Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
neoprostiv propust

Za smrt radnika Portun Ferruma kriva krivo postavljena ventilacija

smrt na radu (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
1/3
10.11.2010.
u 11:01

Nacrt za postavljene izradio je Josip H., pomoćnik tehničkog direktora tvrtke Termotehnološke instalacije

Policija je dovršila istraživanje smrti Slavena Oblizala i Branislava Markuša, radnika koji su umrli od gušenja u tvrtki Portun Ferrum na zagrebačkom Jankomiru 18. rujna. Josip H. (60), pomoćnik tehničkog direktora tvrtke Termotehničke instalacije, osumnjičen je da je bez ovlaštenja za projektiranje preuzeo narudžbu za postavljanje ventilacijskog sustava poduzeća Portun Ferrum i izradio nacrt ventilacije prema kojoj je izrađena.

Time je, navodi policija u kaznenoj prijavi podnesenoj Županijskom državnom odvjetništvu, počinio teško djelo protiv opće sigurnosti. Za to djelo predviđeno je 1 do 8 godina zatvora. Naime, usisna cijev ventilacijskog sustava postavljena je samo 30 centimetara od kanalizacije za oborinske vode, na istoj visini kao i odsisna. Zbog naglog porasta vodostaja Save, došlo je do potiskivanja plinova iz kanalizacije koji su se preko ventilacije nakupili u podrumu te je došlo do pada koncentracije kisika što je dovelo do trovanja.

Do komentara tvrtke Termotehničke instalacije, koja se na internetu ističe vrhunskom kvalitetom, efikasnim inženjerima, iskusnim monterima nije bilo moguće doći. Na stranicama se hvale suradnjom s Konzumom, Plivom, KBC Rebrom...

Iz Konzuma nam je odgovoreno da je tvrtka s njima surađivala kao kooperant, dok Pliva tvrdi s njima nije surađivala. Policija nije utvrdila vezu između smrti radnika i mogućih odlagališta opasnog otpada niti odgovornost tvrtke Portun Ferrum, napomenuo je Krešimir Antolić, načelnik Odjela općeg kriminaliteta.

Komentara 11

DU
Deleted user
12:18 10.11.2010.

J.H.-ne daj se za.ebat!

Avatar Bell940
Bell940
11:52 10.11.2010.

u objašnjenje baš nevjerujem, kao niti dosta toga u RH nisu baš vjerodostojni

SA
samuel
12:16 10.11.2010.

loše projektirana ventilacija nikada nikoga nije ubila. prije svega u projektnom zadatku je moralo biti zabilježeno da postoji opasnost od ovih plinova, nadzorni organ je to morao provjeriti, netko izdati uporabnu dozvolu itd itd. vrlo neuvjerljivo...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije