizori iz klaonice životinja pokazuju kako se proizvodi "zdravo" meso

Klanje krave
Foto: Superwizjer TVN
28.01.2019.
u 11:35

Novinari su se pod krinkom priključili radu klaonice i tako skupili dokaze za nevjerojatne radnje unutar "tvornice smrti".

Poljski novinari otkrili su užasavajuće prizore koji se događaju unutar jedne klaonice u Poljskoj. Na snimkama su pokazali da meso koje dolazi iz klaonice nije sigurno za ljude premda se na ambalažama navodi kao takvo, prenosi Guardian.

Guardian piše da se u klaonicu dopremaju i bolesne krave koje u očajnom zdravstvenom stanju jedva stoje, a zaposlenici ih nose na klanje.

Stručnjaci su pogledali snimke i zaključili da je meso upitne kvalitete i zdravstveno neispravno. Odmah su pozvali poljsku vladu, na čijem čelu je desničarska stranka Pravo i pravda (PiS), da brzo reagira i obavijesti sve ostale europske države u koje Poljska izvozi meso. 

Službene statistike govore da je Poljska 2017. godine izvezla junetinu u vrijednosti 1,5 milijardi dolara.

Jedan od novinara, Patrik Ščepaniak radio je u klaonici gotovo tri tjedna, a novinari su se pod krinkom ubacili u klaonicu još krajem prošle godine. Za svoju televiziju rekao je da bi zaposlenici, umjesto da meso pošalju na standardnu veterinarsku kontrolu, obilježili meso kao sigurno za ljudsku konzumaciju.

Šefovi su mu naređivali da meso obilježi kao zdravo, a uz to da ga i uljepša. Govori kako je bilo užasno. Smrad trulog mesa izaziva vam mučnine i tjera vas na povraćanje. Trule dijelove mesa strugao je nožem.

Izbrojio je 28 krava koje su bile toliko bolesne da nisu mogle ni stajati. Klali bi ih po noći kada nije bilo veterinara. Došli bi ujutro, potpisali certifikate i propusnice, a da nisu pogledali meso. Kad jednom dobije certifikat, meso se više ne provjerava.

Čak 80 posto junetine koja se proizvede u Poljskoj namijenjeno je za izvoz.

Taksijem "pokosio" dvije žene i zabio se u zid kuće


 

 

Ključne riječi

Komentara 26

AH
ahaskoro
14:12 28.01.2019.

sigurno ne zavrsava u njemackoj, nego vjerojatno u hrvatskoj jer tu takodjer nema nikakve kontrole...

Avatar Croat
Croat
15:40 28.01.2019.

bilo bi zanimljivo da vecernji yu napravi reportazu kako se kolje u hrvatskim mesnicama (gavrilovicu) da bi meso dobilo "halal" pecat. jel znate kako mora zivotinja umrijeti da bi meso dobilo "halal" pecat ??? ne znate? informirajte se pa mozda izgubite apetit kad na polici vidite gavrilovicevo meso sa halal pecatom.

IM
Immanuell
12:24 28.01.2019.

U skoro svim objektima klaonica je vrlo slična situacija, ovo nije ništa neobično. Iznimka je jedino saznanje da je takvo meso išlo na tržište kao svježe meso. Takvo meso je isključivo pod dozvolom nadležne veterinarske inspekcije i oznakom "uvjetno upotrebljivo" namijenjeno preradi u jeftinije proizvode mesoprerađivačkog asortimana. Inače su klaonice najmanje privlačan dio prehrambeno industrijskog kompleksa bilo koje zemlje. Neke su vrlo sofisticirane, a neke još u 19. stoljeću. Međutim, da bi se dobilo meso za konzumaciju i kao sirovina za preradu, neophodne su.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije