Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

"Narod odlučuje" traži svog promatrača na prebrojavanju potpisa za referendum

U zahtjevu, koji su uputili ministru uprave Lovri Kuščeviću, naglašavaju da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali - Ministarstvo uprave i Vlada, već DIP kao neovisno i nepristrano tijelo.
23. kolovoza 2018. u 13:48 12 komentara 448 prikaza
Narod odlučuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Građanska inicijativa "Narod odlučuje" priopćila je u četvrtak kako je ponovno uputila službeni zahtjev da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnom izbornom povjerenstvu (DIP).

Lovro Kuščević Financiranje referenduma Referendumske inicijative bez novca iz Crkve i inozemstva

U zahtjevu, koji su uputili ministru uprave Lovri Kuščeviću, naglašavaju da potpise za referendum ne mogu provjeravati oni koji su taj referendum napadali - Ministarstvo uprave i Vlada, već DIP kao neovisno i nepristrano tijelo.

Kuščević je najavio da bi do kraja tjedna trebala početi provjera svakog potpisa za raspisivanje referenduma, za čije je održavanje trebalo biti prikupljeno 374.740 potpisa, odnosno 10 posto od ukupnog broja birača u Hrvatskoj.

"Narod odlučuje" ovih dana očekuje službeni poziv na sastanak u Ministarstvo uprave na kojem će inzistirati na transparentnom i poštenom prebrojavanju potpisa.

Narod odlučuje Problem potpisa Narod odlučuje: Kako će građani imati povjerenja u ovako sumnjičavu Vladu?

S obzirom da je Ministarstvo uprave zaduženo za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnost svih potpisa birača, u Inicijativi očekuju da Kuščević prije početka provjere potpisa javno objavi pravilnik u kojem će se odrediti tko je operativno zadužen za provjeru potpisa za referendum.

Traže i da se u pravilniku odredi tko je zadužen za tehničku podršku provjere potpisa, te definira kako će izgledati procedura provjere svakog potpisa.

110. sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Ministarstvo uprave provjerit će potpise inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

U pravilniku bi, kažu, trebalo  definirati kako će se utvrditi valjanost svakog pojedinog potpisa, zatim omogućiti predstavnicima "Narod odlučuje" da promatraju sve aktivnosti provjere potpisa, osigurati zaštitu osobnih podataka potpisnika te odrediti rok završetka provjere potpisa od dva tjedna do najviše mjesec dana.

Vrtovi Hrvatske
Mala škola imuniteta:
Koji vitamini i minerali brane naše tijelo?
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Plaćaj račune i upravljaj svojim financijama online: savjeti za organizaciju bez odlazaka u poslovnicu banke
 • Avatar Django
  Django:

  Vi koji ste protiv referenduma probajte to gledati na vama poznati način. Dakle, inicijativu je potpisalo oko 400.000 građana što je više nego ukupan broj manjina u Hrvatskoj, ali i samo 10% stanovništva. Dakle su potpisnici ustvari manjina i vi ... prikaži još! bi trebali štititi njihova manjinska prava, ne? Ili ste vi samo za zaštitu nekih manjina? Ako je tako, onda nije niti pošteno niti fer.

 • IVANIVANIVAN:

  AUUUuuuuu sada će Plenković & Pupovac & Saucha &Četnik Vučić &Brkić & HNS te Dejan Jović,Rada Borić,obijač automobila iz Samobora na ovu temu aktivirati tj pustiti sve svoje parazite tj forum bojovnike

 • ujo41:

  tak tak samo treba najmanje 3 promatračà kolki su ovo lopovi