Naslovnica Vijesti Hrvatska

'Ako žene rade nedjeljom, otvorite vrtiće'

Za ovogodišnji Dan života, u nedjelju 4. veljače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić uputit će posebnu poruku o majčinstvu
27. siječnja 2018. u 16:32 9 komentara 811 prikaza
Mate Uzinić
Foto: Matija Habljak/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/4

Katolička crkva u Hrvatskoj odlučila je dati potporu ženama majkama pa će za ovogodišnji Dan života, koji se obilježava u nedjelju 4. veljače, dubrovački biskup mons. Mate Uzinić, koji je predsjednik Vijeća Hrvatske biskupske konferencije za život i obitelj, uputiti posebnu poruku o majčinstvu koja se snažno oslanja na poruku pape Franje trudnicama da budu sretne i da ne dopuste da im išta oduzme duboku radost majčinstva.

Željka Markić U ime obitelji: 'Zašto SDP sprečava zaštitu radnica koje neplaćene moraju raditi nedjeljom?'

Papa Franjo kaže: “Drage žene, ne dajte da vam ukradu radost majčinstva.” Odlučili smo se u Crkvi podržati majčinstvo i u našem vijeću uglavnom su žene, koje mogu progovoriti iz svoga iskustva, a malo me sram jer o mnogo toga ni sam nisam znao – rekao je jučer na konferenciji za novinare mons. Uzinić koji je na upit što sa ženama majkama koje rade nedjeljom rekao kako je radna nedjelja veliki problem i valja se nadati da će zakonodavac regulirati rad nedjeljom.

Što će se promijeniti uvođenjem eura i hoće li sve poskupjeti:

Mate Uzinić
1 / 10
1. Rast će cijene u kafićima, restoranima, rekreaciji...

No, dok se to ne dogodi zbog stvarnosti, a kojoj smo krivci i mi katolici jer kupujemo nedjeljom, jer da mi ne kupujemo trgovački centri ne bi ni radili, treba omogućiti majkama da se netko za to vrijeme brine za njihovu djecu. Na primjer, da se otvore dječji vrtići i jaslice i da se školskoj djeci osigura skrb dok su im majke zaposlene – rekao je biskup Uzinić objašnjavajući kako se rješenje za (ne)radnu nedjelju očito ne može očekivati u kratko vrijeme pa da treba omogućiti ženama da mogu biti i majke.

Na pitanje tko su danas “kradljivci radosti majčinstva” biskup Uzinić rekao je kako su to oni koji ih tjeraju da rade nedjeljom, ali i oni koji im nude modernu reproduktivnu politiku.

I mi u Crkvi katkad ne znamo na pravi način prenijeti radosnu vijest majčinstva i nismo svjedoci svojim životima. Crkva može mnogo više raditi i ponuditi. Doista sam se malo zastidio kad sam čuo prijedloge na Vijeću za obitelj jer sam vidio da ima mnogo prostora za rad – rekao je samokritično, u svome stilu, biskup Uzinić navodeći primjer internetskog portala Žena vrsna.

trgovina, blagajna Romana Kovačević Barišić Može rad nedjeljom, ali ako je izbor i dvostruko plaćen Neto dobit slovenskih trgovaca lani je iznosila 780 milijuna eura (ilustracija) Komora se protivi Zastupnički prijedlog da trgovine u Sloveniji ne rade nedjeljom Željka Markić U ime obitelji: 'Hoće li Sabor zaštititi 180.000 radnika od iskorištavanja neplaćenim radom?'
Uber
Usluga prijevoza
Ispovijesti sa stražnjih sjedala: Aplikacija koja nam je spasila glavu
  • zlako:

    Pogani nestaje v vremena. Za vaše laži.

  • aabbcc:

    Vremena se promijenila, ako muskarci rade nedjeljom treba otvoriti vrtice.. : )

  • Hrabraja:

    A vi zatvorite crkve, i prestanite uzimati novac iz proračuna