Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PROVJERA POTPISA

Osjećamo se prevarenima, korupcija je najveći hrvatski problem

Davorka Budimir
Dalibor Urukalovic/PIXSELL
31.08.2018.
u 12:53

Navode i kako su se tijekom kolovoza provodili postupci javnog savjetovanja za dva važna antikorupcijska zakona: o sprječavanju sukoba interesa i zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji su u javnosti zbog godišnjih odmor prošli nezapaženo i bez rasprave.

Davorka Budimir je ukazala na nedostatak stvarne volje nositelja vlasti da se postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa transparentno provede u razumnom roku.

-Postupak provjere broja i vjerodostojnosti potpisa birača koji su podržali referendumsku inicijativu za promjenom izbornog sustava trebao je već biti okončan i proveden. Nema razumnog opravdanja za odugovlačenjem ili angažiranjem tvrtki da taj postupak provedu umjesto tijela javne vlasti. Takve odluke protive se demokratskoj proceduri, omalovažavaju stabilnost demokratskih institucija, te ukazuju na nedostatak sposobnosti učinkovitog upravljanja, navodi Davorka Budimir.

Navodi i kako su se tijekom kolovoza provodili postupci javnog savjetovanja za dva važna antikorupcijska zakona: o sprječavanju sukoba interesa i zaštiti prijavitelja nepravilnosti koji su u javnosti zbog godišnjih odmor prošli nezapaženo i bez rasprave. Ukazuju i da smo onda na kraju mjeseca saznali i to da vlast može osigurati kontrolu prikupljenih potpisa samo angažiranjem vanjskih dionika za novac, a čime je udvostručen teret na teret poreznih obveznika. Istovremeno se onemogućava promatranje navedenog procesa i uključivanje postojećih resursa u tijelima javne vlasti.

-U izbornim obećanjima 2016. godine sadašnji premijer Plenković pozvao je sve odgovorne aktere da zajedno radimo na izgradnji pravednijeg društva kako bi poboljšali demokratske procese. Smatrali smo da će upravo politička volja biti motor promjena u Hrvatskoj. Osjećamo se prevarenima. Korupcija je najveći hrvatski problem jer je uništena nada da svatko od nas može živjeti od vlastitog rada i poštenja, istaknula je Budimir.

Komentara 6

TT
TTjac
13:33 31.08.2018.

Korupcija će uništiti ovu državu, ko to ne shvaća ili je malouman ili je kvisling.

DU
Deleted user
13:04 31.08.2018.

Veci problem je neefikasno pravosudje. Kod nas kriminalci slobodno setaju.

AM
AMD------------------------
15:06 31.08.2018.

u vladi ,vladama do sada.u saboru - vidi li tko jednog civiliziranog demokrata ? nemaju sansu pored nasljednika totalitarnog gada-koji zlorabi sve i svuda. kusevic i demokracija ? udbasko dojence.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije