Naslovnica Vijesti Hrvatska

Za 45 dana znat će se je li prikupljeno dovoljno potpisa za referendume

U Apisu će provjeravati odgovara li OIB podacima iz registra birača. Sporni potpisi naknadno će se validirati
06. rujna 2018. u 07:00 9 komentara 531 prikaza
Lovro Kuščević
Foto: Filip Kos/PIXSELL

U Agenciji za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama – APIS IT jučer je započela provjera broja i vjerodostojnosti potpisa prikupljenih za referendume dviju inicijativa – Narod odlučuje (o izmjeni izbornog zakonodavstva) i Istina o Istanbulskoj (za stavljanje izvan snage Istanbulske konvencije).

Narod odlučuje stigle novosti Počela provjera potpisa za referendume inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

Bez maloljetnika

Prebrojavanje i utvrđivanje autentičnosti potpisa trajat će 45 dana, posao će obaviti zaposlenici Apisa, a osnovna metoda provjere bit će uz pomoć postojeće Apisove aplikacije – odgovara li dani OIB uz potpis za podršku referendumskoj inicijativi imenu i prezimenu u registru birača. Provjerit će se baš svaki potpis jer su obje inicijative predale tek nešto više od potrebnih 374.744 potpisa, što čini deset posto upisanih birača, a to će državu koštati 1,018 milijuna kuna (bez PDV-a). Po provjerenom potpisu to je 0,85 kuna (bez PDV-a), a ukupna cijena provjere ovisit će o ukupnom broju potpisa, priopćilo je jučer Ministarstvo uprave.

Lovro Kuščević, ministar uprave, formirao je sedmeročlano povjerenstvo koje će nadzirati proces kontrole potpisa, ustvrdivši da su u tom povjerenstvu isključivo stručnjaci i nijedan državni dužnosnik. Osobe koje su dale potpis za održavanje tih dvaju referenduma morale su do 27. svibnja biti upisane u popis birača, dakle potpise nisu mogle dati maloljetne osobe. Osim usporedbe OIB-a s podacima u registru birača, neće se raditi grafološka provjera potpisa kako bi se isključilo da je istim rukopisom upisano više potpisa.

Davorka Budimir PROVJERA POTPISA Osjećamo se prevarenima, korupcija je najveći hrvatski problem

– Još jednom šaljem poruku, naročito onima koji su zagađivali medijski prostor proteklih dana, koji su izrazili sumnju u nepristranost države, državne uprave i javnih službenika za provjeru potpisa, da je to krajnje neopravdano. Sumnjati u državnu upravu, u djelatnike Ministarstva uprave, Ministarstva unutarnjih poslova i APIS-a te djelatnike nezavisne agencije za zaštitu osobnih podataka u najmanju ruku nije primjereno – rekao je ministar Kuščević jučer na novinskoj konferenciji u Apisu.

Čekali tri mjeseca

Potpisi koji će nakon provjere ostati upitni bit će naknadno validirani, napomenuo je Kuščević. Na pitanje zašto se s početkom provjere potpisa čekalo tri mjeseca budući da su obje inicijative potpise predale sredinom lipnja, Kuščević je odgovorio da je Vlada zaključak o tome koja će ministarstva biti zadužena za kontrolu potpisa donijela 2. kolovoza, pa je po tome riječ o mjesec dana. Narod odlučuje i Istina o Istanbulskoj potpise nisu predali odmah nakon što su prikupljeni nego nakon dva tjedna, što je pobudilo sumnju (pogotovo u slučaju Istanbulske jer su prvo objavili da nemaju dovoljno potpisa) da su se potpisi prikupljali i nakon isteka roka za prikupljanje referendumskih potpisa.

Narod odlučuje UPUĆEN ZAHTJEV "Narod odlučuje" traži svog promatrača na prebrojavanju potpisa za referendum

Zakonska uporišta

Inicijativa “Narod odlučuje” prekjučer je pak u Splitu održala konferenciju za novinare na kojoj je optužila policiju da radi pritisak na tu inicijativu. Jelena Teklić iz te inicijative rekla je da su dobivali pozive policije koja je tražila da joj se dostave podaci o lokacijama prikupljanja potpisa iako su, istaknula je, sve lokacije prijavili policiji prije početka procesa prikupljanja potpisa. Osim toga, inicijativa je još jednom prigovorila jer im Ministarstvo uprave nije dopustilo da na pregledu potpisa imaju svoje promatrače.

– Ministar Kuščević govori da nema zakonskih uporišta za promatrače, no zaboravlja da u Zakonu o referendumu isto tako nema odredbe kojom bi Ministarstvo uprave bilo ovlašteno da provjerava potpise – rekao je pak na toj konferenciji odvjetnik Varnica.

Obje referendumske inicijative u prvom su redu udar konzervativnih udruga na HDZ i Andreja Plenkovića koji je, smatra jedan dio desnog biračkog tijela, HDZ pozicionirao previše liberalno. Iako referendum kojim se traži izmjena izbornih pravila ide na štetu obiju velikih stranaka, referendum o ukidanju Istanbulske konvencije isključivo je udar na Plenkovića koji je zbog usvajanja te konvencije Vijeća Europe doživio i raskol u vlastitoj stranci jer je 14 HDZ-ovih zastupnika glasalo protiv nje te još dva iz HDZ-ove većine.

Pogledajte video kako Narod odlučuje predaje 405.342 potpisa za prvo i 407.469 potpisa za drugo referendumsko pitanje:

[video: 25334 / Narod odlučuje predaje 405.342 potpisa za prvo i 407.469 potpisa za drugo referendumsko pitanje]
Hrvatska rukometna reprezentacija
Jeste li znali?
Zašto bi Kauboji mogli postati Dizelaši i zašto su Crnogorci i Makedonci zapeli za lavove?

A1 izdvaja za Vas

  • orao21:

    Treba njih dobro kontrolirati. Mafiji iz HDZ-a i SDP-a ne odgovara volja naroda.

  • O_Johnny_O:

    Dakle u tih 45 dana će se nać načina da ne bude dovoljno važećih potpisa. Narode,ustaj.

  • IJaSamAntinfašist:

    Sluge briselske će već naći načina kako da svedu broj potpisa ispod potrebnog praga.