Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 74
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Ni kuna ni zemlje

Zarađuju na mome groblju. E, sad ću ga za inat prodati!

Gavenda
Marko Mrkonjić/PIXSELL
10.09.2010.
u 10:00

- Dio zemljišta htio sam prodati, a dio im darovati, no gradski oci nemaju sluha. Sad ću prodati sve, ljuti se B. Gavenda.

Da je za svako prodano grobno mjesto naplaćivao 10.000 kuna, koliko u prosjeku stoji jedno grobno mjesto u Osijeku, na površini od oko 800 kvadrata, Osječanin Branislav Gavenda danas bi bio bogat čovjek. Na tu bi se površinu moglo "smjestiti" dvjestotinjak pokojnika. A da je sve ove godine, od 1994., kada su njegovoj punici vratili zemljište koje joj je tijekom rata bilo oduzeto, naplaćivali još i grobnu naknadu koja je u Osijeku za grobno mjesto 126, a za grobnicu 162 kune, novca bi imao da cijeli život ne mora više ništa raditi i da pritom svojoj djeci može osigurati normalno školovanje i odrastanje bez ikakvih odricanja.

Pokopani branitelji

Osječanin Branislav Gavenda, naime, vlasnik je 830 metara četvornih groblja u naselju Retfala, na kojem su danas pokopani većinom hrvatski branitelji. Njihove obitelji uredno u gradski proračun uplaćuju godišnju grobnu naknadu iako zemljište na kojem su pokopali svoje najmilije nije u vlasništvu Grada Osijeka, barem ne na papiru. Vlasnik Gavenda od naslijeđenog zemljišta nema ama baš nikakve koristi, zemlju ondje ne može obrađivati kao što je to nekada njegova obitelj radila, a Grad Osijek ga, kako tvrdi Gavenda, ne želi ni besplatno. Zbog toga je odlučio sve prodati.

– Imam i parcelu od 800 kvadrata odmah uz groblje. Gradskoj upravi sam pokušao prodati to zemljište za 150 eura po kvadratu, a ono na kojem se nalazi groblje dati im na poklon. No, oni su me odbili rekavši kako ne mogu kupiti to zemljište iako bih im istu toliku površinu poklonio i napokon bismo sredili te "imovinskopravne odnose" koji su se trebali srediti još prije 15 godina – kaže Gavenda. Budući da gradska uprava, dodaje, za njega nema sluha, prisiljen je prodati i dio zemljišta na groblju.

– Nudio sam im besplatno, oni neće, pa ću sad prodati cijelo zemljište. Grad naplaćuje naknadu za ono što je u vlasništvu moje supruge – ističe Gavenda.

Grad se nije uknjižio

Milan Kamenko, pročelnik gradskog Upravnog odjela za komunalno-stambeno gospodarstvo i promet te zaštitu okoliša, tvrdi da situacija ipak nije takva.

– On je dao na ponudu Gradu parcelu uz groblje i rekli smo mu da smo zainteresirani, ali da trenutačno financijski nismo u mogućnosti kupiti to zemljište. Supruga Branislava Gavende na papirima je vlasnica, no stvarno to nije tako. Oni se tim zemljištem ne koriste 20-ak godina. Njegova punica dobila je naknadu za parcelu kada joj je oduzeta, samo što se tada Grad nije uknjižio kao vlasnik – kaže Kamenko. Dodaje da je gradska uprava u postupku rješavanja vlasničko-pravnih odnosa na svim grobljima i ne boji se da bi naš sugovornik mogao nekome prodati svoj dio.

Ključne riječi

Komentara 12

DU
Deleted user
10:33 10.09.2010.

lova,lova samo lova

Avatar plavidevet9
plavidevet9
10:34 10.09.2010.

Smatram da tamo gdje su pokopani Hrvatski Branitelji da je to svetinja za sve nas Branitelje to groblje gdje su pokopani branitelji mora ostati tamo a vlasnik sporne parcele neka se namiri iz gradskog proračuna.Ipak Branitelji su zaslužili da ih se ne dira mrtve ako nas žive nemožete smisliti, dajte barem mrtvima mira

Avatar ivek
ivek
10:21 10.09.2010.

Branislav kak te nije sramota,, ni mrtvi nemaju od tebe mira

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije