Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Addiko vratio odvjetničkom uredu 135 tisuća kuna preplaćenih kamata za kredit u CHF

Informaciju o presudi objavila je Udruga Franak koja i dalje poziva sve potrošače, ali i pravne osobe, koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013. godine, u bilo kojoj valuti, da se im se jave radi potrebnih informacija o tužbama.
08. rujna 2020. u 10:23 0 komentara 2460 prikaza
Addiko
Foto: Marko Lukunić/PIXSELL

Addiko banka morala je vratiti 135 tisuća kuna preplaćenih i zateznih kamata te 14 tisuća kuna sudskih troškova odvjetničkom uredu iz Sesveta koji je kod nje podigao kredit od milijun kuna u „švicarcima“ na sedam godina otplate. Presuda je pravomoćna, a donijelo ju je sudačko vijeće Županijskog suda u Bjelovaru.

Zagreb: Udruga Franak održala konferenciju za medije na Zrinjevcu PRAVNA BITKA Vrhovni sud donio važnu presudu o slučaju franak: 'Sretni smo, gotovo je s lažima banaka'

Banku je tužio odvjetnik Nenad Marković zbog nepoštene ugovorne odredbe o promjeni kamatne stope u poslovnom kreditu, ali nije tražio utvrđenje ništetnosti valutne klauzule CHF jer se na njega ne odnosi kolektivna presuda u slučaju franak. Ona vrijedi samo za potrošače, ne i pravne osobe.

Sud je unatoč tome utvrdio:

Ništetna je ugovorna odredba iz članka 6. ugovora o kreditu kojom je ugovoreno da će se kamatna stopa mijenjati odlukom banke.

Budući da je promjenjiva kamatna stopa temeljem jednostrane odluke tuženika bila sastavni dio standardnog ugovora o kreditu unaprijed sastavljenog od banke, o kojoj se nije pojedinačno pregovaralo niti je tužitelj imao utjecaja na nju, a kojom odredbom je suprotno načelu savjesnosti i poštenja tužitelju nametnuta obveza koju tužitelj nije mogao sagledati kao cjelinu u vrijeme sklapanja ugovora, takva ugovorna odredba uzrokuje znatnu neravnotežu u pravima i obvezama tužitelja u odnosu na tuženu banku, a što je u suprotnosti s osnovnim načelima obveznog prava: načelu ravnopravnosti sudionika u obveznim odnosima te načelu dužnosti njihove suradnje i načelu zabrane zlouporabe prava.

Kvartovo Kvartovo Novi Zagreb postaje partijanerska destinacija: Zaboravite na centar grada, ludilo kreće u Zapruđu

Takva odredba je neodređena i neodrediva u smislu odredbe čl. 269. st. 2. i čl. 272. Zakona o obveznim odnosima, i takvu nejasnu odredbu je sastavio tuženik kao bankar i osoba od koje se traži povećana pažnja, pa je zbog toga treba tumačiti u korist tužitelja, koji iako je odvjetnik nema bankarska znanja i ne razumije se u bankarske obračune, te je takva ugovorna odredba ništetna, jer je protivna prisilnom propisu na temelju čl. 322. st. 1. ZOO-a.

U konkretnom slučaju, odredba o promjeni kamate odlukom banke ništetna je na temelju čl. 322. st. 1. ZOO-a, neovisno o činjenici da li je tužitelj potrošač ili nije potrošač.

Istodobno je određeno člankom 3. ugovora da se kamatna stopa mijenja na temelju zbroja marže od 3,5% i vrijednosti jednomjesečnog CHF Libora, pa se onda izračun preplaćenih kamata utvrđuje kao razlika naplaćenih kamata odlukom banke i kamata kakve bi one bile na temelju članka 3. ugovora o kreditu.

Jačanje tečaja eura u odnosu na kune Krediti prije 2013. Za kunski i euro kredit PBZ i OTP moraju vratiti preplaćene kamate – nema zastare

Informaciju o presudi objavila je Udruga Franak koja i dalje poziva sve potrošače, ali i pravne osobe, koji su ugovorili kredite s promjenjivom kamatnom stopom prije 2013. godine, u bilo kojoj valuti, da se im se jave radi potrebnih informacija o tužbama.

ogorčena glumica
Marijana Mikulić: Moj sin ne govori, ne gleda u oči i ne odaziva se na svoje ime, a terapija počinje tek za 6- 9 mjeseci
Pevex
NOVO RUHO DOMA
Istražujemo – kako se pripremiti za proljetne renovacije
Napišite prvi komentar!

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.