Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 82
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Pobuna u JAR-u

Zagorec među pobunjenicima: Dobro smo, čuvaju nas plaćenici

Pobuna radnika u JAR-u
Foto: Zagorski list
1/4
18.05.2018.
u 15:28

Stvorio se višak radne snage i zbog tog su nastali problemi i izbila ta pobuna, kaže radnik

Nakon što je u pobuni lokalnih radnika kod Pretorije u Južnoafričkoj Republici ove srijede ozlijeđeno najmanje osam radnika iz Srbije i jedan iz Hrvatske, stanje se još uvijek nije smirilo. Jedan neimenovani Zagorec koji je također radnik na tom gradilištu rekao je za Zagorje.com da su, osim jednog Hrvata koji je ozlijeđen u srijedu, svi ostali dobro, no još uvijek se ne osjećaju potpuno sigurnima te da ih čuvaju plaćenici u krugu gradilišta. 

Pobuna se dogodila nakon što je japanska kompanija 'Mitshubishi - Hitachi' naložila da se otpusti jedan dio lokalnih južnoafričkih radnika radi uštede, zbog čega su se oni pobunili okrivljujući za svoje otkaze radnike iz Hrvatske, Njemačke i Srbije, koje su potom brutalno napali metalnim šipkama, lomeći im ruke i noge. Na gradilištu termoelektrane 'Kusile' radi pedesetak Hrvata koji su tamo stigli kao djelatnici njemačke tvrtke 'IMR Hamburg GmbH', koja je u vlasništvu Dragana Čarapine, porijeklom iz Slavonskog Broda.

- Stvorio se višak radne snage i zbog tog su nastali problemi i izbila ta pobuna. Svi kojima su polomljene ruke i noge su dobro, samo još jedan kolega čeka operaciju. Opsadno stanje oko gradilišta vlada i dalje, a vjerojatno bi se sve trebalo razriješiti nakon sastanka koji se upravo održava danas poslijepodne, kada će se dogovoriti nastavljamo li s radovima ili idemo doma - rekao je Zagorac.

- Danas su lokalni radnici ponovno zapalili autobuse i kamione. Ja sam ostal gore na visokom kotlu dok nisu stigli specijalci. Ne bojim se, nije mi ovo prvi put, već imam dosta iskustva. Trenutno nas čuvaju plaćenici u krugu gradilišta, a dolje je i vojska i policija - rekao je.

Pobuna radnika u JAR-u
1/4

Komentara 29

Avatar azrael☠️
azrael☠️
16:48 18.05.2018.

bijelci im napravili modernu, sređenu i jaku državu sa modernim gradovima, a oni sve opet pretvaraju u džunglu iz koje su došli .

JU
juma
16:55 18.05.2018.

"Svi kojima su plomljene ruke i noge su dobro." Ocito u Africi pojam "dobro" ima drugacije znacenje. Ne smijem ni pomisliti kako bi im bilo da su tako-tako ili ne daj boze lose.

Avatar toxic alien
toxic alien
17:28 18.05.2018.

Recept za povratak u predkolonijalno doba... Dovedes majmune iz dzungle u grad, i umjesto da se civiliziraju i nesto nauce, oni od grada naprave dzunglu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije