Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 48
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
NEKIMA TO IDE NA ŽIVCE

Zašto je u kafićima tako, a u restoranima ne: Gost odmah mora reći plaća li gotovinom ili karticom

Zagreb: Vlasnik kafi?a A zašto ne snizit ?e cijenu kave
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL
1/4
08.02.2023.
u 17:51

- Situacija je podjednako neugodna i gostima i nama. Svjesni smo da baš nije pristojno pitati gosta, koji još nije ni dobio svoju kavu, kako će platiti. Ali, porezna zahtijeva da račun bude na stolu - kazuje dugogodišnji zagrebački ugostitelj

Kako se širi krug kafića koji prihvaćaju kartično plaćanje, tako se gosti sve češće sreću s praksom da ih konobari već pri narudžbi pitaju hoće li platiti gotovinom ili karticom. Dijelu gostiju to ne predstavlja problem, no nekima to izrazito ide na živce. "Primijetila sam jednu užasno iritantnu pojavu u kafićima... Da bi platila karticom, moram najaviti kod narudžbe da ću platiti karticom. Ne mogu se na to odlučiti na odlasku. Ne kužim ovu seljačku praksu. U restoranu kad smo gotovi, konobar pita kako plaćamo. Kad dođem u dućan, ne najavljujem nikome kako ću platiti. Ali kad dođem u kafić, onda moram najaviti. Neki dan, ista stvar,  plaćanje karticom nije bilo najavljeno i sad 'on mora to stornirati pa ponovo kucati račun'... ", opisala je na društvenim mrežama svoje peripetije s plaćanjem u kafićima jedna Zagrepčanka.  

Ilustracija
Foto: Kristina Stedul Fabac/PIXSELL, ilustracija

Istina, nismo naviknuti da nas se pita kako ćemo platiti i prije nego je naručeno piće stiglo na stol. Takva praksa zasigurno ne pridonosi relaksiranoj atmosferi radi kakve se i svraća u kafiće. Ali, isto tako, nije ugostiteljski hir. Za razliku od restorana, od kafića se očekuje da zajedno s kavom, sokom, pivom... na stol isporuče i račun.

- Da, od restorana se to ne traži, niti bi bilo moguće. Tamo bi se prvo račun morao donijeti za aperitiv, pa za predjelo, onda glavno jelo... Smiješno. No, mi u kafićima imamo tu obavezu, a situacija je podjednako neugodna i gostima i nama. Svjesni smo da baš nije pristojno pitati gosta, koji još nije ni dobio svoju kavu, kako će platiti. Ali, porezna zahtijeva da račun bude na stolu. Ponekad, kad su stranci u pitanju, napravimo izuzetak, ne izdajamo odmah račun, ali onda ovisimo o dobroj volji inspektora, ako naiđe, hoće li imati razumijevanja za to što nismo htjeli odmah inkomodirati goste - kazuje dugogodišnji zagrebački ugostitelj.

03.01.2013., Frankopanska, Zagreb - Neven Brajkovic, vlasnik caffe bara A zasto ne, snizit ce cijenu kave nakon uvodjenja fiskalnih blagajni. r"nPhoto: Sanjin Strukic/PIXSELL
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

- Inače, da, točno je. Ako izdate gotovinski račun, a gost plaća karticom, morate prvi račun stornirati i izdati novi za kartično plaćanje. I obrnuto, naravno. Cifre na slipovima koje izbaci POS aparat moraju se poklapati sa stvarno naplaćenim iznosima, a na kraju, kod obračuna, moraju se poklapati svi iznosi, kako za gotovinsko tako i za kartično plaćanje. A realno, svaki račun koji se izdaje dvaput, pogotovo kad imate pun kafić ili, još bolje, i terasu, bude, mora se priznati, gnjavaža je i gubitak vremena za osoblje. Razumljivo je da je to dijelu gostiju antipatično. Gost je, što reći, uvijek u pravu. Ali, svatko si na svom poslu želi olakšati i izbjeći dodatne komplikacije pa ne treba ni konobare kriviti. Na njima je, naravno, da to pokušaju izvesti što je kulturnije moguće. Gost, uostalom, može odbiti izjasniti se hoće li platiti karticom ili gotovinom. Međutim, uz malo tolerancije i dobre volje s obje strane, ne bi to trebao biti problem koji će nekom pokvariti odlazak na piće ili kavu - smatra naš sugovornik.

Tome se nema što puno dodati.

 

Komentara 35

DU
Deleted user
18:53 08.02.2023.

Isto je i u Fini, prilikom plaćanja računa vas pita kako plaćate gotovinom ili karticom!!!

ZP
Zabranjen pristup
18:50 08.02.2023.

Meni nije jasno kako konobar npr ako nam izda 7racuna na stol i na kraju poslje 2hnaplati ,kako popamti te sve racune ako se koji izgubi? Meni je to pravilo nevjerojatno. Inace se gostu izdaje racun kad zeli platiti ii na tom racunu sve pise. Inspekcija kad provjerava vidi i otvorene racune u kasi tako da mi nije jasno sta dobiju s tim ako mora svaki puta izdati racun?

DU
Deleted user
20:49 08.02.2023.

kad plačaš karticom teže se "muva"

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije