Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Vukovarskom branitelju Tromblonu Addiko mora vratiti preplaćene kamate za euro kredit

Iz Udruge Franak koja je izvijestila o presudi poručuju da svi potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope.
19. listopada 2020. u 10:08 2 komentara 2516 prikaza
Petar Janjić Tromblon
Foto: Goran Ferbežar/PIXSELL
Pogledajte galeriju 1/3

Za preplaćene kamate kredita od 250 tisuća kuna u eurima vukovarski branitelj Petar Janjić Tromblon dobio je spor protiv Addiko banke – prema pravomoćnoj presudi Županijskog suda u Osijeku banka mu mora vratiti oko 40 tisuća kuna preplaćenih i zateznih kamata te još 8600 kuna sudskih troškova.

Vrhovni sud Loptica ponovo na Sudu EU Vrhovni sud i Udruga Franak zaratili oko 'prethodnog pitanja' vezanog uz pravo na obeštećenje nakon konverzije

Sutkinja Marijana Žigić time je potvrdila presudu Općinskog suda u Zagrebu, sutkinje Ines Gutzmirtl Špehar, kojom je utvrđeno da je Addiko banka s tužiteljem ugovorila nepoštenu i zbog toga ništetnu kamatnu stopu koja se mijenjala odlukom banke. Također, sud je ustvrdio da se tužitelj može pozivati na pravno utvrđenje iz kolektivne presude u slučaju franak, mada se ta presuda izravno ne odnosi na valutnu klauzulu euro.

- Prije zaključenja ugovora o kreditu Addiko banka i tužitelj nisu pojedinačno pregovarali o promjenjivoj kamatnoj stopi, a službenik banke nije na valjan i razumljiv način objasnio postupak formiranja kamatne stope pa tužitelj nije raspolagao osnovnim parametrima o kojima ovisi kretanje kamatne stope. I konačno, ugovorena kamatna stopa nije bila određena niti odrediva, te nije bila razumljiva, a niti poštena, i zbog toga je ništetna – naznačeno je u presudi.

Video - Konferencija za novinare Udruge Franak o presudi Suda EU

 

Sud je također utvrdio da nema zastare potraživanja jer zastara potraživanja počinje teći tek od dana utvrđenja ništetnosti nepoštene ugovorne odredbe, a ona za euro kredite nije nikad utvrđena izrijekom suda.

Iz Udruge Franak koja je izvijestila o presudi poručuju da svi potrošači koji su ugovarali kredite s valutnom klauzulom CHF mogu tužiti banke zbog ništetne valutne klauzule CHF i ništetne promjenjive kamatne stope, dok u svim drugim kreditima s valutnom klauzulom euro ili bez valutne klauzule potrošači mogu tužiti banke zbog nezakonitih povećanja kamatnih stopa i zatražiti razlike između naplaćenih kamata i kamata kakve su one trebale biti po početnom otplatnom planu.

Addiko Još jedna pravomoćna presuda Addiko vratio odvjetničkom uredu 135 tisuća kuna preplaćenih kamata za kredit u CHF

- Prema našim procjenama banke su sa zateznim kamatama dužne najmanje 30 milijardi kuna svim potrošačima s kojima su ugovarale kredite prije 2013. godine – izračunali su u UF-u.

Workers in protective suits take part in the disinfection of Huanan seafood market, where the novel coronavirus is believed to have first surfaced, in Wuhan
GODINU DANA OD PANDEMIJE
Kineski mediji šokirali svijet: COVID-19 nije izbio u Wuhanu, imamo dokaze za to
ZŠEM
ZŠEM
Zbog ovih profesora gotovo svi studenti pronađu posao u prvoj godini dana nakon završetka studija
  • Avatar pantagana
    pantagana:

    Ahahahaaaa pa sto se mora naglasit ovo branitelj. hebo te, pa ni u jugoslaviji nisu naglasavali partizanu ovo partizanu ono. procitaj arhivu vecernjeg pa nadji dje se 30 godina poslije rata u kontekstu bilo koje recenice spominje partizan ovo partizan ovo.

  • Challenger:

    Banke su svojim nepoštenim poslovanjem oštetile na tisuće građana ali za vladajuće banke na osnovu "Njihovog vjerodostojnog dokumenta, njihovog pečata i domaćih izadajnika tj. odvjetnika" i dalje sustavno pljačkaju Hrvate!!!