Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
TEŠKE POSLJEDICE

Zabunom zračili krivu osobu: Obitelji bake (84) liječnici rekli da se pripreme na njenu smrt

bolnica, soba
Jurica Galoic/PIXSELL
16.11.2016.
u 12:51

Žena kojoj su predviđali još samo nekoliko dana života imala je nakon vrlo intenzivnog zračenja zbog nepostojećeg tumora velike probleme i mučnine.

Osamdesetčetverogodišnja Mariborčanka dobila je veliku dozu zračenja, a obitelji je nakon toga rečeno da joj nema pomoći i da se pripreme za smrt, no kasnije se ispostavilo da se radilo o zabuni s teškim posljedicama za nju i obitelj.

Žena je zbog administrativne pogreške zamijenjena s pacijenticom istog imena i prezimena te dobi u terminalnoj fazi neizlječive vrste raka, koja je u međuvremenu umrla. Slučajem se sada bavi pravobraniteljstvo za prava pacijenata, više zdravstvenih ustanova i njena osobna liječnica, ali i policija, piše u srijedu mariborski dnevni list "Večer".

Sin i kćerka nepokretne 84-godišnjakinje ispričali su kako ih je šokirao poziv da se njihova majka javi na zračenje u Ljubljanu jer o nisu znali da je bolesna niti im je išta rekla, ali su mislili da im je prikrivala svoje stanje pa su otišli njenoj osobnoj liječnici radi konzultacije i uputnice.

Liječnica je najprije rekla da ni sama o tome ništa ne zna, ali ih je onda zamolila da izađu iz ordinacije. Nekoga je nazvala telefonom,  a onda im uputnicu za majčino zračenje na Onkološkom institutu u Ljubljani i izdala.

Kad ni više tjedana nakon zračenja "totalnom dozom 1x8 Gy", kako stoji u dokumentaciji, nisu dobili nikakve nalaze, zatražili su informacije u mariborskoj bolnici, gdje je njihova majka bila ranije operirana zbog žuči te kod njezine osobne liječnice, kako bi utvrdili o čemu se radi.

Naposljetku su im priznali da je došlo do kobne zabune, odnosno zamjene identiteta te da su zračili pogrešnu osobu. Pretpostavlja se da je do pogreške došlo nedovoljnom pažnjom u komunikaciji između bolnice u Mariboru i onkologa u Ljubljani, a dom zdravlja u kojem radi osobna liječnica pacijentice odbija odgovornost.

Žena kojoj su predviđali još samo nekoliko dana života imala je nakon vrlo intenzivnog zračenja zbog nepostojećeg tumora velike probleme i mučnine, a na leđima se i tri mjeseca nakon zračenja vide velike modrice, kažu njeni ukućani.

>> Nova metoda zračenja raka dojke, terapija je ciljana odnosno poštedna i jednokratna

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije