Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
15.12.2017. u 12:40

Hrvatski zakon dopušta poslodavcima i da rad nedjeljom plate samo nekoliko kuna više

Rad nedjeljom ponovno je aktualna tema nakon što je zabrana nedjeljnog rada trgovina ukinuta prije osam godina. Ovaj se put sprema šira inicijativa koja za cilj ima zakonsku izmjenu reguliranja nedjeljnog rada.

Franjevački institut za kulturu mira oformio je Hrvatski savez za nedjelju, a uz više crkvenih udruga pridružili su im se i ključni sindikati. Oni su se u ovom slučaju pokazali prirodnim saveznicima, čemu prije baš i nismo imali priliku svjedočiti, premda im i jednima i drugima u opisu posla stoje slične zadaće na temu brige za čovjeka. Bitka za nedjelju vodi se isključivo oko rada u trgovinama jer taj rad predstavlja svu nepravdu konzumerističkog društva. Ono omogućuje komociju nedjeljnog šopinga jednima i zgrtanje profita drugima, a sve preko jeftinog rada trećih.

Sindikati se sada ponovno zalažu za zabranu rada trgovina nedjeljom, pozivajući se na neke druge europske zemlje, i dopustili bi nedjeljom raditi samo malim obiteljskim trgovinama. Pitanje je kako će to izvojevati s obzirom na to da je Ustavni sud zadnji put 2009. rekao svoje. Pritom nijedan zakon ni inspekcija nisu prisilili poslodavce u trgovačkim lancima da pošteno plate nedjeljni rad.

Prodavačima, od kojih većina su žene, prosječna je plaća oko 3000 kuna, s nedjeljom ili bez nje. Zakon dopušta i samo nekoliko kuna više plaće za nedjeljni rad, a onima koji se ne trude ni to ispoštovati, inspekcija ne može ništa. Među obespravljenim radnicima, naime, kad dođe inspekcija zavlada omerta. Stoga se može reći da su sindikati rezolutni u traženju zabrane poučeni iskustvom. Čelnik pak Franjevačkog instituta nudi fleksibilnije rješenje. On je, naime, kazao kako će se zalagati za regulaciju spornog nedjeljnog rada na način da se radnicima omogući izbor, umjesto isključivo zabrane, ali i da se onima koji odaberu raditi, taj rad ima platiti dvostruko. Takvo rješenje bilo bi idealno. Zadovoljava navike kupaca i radnike koji žele dodatno zaraditi. I poslodavci tvrde da su za pošteno plaćanje. Samo još da se Vlada probudi.

Komentara 2

DA
Darchi2612
13:07 15.12.2017.

Da država natjera sve da pošteno plate rad nedjeljom, u smjenama i prekovremeno, vrlo brzo bi oni počeli provodit neradne nedjelje

LU
lunar777
16:04 15.12.2017.

Neka novinarka ode na blagajnu u nedjelju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije