Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 50
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Gabrijela Žalac:

Na sutrašnjoj sjednici Vlade trebao bi biti usvojen Plan gospodarenja otpadom

Gabrijela Žalac
Davor Javorović/Pixsell
28.12.2016.
u 15:01

Ja u ovom trenutku ne znam hoćemo li plaćati penale. Nadam se da nećemo...

Ministrica regionalnoga razvoja i fondova Europske unije Gabrijela Žalac izjavila je u srijedu da bi na sjednici Vlade u četvrtak, 29. prosinca trebao biti usvojen Plan gospodarenja otpadom te istaknula kako se nada da Hrvatska neće plaćati penale Europskoj komisiji zbog kašnjenja.

"Ja u ovom trenutku ne znam hoćemo li plaćati penale. Nadam se da nećemo. Mi smo 26. studenoga uputili Ministarstvu zaštite okoliša upozorenje u kojem ukazujemo na rokove koje je Europska komisija propisala - a to je da do kraja ove godine moramo donijeti Plan gospodarenja otpadom koji je preduvjet, odnosno takozvani ex ante uvjet za korištenje fondova odnosno Operativnog programa Konkurentnost i kohezija što se tiče zaštite okoliša i gospodarenja otpadom", rekla je Žalac u emisiji Hrvatskog radija "A sada Vlada".

Dodala je i kako je u tom kontekstu i ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović jako dobro upoznat sa svime, znači i s rokovima, a isto tako i Ministarstvo zaštite okoliša i energetike, kao sektorski nadležno tijelo.  

"Mislim da će u četvrtak, dakle sutra, na Vladi biti usvojen Plan gospodarenja otpadom", istaknula je Žalac. Dodala je kako je cilj i da se Europskoj komisiji da do znanja, nakon usvajanja na Vladi, "da smo to ispunili kako bismo mogli onda krenuti sa raspisivanjem natječaja u sljedećoj godini u dogovoru s Ministarstvom za projekte koji će biti unutar Plana i navedeni", poručila je ministrica Žalac.

U Ministarstvu zaštite okoliša i energetike Hini je rečeno kako im je cilj da Vlada do kraja ove godine usvoji Plan gospodarenja otpadom za razdoblje od 2016. do 2022. godine kako bi Hrvatska što prije mogla početi koristiti 475 milijuna eura iz EU fondova za projekte gospodarenja otpadom. U Ministarstvu kažu da se Plan temelji na kružnom gospodarstvu što znači da se otpad više ne tretira kao smeće koje će završiti na odlagalištu, nego kao materijal koji će se ponovno upotrijebiti, reciklirati, koristiti u industriji.

Naglasak je, sukladno i EU politikama, na poštivanju hijerarhije gospodarenja otpadom - sprječavanju nastanka otpada, ponovnoj uporabi, recikliranju i kompostiranju. Okosnica novog sustava bit će reciklažni centri sa sortirnicama i kompostištima u kojima će se za reciklažu pripremati odvojeno prikupljeni otpad. Centri za gospodarenje otpadom će biti dimenzionirani sukladno studijama izvodljivosti za svaki centar, pri čemu će se u obzir morati uzeti koncept zacrtan Planom i poštivati hijerarhiju gospodarenja otpadom. U Ministarstvu kažu da će njime omogućiti povećanje stopa recikliranja i ostvarenje cilja od 50 posto odvojeno prikupljenog otpadnog papira, plastike, stakla i metala do 2020. godine.

Ministar zaštite okoliša i energetike Slaven Dobrović ranije je Hini izjavio da su centri za gospodarenje otpadom Biljane Donje u Zadarskoj županiji i Bikarac u Šibensko-kninskoj županiji u visokoj fazi gotovosti i bit će realizirani do kraja. Rekao je kako su ta dva centra već krenula u javnu nabavu te je bio veliki problem zaustaviti njihovu realizaciju. A za centar za gospodarenje otpadom Lećevica u Splitsko-dalmatinskoj županiji, Dobrović je rekao da je taj centar već u priličnoj mjeri prilagođen novom konceptu. "Niti jedan centar se ne zaustavlja, međutim, mora biti sagledan u novom kontekstu", poručio je Dobrović.    

"Mi ustvari mijenjamo ideju naziva centar za gospodarenje otpadom. Centar za gospodarenje otpadom je svaki centar u kojem se gospodari otpadnim materijalima. Dakle, do sada je to bio ekskluzivno slučaj samo za miješani komunalni otpad gdje se on mehaničko biološkom obradom obrađivao. Naravno postoje i takvi centri, mi imamo problem ostatka koji se mora obraditi, međutim, u te centre ulaze sada i sadržaji koji se tiču sortiranja, kompostiranja. Dakle, baratanje s odvojeno prikupljenim materijalima. Rezultat toga je sirovina i postizanje ciljeva, dakle, resursna učinkovitost. To je sve centar za gospodarenje otpadom, tako da ne bude tu zabune", zaključio je Dobrović. 

Komentara 1

PR
Prekobrda
19:56 28.12.2016.

A sto sa politickim smecem?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije