Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za mjere zapošljavanja predviđeno rekordnih 1,6 milijardu kuna

Ministarstvo rada i mirovinskoga sustava u ovoj godini za provođenje mjera aktivne politike zapošljavanja ima na raspolaganju rekordnih 1,6 milijardu kuna što je dovoljno za 'aktivaciju' gotovo 36 ili 37 tisuća osoba, rekla je državna tajnica Katarina Ivanković Knežević na predstavljanju mjera u Hrvatskoj udruzi poslodavaca (HUP).
03. srpnja 2018. u 14:43 3 komentara 199 prikaza
Foto: Zarko Basic/PIXSELL

Paket mjera koji je u izmijenjenom i jednostavnijem obliku pokrenut od ove godine pod nazivom Zaposli se u Hrvatskoj, nudi mogućnost od samozapošljavanja i samousavršavanja do stalnog sezonca, rekla je Ivanković Knežević.

U posljednje dvije godine, napomenula je, zabilježen je značajan broj osoba koje rade kao stalni sezonci. To znači da zaposlenik dio mjeseci radi za poslodavca u sezoni, a ostali dio dobiva naknadu sa Zavoda za zapošljavanje, koja se kreće do najviše 4000 kuna za prva tri mjeseca, a kasnije se smanjuje. Zaposlenoj osobi cijelo vrijeme ide radni staž i plaćaju se doprinosi.

trgovina, blagajna Romana Kovačević Barišić Može rad nedjeljom, ali ako je izbor i dvostruko plaćen

Vezano za mjeru posebne podrške samozapošljavanja, statistike govore da je u prvih pet mjeseci 150 posto više ugovorenih podrški nego cijele prošle godine. Iako je interes velik, gotovo pola zahtjeva za samozapošljavanje bude odbijeno jer poslovni planovi nisu napravljeni zadovoljavajuće, odnosno podnositelji ne znaju kako staviti ideju staviti na papir.

Uz mjere zapošljavanja, državna tajnica je spomenula i mjere zadržavanja, koje su namijenjene zadržavanju osoba u Hrvatskoj, ali i projekt Zaželi u sklopu kojeg je dosad zaposleno 3800 žena koje brinu za 20 tisuća staračkih i samačkih kućanstava. U sklopu tog projekta koji se financira iz europskih socijalnih fondova do kraja ljeta bit će zaposleno više od 7000 žena.

Zagreb ŠTO JE SVE DOGOVORENO Demografska obnova: Uvest će se obiteljske kartice, plaćati rad nedjeljom

Ivanković Knežević kaže da su osigurali i mogućnost obrazovanja žena, pri čemu se dio žena već obrazovao, dok će dio biti stavljen u dodatni program kako bi nakon dvije godine poticali njihovo samozapošljavanje za ono za što su se osposobile.

Za projekt poslijepodnevnog, produljenog i smjenskog rada vrtića prijavljeni su brojni projekti, prvi ugovori idu u srpnju, a prva djeca u vrtiće s poslijepodnevnim radom od jeseni.

Kroz razne mjere za ovu godinu Ministarstvo je predvidjelo tri milijarde kune, od toga 1,6 milijardu kroz mjere aktivne politike zapošljavanje, milijardu kroz projekt Zaželi i 300 milijuna kroz vrtiće.

Zainteresirani poslodavci su se na skupu mogli upoznati s iskustvima poslodavaca koji su već koristili jednu od mjera, a za objašnjenja su im na raspolaganju bili predstavnici Hrvatskog zavoda za zapošljavanje.

Mate Uzinić Biskup Uzinić: 'Ako žene rade nedjeljom, otvorite vrtiće'

Odgovarajući na novinarsko pitanje vezano za jučerašnju najavu premijera na Vijeću za demografiju da se planiraju izmjene za rad nedjeljom i oko kliznog radnog vremena, Ivanković Knežević je rekla da je za kraj ove godine predviđen početak reforme radnog zakonodavstva.

Ta potreba proizlazi iz rastuće potrebe za fleksibilnijim oblicima radnog odnosa i radnog vremena, rekla je državna tajnica, napomenuvši da trenutno EU raspravlja o direktivi o usklađivanju poslovnog i privatnog života koja će, kad bude usvojena, što se očekuje kroz nekih šest mjeseci, odrediti na koji će se način roditeljima i skrbnicima omogućiti fleksibilnije radno vrijeme, rad od kuće i neki drugi segmenti.

Kad je riječ o radu nedjeljom, državna tajnica kaže da je to tema za dugu raspravu, uključujući „za” i „protiv” aspekte. „To nije jednostavno pitanje jer su dva puta padale odluke na Ustavnom sudu", zaključila je.

Bilo je predviđeno da na skupu govori ministar Marko Pavić, ali se on nije pojavio zbog drugih obaveza.

ski
Veliki vodič kroz Nassfeld
Isprobajte lokalne specijalitete, zaplešite uz legendarnu Nenu i skijajte na 110 km besprijekornih staza
Grawe
PRIHVATI IZAZOV
Izazov za sve trkače koji žele pomoći drugima
 • Treba Prosvjedovati:

  evo kako izgleda sezonski posao u HAC-blagajnik na naplatnim kucicama: 1. godine dobiš ugovor na 2mj. 2. godine na 3 mjeseca 3. godine na 3 mjeseca 4. godine na 5 mjeseci 5. godine na 5 mjeseci , a 6. godine ... prikaži još!e dođe HDZ na vlast i jedva dobiješ na 2.mjeseca iako godinu prije budeš proglašen najboljim sezoncem!! o mjeri stalnog sezonca da i ne pomisliš... ali zato oni sezonci (HDZov kadar koji ima 100 prijava za krađu od korisnika, imaju najviše bolovanja i najmanje rade, a k tome se pozivaju i zastrašuju neposredno nadređene Kujunđicen, Prgometom, Brkićem i sličnima) redovito dobivaju najdulje sezonske ugovore i onda im ih još produljuju... to je Hrvatska i to su mjere zapošljavanja

 • Avatar prahrvat
  prahrvat:

  otvorite tvornicu ili it-tvrtku za tolike novce.

 • mulag:

  ajde zaposli se u hrvatskoj i probaj živit