Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Crna kronika

Za smrt radnika Portun Ferruma kriva krivo postavljena ventilacija

Nacrt za postavljene izradio je Josip H., pomoćnik tehničkog direktora tvrtke Termotehnološke instalacije
10. studenoga 2010. u 11:01 11 komentara 20 prikaza
smrt na radu (1)
Foto: Antonio Bronić/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Policija je dovršila istraživanje smrti Slavena Oblizala i Branislava Markuša, radnika koji su umrli od gušenja u tvrtki Portun Ferrum na zagrebačkom Jankomiru 18. rujna. Josip H. (60), pomoćnik tehničkog direktora tvrtke Termotehničke instalacije, osumnjičen je da je bez ovlaštenja za projektiranje preuzeo narudžbu za postavljanje ventilacijskog sustava poduzeća Portun Ferrum i izradio nacrt ventilacije prema kojoj je izrađena.

Time je, navodi policija u kaznenoj prijavi podnesenoj Županijskom državnom odvjetništvu, počinio teško djelo protiv opće sigurnosti. Za to djelo predviđeno je 1 do 8 godina zatvora. Naime, usisna cijev ventilacijskog sustava postavljena je samo 30 centimetara od kanalizacije za oborinske vode, na istoj visini kao i odsisna. Zbog naglog porasta vodostaja Save, došlo je do potiskivanja plinova iz kanalizacije koji su se preko ventilacije nakupili u podrumu te je došlo do pada koncentracije kisika što je dovelo do trovanja.

Do komentara tvrtke Termotehničke instalacije, koja se na internetu ističe vrhunskom kvalitetom, efikasnim inženjerima, iskusnim monterima nije bilo moguće doći. Na stranicama se hvale suradnjom s Konzumom, Plivom, KBC Rebrom...

Iz Konzuma nam je odgovoreno da je tvrtka s njima surađivala kao kooperant, dok Pliva tvrdi s njima nije surađivala. Policija nije utvrdila vezu između smrti radnika i mogućih odlagališta opasnog otpada niti odgovornost tvrtke Portun Ferrum, napomenuo je Krešimir Antolić, načelnik Odjela općeg kriminaliteta.

Neugodna situacija
Ono što je mladoženja napravio mladoj izazvalo zgražanje: 'Traži papire za razvod!'
HUB
Napravite prvi korak
Financijske poteškoće moguće je riješiti
 • vvvggg:

  J.H.-ne daj se za.ebat!

 • Avatar Bell940
  Bell940:

  u objašnjenje baš nevjerujem, kao niti dosta toga u RH nisu baš vjerodostojni

 • samuel:

  loše projektirana ventilacija nikada nikoga nije ubila. prije svega u projektnom zadatku je moralo biti zabilježeno da postoji opasnost od ovih plinova, nadzorni organ je to morao provjeriti, netko izdati uporabnu dozvolu itd itd. vrlo neuvjerljivo...