Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽENEVA

Vučić komentirao otkrivanje spomen ploče Bratiću, Plenković mu odgovorio

08.11.2019.
u 14:31

"Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide", rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci.

Predsjednik Srbije Aleksandar Vučić u petak je u Ženevi rekao da Hrvatska ima ulice nazvane po Mili Budaku, komentirajući podizanje spomen ploče u Novom Sadu generalu bivše JNA Mladenu Bratiću koji je zapovijedao napadom na Vukovar. 

Otkrivanje te spomen ploče zapovjedniku napada postrojbi bivše JNA na Vukovar u Hrvatskoj je, ali i civilnom sektoru Srbije, ocijenjeno "neprihvatljivim i neshvatljivim" te "ruganjem žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina"."Pitali su me novinari iz Srbije kako nije sramota hrvatske novinare pitati me za to dok u Hrvatskoj postoje ulice Mile Budaka", rekao je Vučić. 

Premijer Andrej Plenković mu je odgovorio da će Hrvatska zbog otkrivanja ploče Bratiću uputiti prosvjednu notu Srbiji. Ranije je potez Srbije osudio hrvatski ministar vanjskih i europskih poslova Gordan Grlić Radman

"Otkrivanje spomen ploče ratnom zločincu sigurno ne pridonosi stabilizaciji i dobrosusjedskim odnosima. Nama je neprihvatljiv i neshvatljiv taj smjer u vanjskoj politici kojim Srbija ide", rekao je Grlić Radman novinarima u Rijeci.

Koalicija nevladinih organizacija Građanska Vojvodina opisala je otkrivanje spomen ploče kao „ruganje žrtvama ratnih zločina, etničkog čišćenja i genocida iz devedesetih godina“, prenio je u četvrtak novosadski portal „021.rs“.

Kako se navodi u njihovu priopćenju, „Bratić je zapovijedao napadom na Vukovar i razaranjem tog grada, što je bila jedna od najsramnijih vojnih operacija u modernoj povijesti ratovanja, koja je ostavila neizbrisivu ljagu na obrazu glavnog grada Vojvodine".

Pogledajte i video: Sastanak Putina i Vučića

Komentara 39

CR
crocro
14:58 08.11.2019.

Jugo komuniostičke vlasti su osudile Milu Budaka i okrutno ga ubile. Eto nikada nije stigao organizirati agresiju i izvršiti okupaciju srbije a time niti organizirati , voditi i zapovijerdatri napad npr. na Beograd, Niš i druge gradove u srbiji. Za razliku od njega Bratić je izvršio agresiju na Hrvatsku te palio i ubijao grad Vukovar i njegove branitelje i sve što mu se našlo na putu. Naravno da četnički vojvoda ne žali razlikovati krušku i jabuku i sve stavlja u istu košaru. Srbija nikada neće naprijed niti u kojem smjeru dokle god se ne riješi balasta četnika koji vode srpsku politiku. A cijela državna politika obavijena je balastom četničkog utjecaja. Hrvatska se treba i mora od srbije distancirati i ne komunicirati, sve dok sami ne pokucaju na vrata, ispričaju se i zatraže oprost za zlo koje su nanijeli vukovaru i cijeloj Hrvatskoj

Avatar tituš
tituš
14:50 08.11.2019.

Poznata srpska praksa i zabluda, slaviti poraze. Oni su armiju izgubili na Vukovaru, pa na kraju izgubili i Vukovar!

Avatar intimus500
intimus500
14:42 08.11.2019.

a šta se čudite ... čovjek je bio i ostao prljavi četnik.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije