Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 121
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rekordan broj novozaraženih

Zagrebački stožer upozorio: 'Zdravstveni sustav je opterećen, situacija će zahtijevati određene mjere'

Konferencija za medije Stozera civilne zastite grada Zagreba
Foto: Goran Stanzl/PIXSELL
1/4
09.10.2020.
u 12:05

Sanja Šilić zaključila je kako je situacija s obzirom na porast broja novooboljelih ozbiljna te je apelirala na građane da se pridržavaju mjera i preporuka

Ravnatelj NZJZ "Dr. Andrija Štampar" Zvonimir Šostar ranije danas izjavio je da je zabilježen 161 novi slučaj zaraze koronavirusom u Gradu Zagrebu, što predstavlja dnevni rekord novooboljelih. 

Na konferenciji za medije održanoj u 11 sati njegova je zamjenica dr. Sanja Šikić potvrdila taj broj te dodala kako je u proteklom 24-satnom periodu testirano 1030 osoba te da je još 460 osoba smješteno u samoizolaciju. Od 161 novooboljelog, jedna je osoba djelatnik privatnog doma za starije osobe, a zaraženi su i jedan osnovnoškolac te tri profesora iz tri zagrebačke osnovne škole, jedan pomoćnik u nastavi te tri srednjoškolca. 

Sanja Šilić zaključila je kako je situacija, s obzirom na porast broja novooboljelih, ozbiljna te je apelirala na građane da se pridržavaju mjera i preporuka. "To je jedini način da smanjimo širenje zaraze", ustvrdila je. 

VIDEO Od sljedećeg tjedna maske će biti obavezne u zatvorenim prostorima. Capak: “Pokušat ćemo izbjeći karantenu!”

Pročelnik gradskog ureda za zdravstvo dr. sc. Vjekoslav Jeleč rekao je da epidemiološka situacija nije sjajna te kako je zdravstveni sustav opterećen. "Zdravstveni sustav funkcionira otežano. Treba se uistinu ozbiljno pridržavati preporuka, što se više povećava broj, veća je mogućnost širenja", rekao je i dodao: "Mjere će se s vremenom koji dolazi morati postrožiti". 

Iako je sustav preopterećen, Jeleč je zaključio kako sustav intenzivne mjere nije ugrožen. "Nacionalna rezerva jest oko 100 respiratora, sustav je siguran, imamo veliki kapacitet", zaključio je. 

Na konferenciji za medije rečeno je i kako se pripremaju mjere koje će se predložiti Nacionalnom stožeru civilne zaštite. "Ova će situacija zahtijevati određene mjere. Mi ćemo dati određene prijedloge, prateći situaciju. Prijedlozi idu od individualne razine i o njima se već govori. To su maske u zatvorenim prostorima i iskustvo nam kaže da su velika okupljanja rezultirala infekcijama pa ćemo ići u tom smjeru", rekao je Jeleč. 

Sanja Šikić potvrdila je i kako u Zagrebu nije zabilježen slučaj reinfekcije, odnosno pojave zaraze koja je virus već preboljela, no dodala je i kako to ne znači da do te pojave neće doći. 

Komentara 40

DU
Deleted user
12:11 09.10.2020.

bitno da se građani pri ulasku u institucije pri dolasku do pleksiglasa osjećaju kao da su u posjeti u Remetincu, dajte još pokoju mjeru

DU
Deleted user
12:23 09.10.2020.

Da je netko prije godinu dana došao sa platnenom maskom u bolnicu i osoblju objasnio da taj komad krpe prek ustiju i nosa štiti od virusa, ili bi ga izbacili van ili bi ga uputili u psihijatarski odjel...

KE
Kentucky
12:18 09.10.2020.

Kreiranje Panike se nastavlja!Nece IC!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije