Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Počela provjera potpisa za referendume inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da sastav povjerenstva i kontrolirani uvjeti sigurnih soba APIS IT, u kojima se čuvaju i provjeravaju potpisi, jamstvo transparentnosti i demokratičnosti postupka, te dodao da zbog toga nisu dopustili da u procesu sudjeluju ni oni koji podržavaju referendum ni druga strana.
05. rujna 2018. u 17:35 25 komentara 732 prikaza
Narod odlučuje
Foto: Patrik Macek/PIXSELL

Agencija za podršku informacijskim sustavima i informacijskim tehnologijama (APIS IT) počela je provjeru potpisa skupljenih za raspisivanje državnog referenduma na poticaj građanskih inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", a rezultati se očekuju za 45 dana, rečeno je konferenciju za medije Ministarstva uprave u srijedu u Zagrebu.

Narod odlučuje UPUĆEN ZAHTJEV "Narod odlučuje" traži svog promatrača na prebrojavanju potpisa za referendum

APIS IT, koji se inače bavi registrima poput biračkog, povjerit će valjanost svakog potpisa, što uključuje OIB, slaže li se on s imenom i prezimenom glasača, postoji li vlastoručni potpis osobe i nalazi li se osoba u registru birača, rečeno je. Ministar uprave Lovro Kuščević kazao je da sastav povjerenstva i kontrolirani uvjeti sigurnih soba APIS IT, u kojima se čuvaju i provjeravaju potpisi, jamstvo transparentnosti i demokratičnosti postupka, te dodao da zbog toga nisu dopustili da u procesu sudjeluju ni oni koji podržavaju referendum ni druga strana.

Predviđena vrijednost ugovora za taj posao iznosi oko milijun kuna bez PDV-a, odnosno 0,85 kuna bez PDV-a po potpisu. Hrvatska Vlada je na sjednici 2. kolovoza donijela zaključak kojim se Ministarstvo uprave zadužuje za koordinaciju aktivnosti vezanih za provjeru broja i vjerodostojnost svih potpisa birača iz Zahtjeva za raspisivanje državnih referenduma građanskih inicijativa „Narod odlučuje“ i „Istina o Istanbulskoj“, rečeno je.

Lovro Kuščević Financiranje referenduma Referendumske inicijative bez novca iz Crkve i inozemstva

Od tada je prošao postupak javne nabave, te je ministar Kuščević imenovao sedmeročlano povjerenstvo u kojem su četiri službenika Ministarstva uprave, dva službenika Ministarstva unutarnjih poslova i jedan djelatnik Agencije za zaštitu osobnih podataka. Osvrćući se na kritike i sumnje koje su dolazile iz "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj", ministar Kuščević je izjavio da ne bi koristio teže izraze, nego da bi samo rekao kako nije primjereno sumnjati u transparentnost i zakonitost državne uprave.

110. sjednica Vlade SJEDNICA VLADE Ministarstvo uprave provjerit će potpise inicijativa "Narod odlučuje" i "Istina o Istanbulskoj"

Građanska inicijativa Narod odlučuje više je puta zatražila da joj se omogući promatranje provjere potpisa za referendum o promjeni izbornog sustava, a da se provjera prikupljenih potpisa povjeri Državnome izbornom povjerenstvu (DIP) kao neovisnom i nepristranom tijelu.

POGLEDAJTE VIDEO: Narod odlčuje predaje potpise za oba referendumska pitanja

JAVIO SE IZ AUSTRALIJE
Geofizičar objasnio što se seizmološki dogodilo u Zagrebu 22. ožujka
A1 Hrvatska
HOME OFFICE
Najbolji savjeti za što bolji rad od doma
 • Avatar Narod
  Narod:

  Sorosev izborni zakon, Sto prie s tim u sabor pa na ustavni sud, steta novca!

 • vorda400:

  Ne podržavam ovu vladu ali oni koji su pokrenuli ove inicijative su 1000x gori marginalci koji bi promijenili ustav da i njihovih 0,1% glasova bude dovoljno za sabor pa da i oni sudjeluju u sastavljanju budućih vlada i prostituciji koju ... prikaži još! gledamo sa kupovinom glasova za tanku većinu

 • Avatar Mirko224
  Mirko224:

  APIS?Nije li to, po HDZ-ovi riječima, spd-ova podružnica za prebrojavanje i dodavanje glasova?